130 let
John Muckler, legendární kouč a hráč NHL.

John Muckler, legendární kouč a hráč NHL. | foto: twitter.com/TSNHockey

Zemřel Haškův kouč. John Mucker patřil ke slavné éře Edmontonu Oilers, získal i Stanley Cup

Sport
  •   9:50
Edmonton - V 86 letech zemřel bývalý kanadský hokejový trenér John Muckler, který byl v 80. letech minulého století součástí slavné éry Edmontonu. Jako asistent Glena Sathera získal s Oilers čtyřikrát Stanleyův pohár. Po Satherově odvolání přidal v roce 1990 pátý titul už v roli hlavního kouče. O Mucklerově úmrtí informovalo vedení Edmontonu, příčinu smrti neuvedlo.

„Byl tvrdý, přísný, ale hlavně spravedlivý. Pomohl položit základy k tomu, aby náš tým hrál více kolektivně, což nám umožnilo stát se šampiony,“ uvedl někdejší Mucklerův svěřenec v Oilers Wayne Gretzky v klubovém prohlášení. „Posunul moji kariéru na jinou úroveň a já si vždy budu vážit hodin, které jsme proklábosili, od útočení po výchovu dětí,“ dodal.

Po odchodu z kanadského klubu působil Muckler v letech 1991 až 1995 v Buffalu, kde mezi jeho svěřence patřil i brankář Dominik Hašek. Poslední dva roky v klubu pracoval i jako generální manažer. Koučoval také New York Rangers v letech 1997-2000 a krátce Minnesotu North Stars.

V roce 2001 se někdejší obránce, jenž si v NHL nikdy nezahrál, stal generálním manažerem Ottawy a pomohl vybudovat tým, který v roce 2007 postoupil do finále Stanley Cupu. Naposledy Muckler působil v NHL v roce 2008 v Arizoně, kde byl poradcem tehdejšího kouče Gretzkyho.

Jako asistent se Muckler také podílel na triumfech kanadských hokejistů na Kanadském poháru v letech 1984 a 1987.

Autor: ČTK