Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Židlický asistoval a Devils vyrovnali sérii s Rangers

Sport

  9:13
NEW YORK - Hokejisté New Jersey zvítězili ve druhém utkání finále Východní konference NHL 3:2 na ledě New Yorku Rangers a vyrovnali stav série na 1:1. Jednou asistencí se na úspěchu Devils podílel Marek Židlický, po jehož přihrávce otevřel skóre Ilja Kovalčuk.

Radost hokejistů New Jersey Devils (zleva Zach Parise, Travis Zaja, Ilja Kovalčuk, Marek Židlický a Patrik Eliáš foto: Reuters

Úvodní trefa ale Rangers nerozhodila a v prostřední části dvěma brankami skóre otočili. Hosté na přelomu druhé a třetí třetiny kontrovali stejnou mincí, přičemž vítězný gól vstřelil ve 43. minutě úspěšnou tečí David Clarkson, který se stal první hvězdou utkání.

Útočník Devils se v letošním play off trefil potřetí a každá jeho branka byla vítězná. "Že bych byl pan střelec klíčových branek? O tom nic nevím. Jen bruslím nahoru dolu, napadám soupeře. Ale je to skvělý pocit, že jsem schopen týmu přispět i góly," reagoval Clarkson.

Obě branky, kterými strhli Devils vedení na svou stranu, si byly podobné: střelu od modré čáry vždy tečoval jeden z útočníků. V prvním případě se to povedlo Ryanu Carterovi, jehož gólu předcházela nedůsledná práce Mariána Gáboríka proti střílejícímu obránci Bryci Salvadorovi.

Clarkson: Našli jsme způsob, jak se dostat přes jejich těla

Trenér Rangers John Tortorella pak slovenskou hvězdu nenasazoval do hry až do závěrečných devíti minut. Právě blokování střel zdobilo Rangers v úvodním utkání. "Nalezli jsme způsob, jak se přes jejich těla a hokejky dostat, což bylo určitě nesmírně důležité," podotkl Clarkson.

Jeho spoluhráč Zach Parise si všiml ještě další důležité věci, která týmu pomohla k vyrovnání série. "Ve srovnání s úvodním zápasem jsme jinak reagovali na to, že o gól prohráváme. Nic jsme neměnili, pokračovali jsme ve stejném způsobu hry, to byl obrovský rozdíl."

Naopak domácí kouč Tortorella se o příčinách porážky příliš bavit nechtěl. Jeho tým každopádně v letošním play off pokaždé po úvodní výhře následně prohrál. "Je potřeba, abychom se lepšili jako tým každý zápas. A to se nestalo," řekl pouze trenér Rangers. Série se nyní přesouvá do New Jersey, kde bude v sobotu pokračovat třetím zápasem.

Výsledek semifinále play off NHL

Východní konference - 2. zápas

New York Rangers - New Jersey 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
Branky: 23. M. Staal, 33. Kreider - 14. Kovalčuk (ŽIDLICKÝ), 39. R. Carter, 43. Clarkson. Střely na branku: 25:27. Diváci: 18.200. Stav série: 1:1.

Autor: