Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ovečkin posílí po vyřazení Washingtonu hokejisty Ruska na MS

Sport

  19:45
HELSINKY - Ofenzivní hvězda Alexandr Ovečkin posílí po vyřazení Washingtonu z play off NHL hokejisty Ruska na mistrovství světa v Helsinkách a ve Stockholmu. Informovaly o tom oficiální internetové stránky Ruské hokejové federace. Capitals vypadli v pondělním sedmém zápase prvního kola Stanleyova poháru po porážce 0:5 s New York Rangers.

Ruský hokejista Washingtonu Capitals Alexandr Ovečkin foto: Reuters

Kouč úřadujících mistrů světa Zinetula Biljaletdinov už má na soupisce pro šampionát jediné volné místo, které zaplní Ovečkin. V případě, že by sedmadvacetiletého kanonýra Rusové nezískali, měli v plánu oslovit Nikolaje Kuljomina z Toronta, které vypadlo rovněž v pondělí po porážce s Bostonem. Sedmadvacetiletý Ovečkin byl loni členem kádru, který dosáhl v Helsinkách na zlato. Po vyřazení v druhém kole play off NHL tehdy přijel na čtvrtfinále. Podobné to bude i letos. Do finské metropole dorazí ve středu a o den později ho čeká s Ruskem bitva o semifinále, na které by se Rusové v případě postupu přesunuli do Stockholmu.

Titul mistra světa získal Ovečkin také v roce 2008 v Québeku. Na světovém šampionátu chyběl od svého premiérového startu v roce 2004 jen před čtyřmi roky, kdy hrál s Washingtonem dlouho play off. Ovečkin si ve zkrácené sezoně v NHL při výluce, kterou strávil v Dynamu Moskva, připsal v 48 zápasech 56 bodů a skončil třetí v produktivitě. S 32 góly získal potřetí v kariéře Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce. Ovečkin je také v nominaci na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL i na Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA.

Autor: