Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Eliáš získal Zlatou hokejku. Druhý skončil Jágr

Sport

  23:01aktualizováno  23:49
KARLOVY VARY - Útočník Patrik Eliáš z New Jersey Devils získal podruhé v kariéře Zlatou hokejku. Vítěz 44. ročníku tradiční ankety, který triumfoval již v roce 2009, získal o 185 bodů více než druhý Jaromír Jágr z Philadelphie Flyers. Také třetí příčku obsadil hráč ze zámořské NHL - útočník týmu Ottawa Senators Milan Michálek, jenž zůstal za desetinásobným vítězem a rekordmanem ankety Jágrem pouze o dva body zpět.

Čeští hokejisté New Jersey Devils Patrik Eliáš (vlevo) a Petr Sýkora se radují z gólu foto: Reuters

Šestatřicetiletý Eliáš získal v hlasování trenérů, odborníků a novinářů, které se po změně pravidel konalo poprvé tříkolově, aby bylo možné zohlednit výkony hráčů v závěru NHL, celkem 594 bodů. O 61 bodů vedl před Jágrem již po prvním kole, po tom druhém vykrystalizovala finálová desítka a její bodová konta se mazala.

Top 10

1. Patrik Eliáš (New Jersey Devils/NHL) 594 bodů, 2. Jaromír Jágr (Philadelphia Flyers/NHL) 409, 3. Milan Michálek (Ottawa Senators/NHL) 407, 4. Radim Vrbata (Phoenix Coyotes/NHL) 358, 5. Petr Nedvěd (Bílí Tygři Liberec) 336, 6. Roman Červenka (Avangard Omsk/KHL) 322, 7. Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL) 310, 8. Martin Erat (Nashville Predators/NHL) 303, 9. Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL) 279, 10. Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets/NHL) 202.

Třebíčský rodák byl opět jednou z opor New Jersey a po velmi povedené sezoně dokráčel s Ďábly až do finále Stanley Cupu, kde bylo nad jejich síly Los Angeles. Ve druhém kole play off vyřadil Eliášův tým právě Jágrovu Philadelphii. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru z let 2000 a 2003 si v základní části připsal v 81 zápasech 78 bodů za 26 gólů a 52 asistencí, což z něho dělalo nejproduktivnějšího Čecha v soutěži. V play off pak přidal ve 24 duelech osm bodů (5+3). Protože je však na dovolené v Karibiku a z vyhlášení v karlovarském Grandhotelu Pupp se omluvil, sošku radujícího se hokejisty za něho převzal jeho otec.

"Je to obrovské ocenění, kterého si samozřejmě vážím. O to více mě mrzí, že tam nemohu být osobně," uvedl během telefonního hovoru letošní vítěz ankety. "Měl jsem to štěstí, že jsem si mohl opět zahrát finále Stanley Cupu. Člověk nemůže pokaždé vyhrát. Já si i tak celý rok včetně play off hodně užíval," dodal Eliáš.

"Chtěl bych poděkovat manželce s dcerou, kteří mi dělají výborné zázemí, ale také rodičům," vzkázal Eliáš. "Za Patrika děkuji všem, kteří mu dali hlasy," doplnil Zdeněk Eliáš.

Jágra jméno vítěze ani v nejmenším nepřekvapilo. "A myslím, že to není překvapení ani pro ostatní hokejisty a fanoušky hokeje. Patrik měl vynikající sezonu, která gradovala a já měl možnost to vidět na vlastní oči. V play off hrál výborně," připomněl vzájemná měření sil New Jersey a Philadelphie Jágr. "Jen škoda, že nevyhráli Stanley Cup," doplnil Jágr.

"Hrál jsem proti němu hned několikrát a patří k lídrům New Jersey už po několik let. Na něm to stálo, je to tam jedna z největších osobností. Měl výbornou sezonu a myslím, že si to zaslouží," prohlásil Michálek na adresu vítěze. "Patrik má dlouhodobě vysokou výkonnost, vyhrál právem," přitakal reprezentační kouč Alois Hadamczik, jemuž v první desítce chyběl jen bek Marek Židlický, Eliášův klubový spoluhráč.

"Každý člověk by měl mít tu nejvyšší motivaci i ve čtyřiceti letech, byť je to pořád těžší a těžší," okomentoval Jágr myšlenky na případný návrat na trůn v příštím roce. Sám však nečekal, že by letos mohl skončit tak vysoko a své konečné umístění za 409 bodů považuje za trochu nespravedlivé vůči ostatním.

"Máme spoustu výborných hokejistů a i to druhé místo je na mě trošičku moc. Myslím, že lepších hráčů než já bylo víc než jen Patrik." Jmenoval například právě Michálka, ale i bývalého spoluhráče z Omsku Romana Červenku, jehož za sebou nechal o 87 bodů na šestém místě. "Utekl jim Gagarinův pohár o jedinou výhru, vedli 3:1 ve finále. Myslím, že by měl být výše. Také Ondra Pavelec. Ta čísla možná nemá tak dobrá, protože Winnipeg hraje ofenzivní hokej, ale chytá výborně. Určitě někdo z Kladeňáků," poznamenal s úsměvem Jágr.

Pro Michálka šlo o dosud nejlepší umístění v anketě. "Měl jsem povedenou sezonu, na mistrovství světa jsem dal důležitý gól proti Švédům a to mě asi dostalo v té anketě tak vysoko," odtušil uznávaný kanonýr. "Je to příjemné tady ve společnosti dalších kluků, vedle Jardy Jágra, který už tu byl tolikrát. Bylo by pěkné, kdybych dokázal alespoň trošku toho, co dokázali oni," přemítal Michálek, zda může v budoucnu pomýšlet i výše.

Juniorům vládl gólman Mrázek

Čtvrtý skončil Radim Vrbata s 358 body, na páté příčce se umístil nejlepší ze zástupců tuzemské nejvyšší soutěže Petr Nedvěd (336). Červenka se při přebírání ocenění vyjádřil ke spekulacím ohledně možnosti, že se s Jágrem znovu sejde v Calgary, kde zkusí od nové sezony štěstí. "Slyšel jsem to, tak jsem zvědavý, jestli ten kluk přijde," smál se Červenka.

Sedmé místo získal Jágrův spoluhráč z Philadelphie Jakub Voráček (310), osmý byl Martin Erat z Nshvillu (303), devátý Tomáš Plekanec (279) a první desítku uzavírá Ondřej Pavelec z Winnipegu (202).

Ocenění pro nejlepšího juniora sezony získal dvacetiletý brankář Petr Mrázek z týmu Ottawa 67's v Ontario Hockey League, který byl oporou juniorské reprezentace na mistrovství světa, ale zachytal si i na seniorském šampionátu. Nejlepší hokejistkou byla zvolena Radka Lhotská, ocenění pro sledge hokejistu sezony převzal opětovně Pavel Kubeš.

DALŠÍ POŘADÍ ZLATÉ HOKEJKY

11. Jakub Kovář (České Budějovice) 178, 12. Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL) 165, 13. Martin Straka (Plzeň) 161, 14. Tomáš Fleischmann (Florida/NHL) 160, 15. Marek Židlický (New Jersey/NHL) 149, 16. Tomáš Pöpperle (Sparta Praha) 147, 17. Aleš Hemský (Edmonton/NHL) 140, 18. Petr Koukal (Pardubice) 110, 19. David Krejčí (Boston/NHL) 99, 20. Jiří Novotný (Astana/KHL) 97, 21. Petr Ton (Sparta Praha) 91, 22. Petr Vrána (Chabarovsk/KHL) 68, 23. Tomáš Vokoun (Washington/NHL) 59, 24. Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL) 57, 25. Filip Kuba (Ottawa/NHL) 50, 26. Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL) 46, 27. Radek Duda (Plzeň) 42, 28. Martin Hanzal (Phoenix) 35, 29. Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL) 29, 30.-31. Jiří Hudler (Detroit/NHL) a Jakub Nakládal (Ufa/KHL) oba 27, 32. Petr Tenkrát (Sparta Praha) 26, 33. Zbyněk Irgl (Minsk/KHL) 22, 34. Tomáš Divíšek (Kometa Brno) 19, 35. Rostislav Klesla (Phoenix/NHL) 15, 36. Petr Sýkora (Davos/Švýc.) 13, 37. Jan Kolář I. (Pardubice) 11, 38. Petr Kumstát (Karlovy Vary) 10, 39. - 42. Jaroslav Bednář (Lugano/Švýc.), Jiří Burger (Vítkovice), Marek Kvapil (Dynamo Moskva/KHL), Petr Mrázek (Ottawa/OHL) všichni 9, 43. Zbyněk Michálek (Pittsburgh/NHL) 7, 44. - 45. Miroslav Blaťák (Ufa, KHL) a Jakub Klepiš (Dynamo Moskva/KHL) oba 6, 46. - 48. Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Petr Sýkora (New Jersey/NHL), Jiří Trvaj (Kometa Brno) všichni 5, 49.-52. Jan Kolář II, Robert Kousal (oba Pardubice), David Květoň (Třinec), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL) všichni 4, 53.-54. Martin Havlát (San Jose/NHL), Roman Horák (Calgary/NHL) oba 3, 55.-59. Jan Chábera (Kladno), František Lukeš (Litvínov), Michal Neuvirth (Washington/NHL), Martin Růžička (Chabarovsk/KHL), Ladislav Šmíd (Edmonton/NHL) všichni 2, 60.-66. Jan Buchtele (Pardubice), Petr Čajánek (Zlín), Milan Gulaš (České Budějovice), Petr Holík (Zlín), Viktor Hübl (Litvínov), Jakub Krejčík (Slavia Praha), Vladimír Sobotka (St. Louis/NHL) všichni 1.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč