Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Palát poprvé získal Zlatou hokejku, Pastrňáka předčil o čtyři body

Ondřej Palát jako vítěz ankety Zlatá hokejka 2022 foto: ČTK

Zlatá hokejka má po pěti triumfech Davida Pastrňáka nového vítěze. Anketu poprvé v kariéře ovládl Ondřej Palát, obhájce se tentokrát musel spokojit s druhým místem. Oba hráče dělily jen čtyři body. Třetí skončil nejproduktivnější hráč letošního mistrovství světa Roman Červenka.
  22:34

Po celkovém prvenství sahal Palát už před rokem, kdy skončil druhý za Pastrňákem o dvacet bodů. Zároveň si připsal svůj nejlepší výsledek ve Zlaté hokejce, který tentokrát ještě vylepšil.

První dvě kola letošního hlasování ovládl Pastrňák. V tom třetím jej na první příčku zařadilo 29 hlasujících, zatímco Paláta 32 a třetího Červenku 7.

Palát, jedenatřicetiletý rodák z Frýdku-Místku, má za sebou další povedenou sezonu. V základní části NHL posbíral 49 bodů (18+31) v 77 zápasech, v play off přidal ve 23 duelech dalších 21 bodů (11+10).

Sezona 2021/22 Ondřeje Paláta

Třetího Stanley Cupu v řadě se ovšem nedočkal, Tampa ve finále zámořské soutěže nestačila na Colorado. Palát opět patřil k hlavním oporám Lightning, se kterými se posléze rozloučil a podepsal pětiletou smlouvu na 30 milionů dolarů s New Jersey.

Pastrňák ovládl předchozích pět ročníků ankety, čímž překonal rekord Jaromíra Jágra z let 2005 až 2008. Šestý triumf zatím nepřidal, v historické tabulce se tak stále dělí o druhou příčku s brankářem Dominikem Haškem.

David Pastrňák jako druhý muž ankety Zlatá hokejka 2022

Třetí pozici obsadil Roman Červenka, nejproduktivnější hráč uplynulého ročníku švýcarské nejvyšší soutěže (20+44) a světového šampionátu ve Finsku (5+12), kde coby kapitán dovedl národní tým k bronzové medaili.

Nejlépe umístěným hráčem z extraligy se stal David Krejčí, který skončil čtvrtý. V elitní desítce se objevil už podvanácté, lépe si v tomto ohledu vedli pouze Jaromír Jágr (24) a Dominik Hašek (16).

Brankářka Klára Peslarová při vyhlašování zlaté hokejky

Nejlepší hokejistkou se stala Klára Peslarová (MODO Hockey), mezi juniory triumfoval Eduard Šalé (HC Kometa Brno) a nejlepším para hokejistou byl vyhlášen Martin Kudela (SHK Mustangové Auto IN Pardubice).

První kolo hlasování mělo uzávěrku po skončení základní části Tipsport extraligy, druhé po světovém šampionátu v Helsinkách a v Tampere a třetí po konci play off NHL.

Autor: