130 let
Zleva Marian Gáborik, Jan Laco a Julius Hudáček  po skončení zápasu s Ruskem.

Zleva Marian Gáborik, Jan Laco a Julius Hudáček po skončení zápasu s Ruskem. | foto: ČTK

Vzpoura na Slovensku pokračuje. Chára a spol. chtějí skončit v reprezentaci

Sport
  •   19:39
BRATISLAVA/PRAHA - Už se zdálo, že nové vedení slovenského hokeje ustálo letní revoluci po červnových volbách šéfa svazu, nyní však přišla tvrdá rána. Padesátka (vesměs nejlepších) reprezentantů se totiž podepsala pod petici, v níž vyzývají předsedu Igora Nemečka k rezignaci, jinak neoblečou národní dres. A to je vážný problém.

„Naše stanovisko se nemění a odmítáme se smířit se současným stavem,“ stojí na začátku prohlášení, které má sílu změnit stávající poměry.

Jde o jediné: opakování voleb šéfa svazu. Předtím však borci jako Zdeno Chára, Marián Hossa, Ľubomír Višňovský nebo Marián Gáborík požadují změnu stanov.

Ty současné jim vadí ze všeho nejvíc. „Cílem úpravy má být naplnění základních demokratických principů v hokejovém hnutí - zástupci hokejových klubů a organizací volí předsedu svazu a výkonný výbor, přičemž předseda vybírá funkcionáře svazu. Tento způsob volby by neměl být pokřivený vytvářením účelových řešení, jaké fungují dnes.“

Kdo podepsal petici

Zdeno Chára, Marián Hossa, Andrej Sekera, Ľubomír Višňovský, Michal Handzuš, Ján Laco, Tomáš Tatar, Ladislav Nagy, Marek Viedenský, Martin Marinčin, Peter Budaj, Tomáš Surový, Andrej Meszároš, Branislav Konrád, Branko Radivojevič, Dominik Graňák, Ivan Baranka, Jaroslav Halák, Jaroslav Janus, Jozef Stümpel, Július Hudáček, Juraj Mikuš, Karol Sloboda, Libor Hudáček, Marek Hrivík, Marián Gáborík, Marcel Hossa, Mário Bližňák, Martin Cibák, Michal Sersen, Milan Bartovič, Peter Ölvecký, Peter Podhradský, Rastislav Staňa, René Vydarený, Richard Pánik, Štefan Ružička, Tomáš Jurčo, Tomáš Kopecký, Tomáš Marcinko, Tomáš Starosta, Ján Lašák, Radoslav Suchý, Marek Čilliak, Ľuboš Bartečko, Peter Hamerlík, Marek Zagrapan, Richard Zedník, Tomáš Záborský, Roman Kukumberg, Martin Bartek, Lukáš Cingeľ.

Signatářům petice vadí, že funkcionáři svazu a členové svazových komisí volí vedení hokeje, které je nakonec jmenuje.

„Zároveň neexistuje důvod, aby výlučná pravomoc volit předsedu svazu patřila někomu jinému než těm, kteří reálně představují hokejové hnutí,“ píše se v prohlášení.

Jedním z iniciátorů jejího vzniku byl Michal Handzuš, jenž situaci na Slovensku ostře kritizoval už v červnu. Vše vysvětluje takto: „Museli jsme udělat takový radikální krok, protože nás nikdo neposlouchal. Nic se nedělo. Žádáme změny stanov a nové volby. Je to jednoduché a celý humbuk může skončit do týdne,“ řekl pro HNonline.sk.

Pro Nemečka a spol. je to tvrdá rána, protože po počáteční rebelii se zdálo, že dostává situaci pod kontrolu. To se však zásadně mění.

Šéf svazu se dostal do kouta, ze kterého bude těžké hledat cestu ven: přijít o tolik hráčů by byla pro slovenský hokej katastrofa a obrovská ostuda.

Nový kouč tamní reprezentace by jen těžko dával dohromady konkurenceschopný tým. Zdeno Cíger, jenž původně proti Nemečkovi také vystupoval, ale před pár týdny povolil a přijal jeho nabídku převzít národní tým, ostatně nyní přiznává, že je situace zlá.

„Jako trenér s tím nemůžu nic udělat, přitom potřebuju tvořit kádr na Německý pohár a nevím, koho můžu povolat a koho ne. Příští týden je zasedání výkonného výboru, tak se to snad někam pohne,“ pravil.

Autor: