Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Švédsko - Česko 2:5. Hattrick Jana Kováře pomohl k vítězství nad seveřany

Sport

  18:55aktualizováno  21:33
Stockholm / Praha - Čeští hokejisté vstoupili do Švédských her ve Stockholmu výhrou nad domácím Švédskem 5:2 a poskočili před svého soupeře v tabulce Euro Hockey Tour na třetí místo. Hattrickem a jednou asistencí zařídil vítězství útočník Jan Kovář, který se vrátil do národního týmu poprvé od loňských olympijských her v Pchjongčchangu.

Milan Gulaš v souboji s Emilem Sylvegardem. foto: Reuters

Čeští hráči bodovali se Švédy poprvé v sezoně po dvou prohrách 2:3 a dočkali se proti nim úspěchu po čtyřech porážkách v řadě. Druhý zápas na třetím podniku Euro Hockey Tour čeká svěřence trenéra Miloše Říhy staršího v sobotu v poledne proti Finsku.

Švédsko - Česko 2:5 (1:0, 0:2, 1:3)

Branky: 3. Bemström (Holm, Rasmussen), 59. Davidsson (Dahlbeck) - 28. Kvapil (Kundrátek), 37. Jan Kovář (Holík), 47. Jan Kovář (Gulaš), 51. Jan Kovář (Zaťovič, Zámorský), 58. Sekáč (Jan Kovář)

Švédsko: Hellberg - Lööv, Holm, Dahlbeck, J. Persson, Djuse, Engsund - Bemström, Rasmussen, J. Lilja - Boqvist, Kellman, M. Lindqvist - J. Davidsson, L. Johansson, Nygard - Sylvegard, Händemark, E. Larsson.

Česko: Hrubec - Zámorský, Polášek, Kundrátek, Štencel, M. Doudera, Krejčík, D. Musil, Hrbas - Sekáč, Jan Kovář, Gulaš - M. Kvapil, Filippi, Zaťovič - H. Zohorna, T. Zohorna, R. Zohorna - P. Zdráhal, P. Holík, Lenc.

Češi vstoupili do utkání aktivně, ale Švédové pod tlakem odolali. Po 119 sekundách šel pykat na trestnou lavici Musil a za 26 vteřin se vracel zpátky. Devatenáctiletý Bemström při svém debutu v reprezentaci využil přesilovku střelou z levého kruhu k protější tyči.

Při trestu Filippiho se Říhův výběr ubránil, ale Švédové měli nadále převahu. Až v 11. minutě zahrozil historicky první útok v české reprezentaci složený z tria bratrů Hynek, Tomáš a Radim Zohornové. Po Hynkově přihrávce zpoza branky nedotlačil puk za Hellberga Tomáš.

V 16. minutě se chytře uvolnil Zaťovič, ale Hellberg jeho pokus z levého kruhu ukryl v lapačce. Potom si vynutil dva fauly Radim Zohorna, ale zůstaly nepotrestány. Češi nejdříve v přesilovce švédského gólmana neohrozili. Potom při trestném střílení Radim Zohorna s blafákem do bekhendu ztroskotal na Hellbergovi.

V druhém dějství se hrálo dlouho bez šancí. Ve 28. minutě se ale radovali Češi při Bemströmově vyloučení. Kvapil na levém kruhu oklamal naznačením Hellberga a střelou zápěstím trefil protější horní roh branky. Vzápětí mohli výběru Tří korunek vrátit vedení Bemström a Holm, ale Hrubec zasáhl.

Po Kovářově akci se ocitl sám před Hellbergem Zámorský, jenž neuspěl s blafákem do bekhendu. Při vyloučení Hynka Zohorny měl možnost Lindqvist, ale Češi se ubránili a při Davidssonově trestu ve 37. minutě otočili stav. Holíkovu křížnou přihrávku sice Kovář u pravé tyče napoprvé nezkrotil, ale přikopl si puk bruslí a doklepl jej do odkryté branky.

Ještě před druhou pauzou nahradil Zdráhala v sestavě Lukáš Rousek a dočkal se premiéry v národním týmu. V závěrečném dějství se nejdříve Češi ubránili při Poláškově pobytu na trestné lavici, v kterém opět Hrubce otestoval mladík Bemström.

V 47. minutě zvýšil český tým náskok. Djuse o zadní mantinel rozehrál tak, že se puk odrazil před branku ke Gulašovi, který sice Hellberga nepřekonal, ale Kovář z dorážky upravil na 3:1. Vzápětí Lindqvist fauloval ve středním pásmu Filippiho, který opustil led otřesený a švédský útočník odešel s trestem na pět minut a do konce utkání.

V dlouhé přesilovce po parádní Zaťovičově přihrávce dovršil hattrick Kovář, který mohl ještě přidat při power play Švédů i čtvrtý gól, ale trefil tyč prázdné branky. O chvíli později si připsal přihrávku u Sekáčova gólu v pokračující power play. Domácí ještě korigovali výsledek po Davidssonově dorážce.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!