Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Manželka mu zemřela na rakovinu. Moorea čeká emotivní návrat do NHL

Sport

  14:00
NEW YORK - jeviště nejlepší hokejové ligy světa se vrátí v dresu New Yorku Rangers po d odmlce, za níž stála smrt manželky Katie, která prohrála boj s rakovinou. Zatímco se všichni hráči 7. ledna letošního roku těšili na start sezony po dosažení dohody o nové kolektivní smlouvě a ukončení výluky, Moore se rozloučil s ženou Katie. Ve 32 letech podlehla vzácné formě rakoviny jater, která jí byla diagnostikována loni v dubnu.

Moore (19) přijímá gratulace od spoluhráčů. foto: Reuters

Emotivní návrat čeká zkraje nového ročníku zámořské NHL útočníka Dominika Moorea. Na Stejně starý forvard neměl myšlenky na hokej a proto tehdy odmítl nabídku Rangers, jež ho v roce 2000 draftovali a v jejichž barvách vstoupil do NHL. Rangers se však ozvali znovu a tentokrát Moore už kývl - hned po otevření trhu s volnými hráči s nimi podepsal roční smlouvu na milion dolarů. "Bylo to velmi těžké rozhodnutí zůstat nějaký čas mimo hru. Ale zároveň to považuji za správné rozhodnutí. Nikdy nechci dělat cokoliv, když se tomu nemohu naplno věnovat," připomněl Moore.

V uplynulých měsících už tvrdě trénoval a pracoval na tom, aby byl dobře připravený na návrat. Ačkoliv se očekává, že jeho role bude až ve třetí nebo čtvrté útočné formaci, o rodákovi z kanadského města Thornhill bude patrně hodně slyšet. A to ještě předtím, než nový ročník začne. Bývalý hráč Rangers, Pittsburghu, Minnesoty, Toronta, Buffala, Floridy, Montrealu, Tampy Bay a San Jose chce dostat do povědomí svého okolí nadaci Katie Moore Foundation.

"Je zaměřená na vzácné formy rakoviny. Hodně peněz jde na výzkum rakoviny a kdoví čeho ještě, ale většina z toho na rakovinu prsu, rakovinu plic a podobně. Je tu ale rovněž spousta lidí, kteří trpí vzácnými onemocněními, jimž se nevěnuje taková pozornost. S tímto cílem to děláme," vysvětlil Moore, jenž chystá i další charitativní akce. Již za týden to bude turnaj ve stolním tenisu, na němž se mají vybrat peníze nejen pro nadaci, ale i pro skupiny zabývající se výzkumem otřesů a poškození mozku. Právě v této oblasti se v minulosti Moore začal poprvé charitativně angažovat.

Jeho bratr Steve byl před devíti lety zákeřně napaden

Před devíti lety byl totiž jeho bratr Steve při utkání zákeřně napaden Toddem Bertuzzim a kvůli následkům po otřesu mozku musel ukončit profesionální kariéru. Na turnaji se mají objevit například Martin St. Louis, Logan Couture, David Clarkson, ale i velké postavy minulosti jako Eric Lindros, Mathieu Schneider či Kevin Weekes. "Podpora ze světa hokeje je obrovská. Podobné situace se stávají a já jsem vděčný, když vidím, jak se dají lidé dohromady, aby podpořili někoho dalšího," ocenil Moore, jenž vsadil na to, že stůl na stolní tenis nechybí snad v žádné kabině týmů NHL.

Autor 74 gólů a 127 asistencí v celkem 574 utkáních včetně play off však chce být vidět i na ledě. "Rangers byli z různých důvodů mou první volbou a jsem rád, že se to podařilo. Když vezmu v úvahu, kde jsem načal svoji kariéru, tak mám pocit, jako kdybych se vracel domů. Vždy jsem cítil, že New York je pro mě výjimečným místem," prohlásil Moore. "Myslím, že patří k těm, kteří když něco dělají, tak je to na 100 procent. A podle mého tak přistoupí i k hokeji při svém návratu. Mám z toho velkou radost, že bude opět hrát," uvedl St. Louis, Mooreův kamarád a bývalý spoluhráč z Tampy Bay.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...