Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Itálie porazila Anglii. Vyčerpávající bitvu u rovníku rozhodl Balotelli

Sport

  1:12aktualizováno  2:10
MANAUS/PRAHA - V těžkých klimatických podmínkách, jaké panují poblíž rovníku v amazonském pralese, se odehrála bitva evropských gigantů na mistrovství světa ve fotbale. V brazilském městě Manaus se z vítězství radovali Italové, kteří porazili Anglii 2:1.

Mario Balotelli (druhý zprava) se s italskými spoluháči raduje z druhého gólu v anglické síti. foto: Andres StapffReuters

Oba týmy zápasily s prostředím. vysoká teplota a extrémní vlhkost si vyžádaly svou daň. Mužstva chvílemi předváděla pěší fotbal, ve druhé půli chytaly fotbalisty křeče. Šlágr skupiny D mezi dvěma někdejšími mistry světa rozhodl těsně po pauze hlavou Mario Balotelli.

Italové se dočkali první výhry po sedmi zápasech a svého rivala porazili počtvrté z posledních pěti vzájemných duelů. Angličanům nevyšla odveta za penaltové vyřazení Itálií ve čtvrtfinále předloňského Eura.

Italům před zápasem vypadl ze sestavy zraněný brankář Buffon a mezi tyče tak musel Sirigu.

Jako první udeřili v prvním poločase Italové. Po nacvičeném signálu rozehrání rohu pustil míč za sebe Andrea Pirlo a Claudio Marchisio se parádně trefil v tyči. Jenže Angličané srovnali hned za tři minuty. Wayne Roonie dostal skvělý pas do běhu, přihrála křížně před branku přímo na nohu nabíhajícího Daniela Sturridge - 1:1.

Anglický obránce Phil Jagielka vyhlavičkovává z brankové čáry chytrou střelu...

Pak ovšem přišly Balotelliho chvíle. Nejprve na konci prvního poločasu lišácky přehazoval brankáře a míč odhlavičkoval z brankové čáry až anglický bek Phil Jagielka. Po přestávce už byl Balotelli úspěšný, zblízka hlavičkoval do sítě a Itálie vedla 2:1.

Angličané měli poté mírnou převahu, která ale vyústila jen ve střely ze střední vzdálenosti. Na druhé straně trefil v nastavení trefil Pirlo z přímého kopu jen břevno a tak se zrodil stejný výsledek jako v jediném předchozím duelu na MS, který Italové vyhráli také 2:1. Anglie prohrála zahajovací duel MS po 28 letech.

MS ve fotbale - skupina D:

Anglie - Itálie 1:2 (1:1)

Branky: 37. Sturridge - 35. Marchisio, 50. Balotelli. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Sterling (Angl.). Diváci: 39.800.

Sestavy
Anglie:
Hart - Johnson, Cahill, Jagielka, Baines - Gerrard, Henderson (73. Wilshere) - Welbeck (61. Barkley), Sterling, Rooney - Sturridge (80. Lallana). Trenér: Hodgson.
Itálie: Sirigu - Darmian, Barzagli, Paletta, Chiellini - De Rossi - Candreva (79. Parolo), Verratti (57. Motta), Pirlo, Marchisio - Balotelli (73. Immobile). Trenér: Prandelli.

Tabulka:
1. Kostarika  1  1 0 0   3:1    3
2. Itálie         1  1 0 0   2:1   3
3. Anglie      1   0 0 1   1:2   0
4. Uruguay   1   0 0 1  1:3   0

Před zápasem panovaly obavy nad stavem trávníku. Svět v minulých dnech obletěly obrázky zežloutlého trávníku, což Angličany i Italy vylekalo. Na předzápasovém tréninku si však ověřili, že je trávník na utkání dobře připraven.

"Hřiště je naprosto v pořádku. Trávník má ideální výšku," řekl kapitán anglické reprezentace Steven Gerrard. "Také se ke mně doneslo, že je trávník ve špatném stavu, ale ve skutečnosti je na tom velmi dobře. Není to žádný zázrak, ale je to dobrý trávník," uvedl trenér Itálie Cesare Prandelli.

ČTĚTE VÍCE:

Arena Amazonie v Manausu byla jednou z těch, jejichž výstavba se zpozdila. Přestože měla být hotova už před rokem, do poslední chvíle na ní dělníci pracovali. Trávník trpí i náročnými klimatickými podmínkami, neboť ho spalovalo velké horko. Údržba stadionu stříká na nejspálenější místa barvu, aby bylo hřiště zelené.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!