Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

HVĚZDA MS PODLE LN: Němec Müller zastínil dokonce i Messiho

Sport

  6:00
PRAHA - Nejužitečnější hráč turnaje. Před čtyřmi lety v Německu získala prestižní ocenění francouzská hvězda Zinédine Zidane. Kdo bude vyhlášen nejlepším hráčem letošního šampionátu?

Německo - Anglie (Müller slaví gól) foto: ČTK

Nebude jím anglický útočník Wayne Rooney a­dost možná ani další hvězdy Kaká nebo Cristiano Ronaldo. Na jihoafrických stadionech totiž září úplně jiní fotbalisté. Osm zápasů před koncem se LN pokusily vybrat pětici hráčů, kteří zatím hrají nejlépe. Verdikt? Na prvním místě překvapivě trůní německý mladík Thomas Müller.

Vždyť dvacetiletý záložník s minimem zkušeností vlétl do turnaje jako uragán a se třemi góly je i nejlepším střelcem Němců. "V první řadě vyčnívá svou vysokou postavou," usmívá se bývalý reprezentant Pavel Kuka. "To, co Müller předvádí na mistrovství ve dvaceti letech, je neuvěřitelné. Je to překvapení i pro mě," dodává.

Německo - Austrálie (Müller střílí gól).

Müller není žádný fotbalový elegán, ale vyniká svým sebevědomím nebo důrazem před brankou. Těžko ho na hřišti přehlédnete. "Je typově podobný Ballackovi, má podobně atletickou postavu, ale myslím, že hraje lépe než on. Dokonale po něm převzal vůdčí úlohu," kýve obdivně hlavou Kuka.

Hvězdám chybí parťáci z klubů
Talent v německém dresu dokonce zastiňuje i hvězdného Argentince Lionela Messiho, byť je to po čtyřech zápasech odvážné tvrzení. "Pro mě je Messi jednoznačně nejlepší," oponuje trenér Josef Csaplár. "Je o třídu nad všemi, je to trumfové eso celého turnaje. Vyniká finální přihrávkou, tahem na branku, nedělá žádné parádičky pro parádičky," vypočítává.

Jenže jedno drobnému géniovi chybí – góly. "Neznamená to, že není skvělý hráč, ale každý od něj prostě čeká, že bude dávat branky. A on to zatím nesplňuje. To je jeho minus," upozorňuje fotbalový odborník Vladimír Táborský.

Ghana - Německo (Mesut Ozil)

Když má sám ukázat na jednoho hráče, bez váhání vysloví jméno dalšího mladého záložníka Německa Mesuta Özila. "Padl mi do oka," tvrdí Táborský. I to ukazuje, jak se do výběru nejlepších hráčů promítá subjektivní hledisko. Jistě, statistikám vládnou Gonzalo Higuain, Róbert Vittek (nejvíce nastřílených branek), Messi (nejvíce střel) nebo Bastian Schweinsteiger (nejvíce dobrých přihrávek).

Podle hodnocení Castrol Index, které na výkony pohlíží takřka věděckým způsobem, je zase nejlepším hráčem obránce Chile Gary Medel. Spíš než statistiky je ale někdy důležitější umělecký dojem.

Nizozemsko - Slovensko (Vittek a kope penaltu)

"Vittek se třeba stane nejlepším střelcem turnaje, ale přece nemůžeme říct, že by byl i nejlepší hráč. Pro mě je nejlepší ten, kdo dokáže dát hře tvář," upozorňuje šéf skautingu pražské Sparty Josef Pešice.

Jedním z nich je třeba i japonský záložník Keisuke Honda. Japonský Maradona, jak mu fanoušci přezdívají, vyčnívá svými kreativními schopnostmi, které už na šampionátu několikrát předvedl naplno.

Mimochodem i Honda je důkazem, že na turnaji zatím nekralují hvězdy, od kterých to každý očekával. "Podle mě je to tím, že hrají s­úplně jinými spoluhráči než v klubech, kde zářily. Nejvíc to bylo vidět na Rooneym," tvrdí Táborský.

Messi a spol. to ještě mohou zvrátit. Zbývají jim nejvýše tři pokusy...

Pět nejlepších hráčů šampionátu podle LN

1. Thomas Müller
(Německo, 20 let)

Čím zaujal? Překvapivá hvězda šampionátu. Dvacetiletý záložník ještě před rokem hrál jen třetí německou ligu za rezervu Bayernu Mnichov, ale teď suverénně převzal vůdčí roli zraněném Ballackovi. Na svém kontě má tři góly, přitom dva z nich nasázel v osmifinále do sítě Anglie. Je nejmladším hráčem od doby Pelého, který dokázal ve vyřazovací části mistrovství světa vstřelit více než jednu branku.

2. Lionel Messi
(Argentina, 23 let)

Čím zaujal? Ze střeleckého zabijáka se na turnaji proměnil v tahouna, který se obětuje pro tým. Je nejčastěji střílejícím hráčem šampionátu a né náhodou nechyběl téměř u žádného gólu Argentiny. Hvězda Barcelony přesto stále zůstává poněkud ve stínu - každý od ní totiž čeká góly a těch se Messi stále nedočkal.

3. Lúcio
(Brazílie, 32 let)

Čím zaujal? Právě jeho zásluhou má nečekaně Brazílie ze všech osmifinalistů turnaje druhou nejlepší obranu. Vysoký stoper Interu Milán je pilířem brazilské defenzivy, ale zároveň se efektivně dokáže zapojit i do útoku. Ostatně v zápase s Portugalskem dokonale vymazal i hvězdného Cristiana Ronalda. Kdo ví, možná už tento šampionát udělá z Lúcia nejlepšího brazilského obránce všech dob.

4. Mesut Özil
(Německo, 21 let)

Čím zaujal? Výtečný driblér a technik s tureckými kořeny se nejvíce zaskvěl v posledním utkání základní skupiny s Ghanou. To právě jeho povedená střela k tyči rozhodla o vítězství i postupu německého týmu. Jednadvacetiletý záložník Werderu Brémy se téměř jistě po šampionátu stane pořádně horkým zbožím - zájem má o něj údajně i londýnský Arsenal.

5. Keisuke Honda
(Japonsko, 24 let)

Čím zaujal? Nosí odbarvené vlasy na blond, ale jako Japonec nevypadá z jiného důvodu. V asijském výběru vyčnívá výtečnou kreativitou, která pro Japonce není typická. V prvním utkání proti Kamerunu zařídil vítězný gól, v posledním utkání Japonců ve skupině proti Dánsku zase zazářil neuvěřitelným přímým kopem. Nebýt toho, že hraje v Rusku, už dávno by o něm mluvil celý svět.

 

Anketa

Kdo je nejlepším hráčem dosavadního průběhu šampionátu?

Lionel Messi (Argentina) 51
Cristiano Ronaldo (Portugalsko) 6
Robinho (Brazílie) 6
David Villa (Španělsko) 36
Thomas Müller (Německo) 34
Róbert Vittek (Slovensko) 37
Gonzalo Higuaín (Argentina) 8
Luis Suárez (Uruguay) 8
Arjen Robben (Nizozemsko) 8
Mesut Özil (Německo) 25
Carlos Salcido (Mexiko) 8
Keisuke Honda (Japonsko) 25
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!