Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jágr skončil i kvůli kritikům. Hokeji nerozumíte, vzkazují jim experti

Sport

  18:01
PRAHA - V roce 1989 oblékl nejcennější dres poprvé, po bitvě o bronz na letošním hokejové šampionátu zase naposledy. "Končím v reprezentaci," oznámil Jaromír Jágr - velezkušený útočník, jenž si těžce zvykal na evropské rozměry kluziště a vadily mu nemístné kritiky fanoušků. Server Lidovky.cz oslovil hokejové experty.

...V duelu o bronz se Švédskem nedali Češi ani gól. Po mistrovství světa Jaromír Jágr oznámil konec reprezentační kariéry. Rok před šampionátem v Praze... foto: MAFRA - Michal Růžička

"Nemám zapotřebí, aby si mé jméno bral někdo do huby," vzkázal po nedělním utkání se Švédskem Jágr. "Trochu úcty. Já ze sebe nedělám génia, ale hokej hraju 25 let a musel jsem se přizpůsobit."

"Jarda Jágr byl na mistrovství jednoznačně nejlepší ze všech. Získal osm bodů, pak byl Ondra Němec... Musím říct, že lidi, kteří ho kritizují, jsou pitomci a hokeji nerozumí," kroutil hlavou bývalý československý reprezentant Pavel Richter.

Pavel Richter.

"Co on udělal pro národní tým, to by mu mohl závidět snad každý. A jestli chyboval a nestíhal? Zavinil jeden, maximálně dva góly. Jinak hrál výborně," pokračoval Richter, podle nějž se legendární hokejista možná rozhodl v emocích.

"Řekl to hned po zápase s horkou hlavou. Každopádně před ním smekám, všichni kritici by se nad sebou měli zamyslet. Jarda je vzorem pro všechny. Měli by si z něj vzít příklad ti, kteří z play off v zámoří vypadli a na nároďák se vykašlou."

Podle Viktora Ujčíka, hráče ze zlaté generace 90. let, si Jágr své rozhodnutí předem pečlivě promyslel. "Člověk jako on by to neřekl jen tak a v návalu emocí. Měl to naplánované dopředu, vždyť to naznačil už po olympiádě. Svým způsobem se mu nedivím, v reprezentaci k sobě neměl spoluhráče, které by potřeboval."

"Všichni teď řeší šampionát za rok v Praze. Samozřejmě by to pro něj mohla být důstojná rozlučka. Ale je to dvousečné. Češi třeba ani nemusí postoupit a Jarda zažije další velké zklamání. Uvidíme, nikdy neříkej nikdy," dodal Ujčík.

Jágr oznámil svůj konec v reprezentaci už po turnaji v Naganu. To se psal rok 1998, někteří fanoušci proto nepřikládají slovům 42letého útočníka velký význam. Na sociálních sítích však prosí legendu o návrat. Jestli se ale dvojnásobný vítěz Stanley Cupu v národním týmu ještě někdy představí, to ví jen on sám...

Jágr se "loučil" už v roce 1998. Takhle vypadala titulní strana Lidových novin.

Slova chvály adresoval Jágrovi také sedminásobný medailista Československa Milan Nový. "Podle mě se rozhodl v pravou chvíli. Nechápu některé názory kritiků, ty nejsou fér. Před těmito hráči bychom měli smekat. Ale jestli si Jarda něco o sobě přečetl na internetu, musely se mu protočit panenky. Snad se mu dostane v budoucnu ocenění," podotkl Nový.

"Kluci na šampionátu bojovali. Ale neměli jsme žádného konstruktivního beka. Pokud tedy nepočítáme Ondru Němce. Jarda má už dlouhá léta můj velký obdiv, odchází jako nejlepší z nejlepších. I když občas slyším, že jezdí pomalu. No a co? Já za staré pány taky na ledě nelítám a dávám góly," smál se.