Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zlatá domácí mise. Odčiní Slováci ostudy?

Sport

  8:00
BRATISLAVA/PRAHA - Ta zpráva zasáhla slovenské fanoušky jako blesk. Dva týdny před startem domácího šampionátu oznámila jedna z hvězd Richard Zedník, že v týmu končí. "Zacházeli se mnou jako s dvacetiletým klukem," zlobil se pětatřicetiletý útočník. Zedníka, veterána téměř osmi stovek bitev v NHL, naštvala jeho pozice v týmu.

Autobusová zastávka v Bratislavě. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

"Kouč se mnou nepočítal na přesilovky ani na oslabení, tedy tam, kde bych podle mého mínění mohl být týmu užitečný. Samozřejmě to je právo každého trenéra, ale měl mi o tom povědět dřív, že to tak bude. Já mám svoje léta a zkušenosti a teď mám přesvědčovat v přípravě před mistrovstvím světa?" popisoval ve slovenském deníku Šport.

Zedník si zřejmě nesedl s kanadským trenérem Glenem Hanlonem, který Slováky převzal loni v březnu. Zedníka se však nakonec podařilo "ukecat" ne Hanlonovi, ale Pavlu Demitrovi - dalšímu zkušenému útočníkovi. "Moje rozhodnutí bylo trochu unáhlené," přiznal Zedník poté. "Udělám maximum pro společný úspěch." A smířlivé věty pronesl i Hanlon.

"Jsem rád, že se všechno vyřešilo a Zedo se vrací. Čekám, že bude velkým faktorem našeho úspěchu." A právě úspěch na mistrovství světa potřebují Slováci jako sůl. Na olympiádě ve Vancouveru skončili na velmi překvapivém čtvrtém místě, ale MS jako by pro ně bylo zakleté. Slovenští komentátoři tak v posledních letech nejčastěji mluvili o ostudě.

Bratislava začíná hokejem žít.

Vždyť hokejisté na MS 2008 skončili 13., o rok později si "polepšili" 10. místem, loni to bylo opět o něco horší: Slováci naštvali fanoušky 12. místem. Úkol tedy má Hanlon a spol. jasný: vrátit Slovákům národní hrdost. "Turnaj v Bratislavě bude můj vrchol kariéry," říkal jasně. Když však měl říct, jaké umístění by považoval na šampionátu za úspěch, byl už opatrný. "To si nechám pro sebe," líčil v deníku SME.

Před pár dny se ale mohl usmívat, podařilo se mu ulovit v NHL posilu zvučného jména - Mariána Gáboríka z New York Rangers, jednoho z nejlepších slovenských ofenzivních klenotů. Navíc jen zdravotní výstupní prohlídky dělily ve středu od odjezdu do Bratislavy ofenzivního zadáka Ľubomíra Višňovského z Anaheimu a útočníka Michala Handzuše z Los Angeles.

Jistotu má Hanlon i v brance. St. Louis se nedostalo do play off, a tak je volný Jaroslav Halák - hrdina, který dostal loni Montreal až do finále Východní konference. "Starší generace by si ráda ozdobila rozlučku s reprezentací medailí. Celé Slovensko žije hokejem a já taky."

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.