Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zlín reaguje na třaskavý průběh finále. Fanoušky Vsetína nepustí na stadion

Vsetínští fanoušci během prvního utkání finálové série hokejové Chance ligy. foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Vsetínští hokejisté si v sobotu po výhře 5:2 vynutili pokračování finále první hokejové ligy. V šestém utkání se ale budou muset obejít bez podpory svých fanoušků, které Zlín z bezpečnostních důvodů nepustí na stadion. „Vyhrocenost finálové série dosáhla mezí, které nemají v rámci České republiky porovnání,“ stojí v prohlášení na soupeřově webu.
  17:54

Prestižní souboj nesmiřitelných rivalů budí emoce na ledě i v hledišti. Každé utkání se hraje pod zvýšeným dohledem policistů a pořadatelských služeb, během série už mezi oběma tábory došlo k několika incidentům.

Vsetínský brankář Tomáš Vošvrda obdržel už po prvním zápase na sociálních sítích výhrůžky smrtí, které okamžitě nahlásil. Jejich autor se ve čtvrtek sám udal, v případě prokázání viny mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Střety fanoušků přímo na stadionech si vyžádaly řadu krvavých zranění, policie už zatkla několik výtržníků.

„Regionální derby, které je napínavé, bohužel přitahuje také jedince, pro které je hokej jen záminkou pro protiprávní chování,“ píše Zlín na oficiálních webových stránkách

Vedení se rozhodlo dalším nepříjemnostem předejít. K razantnímu zásahu se uchýlilo po debatách s Bezpečnostní radou Zlínského kraje, oba kluby vážnost situace opakovaně probíraly s policejními orgány.

Vsetínští fanoušci během prvního utkání finálové série hokejové Chance ligy. (2023)

„Na základě všech těchto jednání bylo rozhodnuto, že pro fanouškovskou skupinu Vsetína nebude vyhrazen sektor hostů a nebudou jim prodány vstupenky na pondělní utkání. Několik desítek vstupenek obdrží kabina hostujícího týmu pro své rodinné příslušníky.“

Vedení šestého celku základní části uvádí, že nevraživost mezi oběma tábory s blížícím se koncem série neustále roste: „Aktuální míra už ohrožuje běžné fanoušky a mezi nimi také děti.“

„Poslední kapkou byl útok na autobus zlínských hráčů po návratu ze sobotního utkání skupinou čtyřiceti osob, kteří si autobus spletli s fanouškovským,“ píše se v prohlášení.

Jednatel valašského klubu Petr Neumann zareagoval na krok regionálního rivala následovně: „V neděli ráno mě kontaktoval pan Hamrla (spolumajitel Zlína). Dlouho jsme to rozebírali. Panu Hamrlovi jsem řekl své důvody, proč se k takovému kroku neuchylovat. Myslím si, že celá věc se dá řešit jinak.“

„Cesta je zajištění bezpečnosti na stadionu pro všechny, nikoliv uzavírání sektorů pro fanoušky, ať už fandí komukoliv. Nechci, aby tady vznikl nebezpečný precedens, že si budeme vzájemně uzavírat stadiony před soupeřem,“ dodal.

Atmosféra houstne také na ledové ploše. V závěru pátého duelu sledovaly zaplněné tribuny vsetínského stadionu hned tři bitky, v nichž si o poznání lépe vedli domácí hokejisté.

„Takový zápas jsme potřebovali. Šli jsme si za tím. Měli jsme nůž na krku. Bylo to pro nás těžší na morál, ale třetí třetinu jsme sehráli asi nejlíp za tento rok,“ pochvaloval si asistent trenéra Radim Kucharczyk.

Šesté pokračování třaskavé série je na programu v pondělí od 17.30. Zajistí si Zlín účast v baráži o postup do extraligy proti Kladnu?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!