130 let
Autobusová zastávka v Bratislavě.

Autobusová zastávka v Bratislavě. | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Doporučujeme

Zlatá domácí mise. Odčiní Slováci ostudy?

Sport
  •   8:00
BRATISLAVA/PRAHA - Ta zpráva zasáhla slovenské fanoušky jako blesk. Dva týdny před startem domácího šampionátu oznámila jedna z hvězd Richard Zedník, že v týmu končí. "Zacházeli se mnou jako s dvacetiletým klukem," zlobil se pětatřicetiletý útočník. Zedníka, veterána téměř osmi stovek bitev v NHL, naštvala jeho pozice v týmu.

"Kouč se mnou nepočítal na přesilovky ani na oslabení, tedy tam, kde bych podle mého mínění mohl být týmu užitečný. Samozřejmě to je právo každého trenéra, ale měl mi o tom povědět dřív, že to tak bude. Já mám svoje léta a zkušenosti a teď mám přesvědčovat v přípravě před mistrovstvím světa?" popisoval ve slovenském deníku Šport.

Zedník si zřejmě nesedl s kanadským trenérem Glenem Hanlonem, který Slováky převzal loni v březnu. Zedníka se však nakonec podařilo "ukecat" ne Hanlonovi, ale Pavlu Demitrovi - dalšímu zkušenému útočníkovi. "Moje rozhodnutí bylo trochu unáhlené," přiznal Zedník poté. "Udělám maximum pro společný úspěch." A smířlivé věty pronesl i Hanlon.

"Jsem rád, že se všechno vyřešilo a Zedo se vrací. Čekám, že bude velkým faktorem našeho úspěchu." A právě úspěch na mistrovství světa potřebují Slováci jako sůl. Na olympiádě ve Vancouveru skončili na velmi překvapivém čtvrtém místě, ale MS jako by pro ně bylo zakleté. Slovenští komentátoři tak v posledních letech nejčastěji mluvili o ostudě.

Bratislava začíná hokejem žít.

Vždyť hokejisté na MS 2008 skončili 13., o rok později si "polepšili" 10. místem, loni to bylo opět o něco horší: Slováci naštvali fanoušky 12. místem. Úkol tedy má Hanlon a spol. jasný: vrátit Slovákům národní hrdost. "Turnaj v Bratislavě bude můj vrchol kariéry," říkal jasně. Když však měl říct, jaké umístění by považoval na šampionátu za úspěch, byl už opatrný. "To si nechám pro sebe," líčil v deníku SME.

Před pár dny se ale mohl usmívat, podařilo se mu ulovit v NHL posilu zvučného jména - Mariána Gáboríka z New York Rangers, jednoho z nejlepších slovenských ofenzivních klenotů. Navíc jen zdravotní výstupní prohlídky dělily ve středu od odjezdu do Bratislavy ofenzivního zadáka Ľubomíra Višňovského z Anaheimu a útočníka Michala Handzuše z Los Angeles.

Jistotu má Hanlon i v brance. St. Louis se nedostalo do play off, a tak je volný Jaroslav Halák - hrdina, který dostal loni Montreal až do finále Východní konference. "Starší generace by si ráda ozdobila rozlučku s reprezentací medailí. Celé Slovensko žije hokejem a já taky."

Autor: Vojtěch Gibiš