130 let
Německo - Rusko (LN)

Německo - Rusko (LN) | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Zaskočené Rusko prohrálo na úvod MS s Německem

Sport
  •   17:07aktualizováno  18:55
BRATISLAVA/PRAHA - Hokejisté Německa dokázali v úvodním utkání mistrovství světa na Slovensku zaskočit obhájce stříbra Rusko a porazili ho 2:0. Góly vstřelili Thomas Greilinger v 25. minutě a Patrick Reimer, který přidal pojistku v 58. minutě. Čisté konto vychytal Dennis Endras. Němci dokázali porazit sbornou na světovém šampionátu poprvé v historii.

Odveta semifinále loňského šampionátu v Německu, kde Rusové až v závěrečné třetině otočili stav z 0:1 na konečných 2:1, v úvodu příliš šancí nenabídla. Vyčkávající, velmi pozorně a disciplinovaně hrající Němci nepouštěli favorita do šancí a sami trpělivě čekali na příležitostné brejky. Největší možnost otevřít skóre měli Radulov a Rankel, ale gólmani Endras i jeho protějšek Nabokov uhájili čisté konto.

V druhé dvacetiminutovce nejprve dohrávali Němci bez úspěchu přesilovku, poté přežili náznaky šancí soupeře, jehož vedl na zteč Zinovjev, a sami vzápětí udeřili. Greilinger počkal se střelou, výtečně se uvolnil a ranou z mezikruží, která prošla Nabokovovi pod rukou, otevřel skóre. Na druhé straně se do šance protlačil Tarasenko, tváří v tvář Endrasovi ovšem nedal.

Zazářil německý brankář Endras
Krátce po polovině základní hrací doby se dvakrát v krátkém sledu vyznamenal Endras proti Radulovovi. Přidat druhý gól svěřenců kouče Kruppa mohl o chvilku později Tripp, jenže Nabokov byl proti. A protože v 38. minutě neuspěl v přesilovce ani Morozov, odcházel favorit do kabin stejně jako před rokem s jednobrankovou ztrátou.

Na začátku třetího dějství se dostal až před Endrase Afinogenov, ale tísněný úspěšně zakončit nedokázal. Zvýšit mohl naopak pár vteřin poté Hospelt, jeho pokus však skončil jen na pravé tyči Nabokovovy branky.

Sborná ve snaze o vyrovnání více a více stupňovala tempo a dostávala Německo pod tlak, ale kýžený gól nepřicházel. V 51. minutě Braun zblokoval přihrávku a moc nechybělo, aby zaskočil svého gólmana a zařídil vyrovnání.

Chvilku nato si najel do slibné palebné pozice mezi kruhy Morozov, ale minul. Vzápětí měli Rusové k dispozici teprve třetí početní výhodu v utkání, ale nedokázali si vůbec připravit střeleckou parketu.

Rusové se nadále tlačili za vyrovnáním, jenže na konci 58. minuty jim ujel Reimer a parádně provedeným blafákem do bekhendu definitivně rozhodl. Na porážce Rusů už nic nezměnila ani jejich power play v závěru.

MS v hokeji 2011:

Skupina A (Bratislava): Německo - Rusko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávka: 25. Greilinger (Braun), 58. Reimer. Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Burchell - Carlson, Murchison (všichni Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 9049.

Skupina B (Košice): Švýcarsko - Francie 1:0 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0) Branka a nahrávka: 62. Vauclair (Rüthemann). Rozhodčí: Partanen, Rönn - Terho (všichni Fin.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 2964.

Autor: ČTK