Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Lev zvládl infarktové drama, o vítězi KHL se rozhodne v Magnitogorsku

Sport

  18:55aktualizováno  21:49
PRAHA - Česko-ruská hokejová bitva o Gagarinův pohár pokračuje. Lev Praha přetlačil v domácím prostředí Magnitogorsk 5:4 v prodloužení a vynutil si sedmý duel. Finále Kontinentální ligy se rozhodne ve středu.

Hokejisté Lva Praha se radují z vítězství. foto: MAFRA - Michal Šula

"Lvím králem" se v pondělí večer stal obránce Nathan Oystrick, který rozjásal narvanou O2 arenu gólem zpoza brány v čase 63:53. Mistrovskou trofej, která se celý zápas blyštila na tribuně, si tak bodyguardi opět schovali a přesunou ji do Ruska.

Přitom nechybělo mnoho a mohla se předávat už v pondělí v Česku. Bylo to napínavé utkání s dramatickým přídavkem.

ON-LINE PŘENOS ZDE

Diváci ve spodním patře opět dostali stejně jako při třetím duelu série speciální trička, aby vytvořili "bílé peklo". Zase bylo vyprodáno, přišlo 16 894 lidí. A znovu panovala parádní atmosféra. Čeští fanoušci také poslechli výzvu Novotného s Němcem, aby při ruské hymně nepískali, za což Lev už jednou dostal od vedení KHL pokutu.

Domácí hráče, kteří na znamení jednoty a víry v pokračování série vyměnili zarostlé tváře za knírky různých podob, podpora z hlediště vyburcovala k úvodnímu náporu. Hosté se ze začátku téměř nedostali z obranného pásma.

Paradoxně však skóroval Magnitogorsk. V 10. minutě se rozjel Mozjakin, finský obránce Mäenpää udělal piruetku, ale chytal ho marně. Ruský útočník pohodlně zakončil únik mezi brankářovy betony.

Ohlasy trenérů

Kari Jalonen (Lev Praha): "Byla to skvělá hokejová noc. Zápas číslo sedm o Gagarinův pohár, co si můžeme přát více. Budeme připravení. Jsme pyšní na to, že si ten zápas budeme moct zahrát. A chceme pohár získat."

Mike Keenan (Magnitogorsk): "Bylo to docela hodně ofenzivní utkání, což mě překvapilo. Čekal jsem, že se bude hrát opatrněji a padne méně gólů. Důležitým momentem zápasu byla dvě špatná rozhodnutí sudích, po nichž jsme dostali dva góly. V takto důležitém utkání by rozhodčí neměli být tak vidět. Šlo přitom o stejného rozhodčího (Bulanov), který minule nevylučoval jedinkrát za celý zápas. Ve třetí třetině jsme chtěli strávit co nejvíce času v útočném pásmu, tým jsem k tomu nabádal, ale soupeř nám to až tolik neumožnil a i proto se nám to tolik nedařilo." 

Chvíli předtím navíc schytal tvrdou Leeho ráno do kolene Jiří Sekáč. Útočník Lva se cestou do kabin bolestí sesunul k zemi. Pak se na chvíli vrátil, ale pokračovat nemohl.

Lvy dvě nepříjemnosti během pár minut nerozhodily. Chvíli poté, co mohl dát Mozjakin druhý gól, se nechal kapitán ruského týmu vyloučit. A přesilovku využil Justin Azevedo, trefili se tak oba nejlepší střelci play off KHL.

Narvaná hala ožila a ještě do první přestávky lidé vyskakovali radostí znovu. Na trestné lavici byl Jan Kovář a v čase 19:09 dělovkou z pravého kruhu překonal Košečkina obránce Martin Ševc.

Pražskému celku ale nevyšel vstup do druhé třetiny, kdy po zmatcích v obraně o náskok přišel. Nejprve po přihrávce zpoza brány prostřelil Vehanena útočník Mikhail Junkov a pak finskému gólmanovi přeskočil puk lapačku po střele obránce Chrise Leeeho.

Lev se však ani tentokrát nevzdal a potřetí se prosadil tvrdou střelou z dálky. Do puku se ve 28. minutě opřel tvrďák Ryan O'Byrne a vyrovnal.

Zbytek druhé třetiny se hrál ve strhujícím tempu, Magnitogorsk mačkal soupeře jako by hrál přesilovku, kterou pak skutečně hrál. Lvi se ubránili, ale těsně po jejím konci se opět ukázal Mozjakin. Nabruslil do pásma, rychlým manévrem se uvolnil přes Ševce a přesně přihrál úplně volnému Francisovi Parému.

Domácí borci ve třetí třetině, jak jim velí heslo pro vyřazovací část soutěže, bojovali až do konce. A znovu dotáhli stav. Magnitogorsk zalezl a hrozil jenom z protiútoků, v 50. minutě trefil Oystrick tyčku a pak v čase 57:39 finský bek Mikko Mäenpää prostřelil Košečkina, puku nic nestálo v cestě.

Nastavení netrvalo dlouho, Lvi se vymanili z tlaku, Zackrissonovu střelu ještě Košečkin hokejkou vytáhl z brankové čáry, ale puk se dostal k Oystrickovi, který ruského gólmana nachytal a odrazem o jeho beton vybojoval sedmý rozhodující duel.

Lev Praha - Metallurg Magnitogorsk 5:4p (2:1, 1:3, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Azevedo (Ševc, Němec), 20. Ševc (Němec, Azevedo), 28. O'Byrne (Birner, Řepík), 58. Mäenpää, 64. Oystrick (Zackrisson) - 10. Mozjakin (Zaripov, Jan Kovář), 23. Juňkov (Osala, Těreščenko), 25. Lee, 39. Paré (Mozjakin). Rozhodčí: Bulanov, Rönn - Birin, Dědulja. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 16.894. Stav série: 3:3.

Lev: Vehanen - Mäenpää, Ševc, Němec, Oystrick, O'Byrne, Gragnani, Jaakola, Nakládal - Azevedo, Novotný, Zackrisson - Thörnberg, Vrána, Sekáč - Řepík, Kapanen, Birner - Matai, Cingel, Ridderwall. Trenér: Kari Jalonen.

Magnitogorsk: Košečkin - Antipin, Birjukov, Těreščenko, Chabarov, Lee, Ibragimov - Zaripov, Jan Kovář, Mozjakin - Kosov, Kazionov, Potěchin - Paré, Juňkov, Osala - Timkin, Brent, Platonov - Malinovskij. Trenér: Mike Keenan.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!