Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté USA zdolali na MS Lotyšsko a zůstávají bez ztráty bodu

Sport

  21:45
HELSINKY - Hokejisté Spojených států amerických zdolali na mistrovství světa Lotyšsko 4:1 a mají v základní skupině v Helsinkách stejně jako vedoucí Rusko po dvou zápasech plný počet bodů. Navázali na úvodní výhru nad Rakouskem 5:3. Lotyšsko naopak po úvodní porážce s Ruskem 0:6 na první zisk na turnaji dál čeká.

Hokejista USA Bobby Butler a brankář Edgars Masalskis z Lotyšska foto: Reuters

Lotyšsko - USA 1:4 (0:0, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 22. Kulda (Sprukts, Darzinš) - 23. Stapleton (B. Butler), 25. Moss (P. Stastny, Trouba), 51. B. Butler (Stapleton, Johnson), 53. Hunwick (P. Stastny, C. Smith). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kirk - Wilmot (oba Kan.), Käck (Švéd.). Vyloučení: 7:6. Využití: 0:2. Diváci: 5418.
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Kulda, Saviels, Pujacs, Sotnieks, M. Jass, Andersons, Freibergs - Darzinš, Sprukts, Cipulis - Keninš, Girgensons, Indrašis - Berzinš, Pavlovs, Jekimovs - Džerinš, Štals, Širokovs. Trenér: Ted Nolan.
USA: Bishop - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Trouba, Ch. Butler, Petry, McBain - Moss, P. Stastny, C. Smith - B. Butler, LeBlanc, Stapleton - Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, Palushaj. Trenér: Joe Sacco.

Úvodní dějství branku nepřineslo. Na straně favorita měl největší šanci Bobby Butler, který v 15. minutě tečoval puk zblízka mimo. Vzápětí na druhé straně ujel Darzinš, ale na brankáře Bishopa nevyzrál. Do vedení se dostalo po 71 vteřinách druhé části Lotyšsko, sekundu po skončení trestu amerického kapitána Paula Stastného se trefil obránce Kulda.

Tým trenéra Joea Sacca ale rychle odpověděl. Po minutě vyrovnal před brankovištěm stojící Stapleton a v 25. minutě se při Štalsově vyloučení prosadil z podobné situace Moss. V 34. minutě zasáhl Bishop při Faulkově trestu úspěšně proti Cipulisově šanci a lotyšský útočník, který působil na konci sezoně v pražském Lvu, nepřekonal gólmana Tampy Bay ani v úvodu závěrečné části po sólovém úniku. Američané si pojistili náskok v 51. minutě, kdy při Širokovsově vyloučení po Stapletovově pokusu úspěšně dorážel Bobby Butler. Za 86 vteřin překonal Masalskise ještě nahozením od modré čáry Hunwick.

Vše o hokejovém MS 2013

"Prvních čtyřicet minut to byl boj. Hráli jsme dobře dozadu a Ben Bishop nás podržel několika důležitými zákroky. Naše speciální formace dneska hrály skvěle," pochvaloval si americký útočník Nate Thompson dvě využité přesilovky a ubráněná oslabení. Lotyši v součtu s minulým šampionátem vstřelili branku po čtyřzápasovém půstu, ale více než jednu trefu ze svých šancí nevytěžili. "Jeden gól je v hokeji na výhru málo. Musíme se zlepšit v přesilovkách a proměnit brejky. Já jsem jeden měl, spoluhráči taky," uvedl kapitán Lotyšska Lauris Darzinš.

Autor: