Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté Zlína dobyli Plzeň. Zvítězili 3:0 a jsou blíž k titulu

Sport

  14:40
PLZEŇ - Hokejisté Zlína zvítězili ve třetím finále extraligy nad Plzní 3:0 a otočili stav série hrané na čtyři vítězné zápasy na 2:1. O branky vítězů se postarali obránce Martin Hamrlík a útočníci Milan Kostourek s Filipem Čechem. Gólman Jakub Sedláček udržel potřetí v letošním play off čisté konto. Další duel se bude hrát v neděli od 18:15 opět v Plzni.

Zlín - Plzeň. Sedláček chytá Vampolův nájezd. foto: MAFRA - Dalibor Glück

"Měli jsme od začátku zápasu velice dobrý pohyb. Byli jsme důslední v osobních soubojích. V první třetině jsme si podle počtu střel i aktivity zasloužili vedení. Nebyli jsme až tak zalezlí, snažili jsme se hrát aktivně a tím jsme asi trošku domácí zaskočili. Pak díky našemu obrannému valu i bezradnosti Plzně jsme drželi zápas pevně v rukách," řekl trenér Zlína Juraj Jurík.

V úvodní části oba celky dlouho nepouštěly soupeře do šancí a gólmani Mazanec i Sedláček si s pokusy z dálky bez potíží poradili. Na straně Plzně pálil nebezpečně Pletka s Kratěnou, za hosty se dostal do zakončení z mezikruží Okál. Zlín se pak ubránil při Čechově vyloučení a sám vzápětí při Kratěnově trestu udeřil.

"Ze začátku jsme neměli pohyb. Vůbec jsme nebyli v zápase. Zlín chodil dva na jednoho, měl větší hlad po vítězství a zaslouženě má bod. Věděli jsme, že jsou silní venku a dneska to ukázali," řekl novinářům kapitán Plzně Martin Straka, který jako jediný z kádru Indiánů hrál i finále v roce 1992 proti Trenčínu.

Puk se dostal k obránci Hamrlíkovi, který tvrdou ránou do levého horního rohu nedal Mazancovi šanci. Za dvě a půl minuty už měli hosté dvoubrankový náskok; Köhler ve středním pásmu narazil puk rozjetému Kostourkovi, jenž se trefil z levého kruhu.

On-line reportáž sledujte ZDE

V úvodu druhé třetiny musel kvůli problému s bruslí z ledu sudí Minář a zápas chvilku řídil jako hlavní jen Hradil. Vzápětí mohla Plzeň šťastně snížit, když se Strakovo nahození z rohu odrazilo od zlínského obránce Řezníčka do levé tyče.

V polovině utkání prokličkoval přes dva soupeře Straka a nabídl puk Kovářovi, který ale zblízka už nestačil přehodit Sedláčkův pravý beton. Vzápětí se radovali opět hosté, když Holíkův pokus ještě zblokoval Mozík, ale puk se odrazil k Čechovi, který zamířil přesně k pravé tyči Mazancovy branky.

Do závěrečné části se postavil vůbec poprvé v letošním play off do plzeňské branky Svoboda místo Mazance. Ze hry odstoupili i bek Hanzlík a útočník Kratěna. Svobodu hned prověřil Veselý a vyražený puk nedokázal zkrotit Zámorský, který mohl dorazit do odkryté branky.

Naději domácím mohl vzápětí vykřesat v oslabení Kovář, jeho pokus ale Sedláček se štěstí vyrazil držadlem hole. Zlín si hlídal náskok a potvrzoval, že se mu venku daří. Navázal na semifinálovou sérii s Třincem, v které vyhrál všechny tři duely na ledě Ocelářů. Plzni se nepodařilo zdramatizovat závěr ani při vyloučeních Linharta a Hamrlíka. Marná byla i další snaha Indiánů a Sedláček si udržel čistý štít.

Finále play off hokejové extraligy - 3. zápas

HC Škoda Plzeň - PSG Zlín 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky
: 14. Hamrlík (Balaštík, Köhler), 16. Kostourek (Köhler, Linhart), 31. Čech (Holík). Rozhodčí: Hradil, Minář - Bláha, Kostka.

Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. Diváci: 8236 (vyprodáno). Stav série: 1:2.

Plzeň: Mazanec (41. A. Svoboda) - Slovák, Jiří Hanzlík, L. Poživil, J. Jeřábek, Mozík, St. Pierre, od 34. navíc Frolo - Johnson, Jan Kovář, Martin Straka - Kratěna, T. Sýkora, Pletka - Balej, Kašpařík, Vlasák - Vampola, Lev, Dvořák - Hollweg. Trenéři: Razým, Michal Straka, J. Špaček a Pejchar.

Zlín: J. Sedláček - Zámorský, Urbanec, Hamrlík, Linhart, Tesařík, Horák, Matějíček, Řezníček - Okál, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - Ondráček, Holík, Čech - Šlahař, Kostourek, Fořt. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurík.

Autoři: ,