Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Že nám nikdo nevěří nás žene dopředu, tvrdí střelec Sparty Petr Ton

Sport

  22:16
PRAHA - Po úterní porážce v Plzni se vrátili hokejisté pražské Sparty díky úspěchu v derby se Slavií (3:0) ještě do boje o play off. Sami věří, že účast v bojích o titul pro ně není ani s desetibodovou ztrátou na pozice pro předkolo mimo dosah. Právě série tří domácích duelů, která pokračuje po derby v neděli zápasem s Třincem a v úterý dohrávkou s Litvínovem, v součtu s duelem v Brně za týden zřejmě rozhodne o nadějích jednoho z předsezónních favoritů soutěže.

Sparta - Slavia (Petr Ton). foto: Richard Adamec.ČTK

Sparťanský sen o play off žije. Holešovičtí vyhráli pražské derby - REPORTÁŽ ZDE

Sparta na dvanáctém místě se zápasem k dobru zaostává se 49 body na kontě za desítkou o deset bodů. Ze zbývajících deseti duelů základní části hraje tým z Holešovic sedmkrát doma. V Tesla Areně se nastartovala před týdnem ve čtvrtek výhrou nad Pardubicemi 2:0, teď zvládla bez inkasované branky i prestižní duel se Slavií. "Musíme se od toho odpíchnout a ze sedmi zápasů doma udělat nejlépe 21 bodů," řekl novinářům útočník Petr Ton, který se asistencí na úvodní trefu Michala Broše a třetím gólem výrazně podílel na úspěchu v derby.

Podle Tona už z týmu spadl největší tlak z nevydařeného průběhu sezony. "To nejhorší je za námi. Nás hodně znervózňovalo, že každý mluvil o Spartě, že nenaplňovala, co má, ve druhé a ani ve třetí čtvrtině soutěže. To, že nám už nikdo nevěří, nás žene dopředu," připojil sedmatřicetiletý kanonýr.

Jsme na hraně, nemáme kam couvnout, ví Ton
Podle zkušeností z minulých let prý mělo stačit na účast v play off okolo 72 či 70 bodů. "Bylo to tak za posledních pět let podobně, jenže každá sezona je specifická. My víme, že jsme na hraně a nemáme kam couvnout. Musíme pořád vyhrávat; když uděláme sérii z posledních deseti zápasů, tak se to může otočit. Je to ale všechno kdyby. Musíme zvládnout zápas v neděli s Třincem a ukrojit z toho obrovského koláče, co nám zbývá," dodal Ton.

Sparta - Slavia (Petr Ton).

Důležitou trefu si připsal také Petr Kafka, který v úvodu druhé třetiny zvýšil na 2:0 a zaznamenal první extraligovou trefu v dresu Sparty v této sezoně. "Vlétli jsem na ně, měli jsme převahu v osobních soubojích a to bylo dneska strašně důležité. Byl to takový urputný hokej, začátky třetin určitě rozhodly," prohlásil Kafka, který předešlé dvě branky v ročníku zaznamenal na hostování v Kladně.

Výkon v derby může být podle Kafky příkladem, jak se ještě pokusit zachránit play off. "Všechny lajny hrály stejně, bojovaly a vytvořily si šance. Musíme jich ještě víc proměňovat, ale když budeme hrát jako dneska, tak šance je furt velká," doplnil Kafka. Mužstvo si je podle něj ale vědomé faktu, že stíhací jízda nemusí vyjít. "Ale musíme makat jak na tréninku, tak v zápase a snažit se vyhrát s každým." Obránce Michal Gulaši byl také potěšený, jak se Sparta v derby předvedla.

Dokážeme hrát týmově, říká Gulaši po výhře
"Rozhodla naše bojovnost a touha po vítězství. Dneska se ukázalo, jak dokážeme hrát týmově. Je to návod, jak dál. Máme v hlavě jen to, že musíme hrát za tři body, nic jiného pro nás neexistuje," prohlásil Gulaši.

Už za rozhodnutého stavu se v závěru zápasu dostal do potyčky s Jiřím Vašíčkem, což připisoval tradičním emocím v derby. "Projížděl k Tomáši Pöpperlemu, já jsem ho trošku žďuchnul a on mi hned dal ránu a skočil na mě. Pro mě to bylo nepodstatné, protože jsme vyhráli 3:0. Vždycky nervy v derby tečou, ať je to 0:3 nebo jinak," podotkl Gulaši.

S Vašíčkem na sebe ještě křičeli na trestné lavici, ale další dohru už jejich výměna názorů neměla, protože se na hřiště vrátili až po závěrečné siréně. "Bylo to z emocí a něco jsme prohodili, nekomentoval to. Pak jsme si podali ruku a zápas skončil," dodal Gulaši.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!