Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté prohráli na MS 1:2 se Švédskem. Trápí se hlavně střelecky

Sport

  20:00aktualizováno  22:38
STOCKHOLM - Čeští hokejisté prohráli ve svém druhém utkání na mistrovství světa ve Stockholmu s domácím Švédskem 1:2. O jediný gól se v přesilovce postaral Jiří Hudler. Národnímu týmu k úspěchu nepomohl ani výborný výkon brankáře Alexandra Saláka.

Švédsko - Česko. Švédští hráči se radují z gólu foto: ČTK

Švédsko - ČR 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. J. Ericsson (Thörnberg, Järnkrok), 24. Tallinder (Lundqvist, E. Gustafsson) - 33. Hudler (Voráček, Tlustý). Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rus.) - Carlson (Kan.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 5:4, navíc Tallinder (Švéd.) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 12.500 (vyprodáno).
Švédsko: Enroth - Fälth, S. Kronwall, E. Gustafsson, Tallinder, Granberg, Fransson - Axelsson, Persson, L. Eriksson - S. Hjalmarsson, Lundqvist, Jämtin - J. Ericsson, Lindberg, Landeskog - Danielsson, Järnkrok, Thörnberg - Pettersson. Trenér: Pär Marts.
ČR: Salák (38:17 - 38:42 Francouz) - Z. Michálek, Šmíd, Hejda, Nakládal, Čáslava, Kutlák - Vrbata, Hanzal, Fleischmann - Voráček, Hudler, Tlustý - Hertl, Jan Kovář, Tenkrát - Irgl, Novotný, Hubáček. Trenér: Alois Hadamczik.

Po opatrném úvodu, ve kterém se oba celky soustředily na pozornou obranu, zápas ovládli domácí. A pomohly jim k tomu přesilové hry. Při Hudlerově vyloučení prověřili pozornost Saláka postupně Axelsson, Eriksson a Fransson, skóre ale otevřel až šest sekund po návratu útočníka Calgary na led Ericsson. Druhý gól mohl přidat Hjalmarsson, ale zřejmě i kvůli faulu nedokázal usměrnit puk do odkryté české branky.

Reprezentace poté i díky pozornému Salákovi přežila další dvě oslabení, ve kterých měl velkou šanci Thörnberg, druhý gól ale nepřidal. Nová posila pražského Lva se neprosadila ani po další chybě v české rozehrávce, dokonce v přesilovce soupeře. Obraz hry v první třetině jasně dokumentoval poměr střel 16:3. Ve 23. minutě vyzkoušeli Enrotha Hertl s Tenkrátem, švédský brankář byl ale pozorný a následně jeho spoluhráči zvýšili na 2:0. Tallinder překonal Saláka, který měl zakrytý výhled, střelou od modré čáry.

Ve 33. minutě se ale českému týmu podařilo snížit, když Hudler chytře tečoval v přesilové hře Voráčkovu střelu. Více ze hry měli ale i poté Seveřané, Salák však všechny ošemetné situace před brankou přežil bez inkasovaného gólu. Ve 39. minutě zasáhl do zápasu na 25 sekund i rezervní gólman Francouz, Salák si totiž přejel červenou čáru a musel střídat. Do branky se ale vrátil hned v dalším přerušení hry a Francouz si nemusel připsat ani jeden zákrok, neboť se zrovna hrálo ve švédském obranném pásmu.

ON-LINE REPORTÁŽ ZDE

Na ledě se následně vystupňovaly emoce a jejich výsledkem byla větší šarvátka na konci druhé třetiny, po které hráli Češi přesilovou hru. Michálek ale šanci na vyrovnání nevyužil. Ve 45. minutě se hned dvakrát proti Axelssonovi vyznamenal Salák. Nejprve levým betonem udržel jeho střelu i následné dorážky, o pár sekund později stejným betonem vykopl další pokus po rychlém protiútoku. Útočník Frölundy Saláka nepřekonal ani z dalšího brejku. Na výhře Švédska to ale nic nezměnilo, českému týmu se nepodařilo vyrovnat ani při závěrečné power play umocněné o Tillanderovo vyloučení.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.