Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kdo půjde do brány? To neprozradím, říká Hadamczik. Nenastoupí Gudas

Sport

  17:35
SOČI (Od našeho zpravodaje) - Sám je lehce nachlazený, ale daleko víc jej mrzí, že nemoc do úvodního duelu olympijského turnaje se Švédy nepustí beka Radko Gudase. "Má devětatřicítky teploty. Těžko bude ve středu hrát," řekl reprezentační trenér Alois Hadamczik.

Trenér Alois Hadamczik na prvním tréninku v Soči foto: ČTK

Souboj s tradičně silnými Švédy odstartuje hokejový turnaj v Soči. "Čekání už je dlouhé. Jsme rádi," vyhlíží Hadamczik úvodní duel. A snaží se ladit sebemenší detaily - i proto nechce prozradit, kdo začne v českém brankovišti.

Co se stalo, že se budete muset obejít bez důrazného beka Gudase?
Leží na pokoji, dávají mu prášky. Už když přiletěl, bolelo ho v krku. V pondělí ještě trénoval, ale hned večer říkal, že mu není dobře.

Pavelec: Co zmůžu? Každý chce hrát

"Po dlouhé době budu koukat na zápas z tribuny. Nevím, jestli je to na těšení. Bude to pro mě něco jiného," řekl zkušený brankář. "Trenér mi nic nevysvětloval. Jen mi oznámil, jak to bude při prvním zápase. Nevím, jak se to bude odvíjet dál," doplnil.

Co to znamená pro složení dvojic?
Že máme sedm beků, stejně budeme hrát na šest. Poradíme si. Jak, to necháme na středu.

Útoky, které trénovaly v hale Bolšoj, spolu vydrží?
To bych řekl, že jo. Přesilovky taky.

Zato pozici prvního brankáře tajíte.
Nechceme říkat hlavně gólmany - Švédové koukají na všechno a budou podle toho dělat přípravu: kdo jaké góly dostává či nedostává. Z tohoto důvodu to děláme.

Ondřej Pavelec nám řekl, že půjde jako trojka na tribunu.
Pokud vám to řekl, tak to je pravda.

Je to třeba i kvůli tomu, že teprve v pondělí přiletěl ze zámoří?
Zaprvé: oba dva gólmani z KHL chytají velmi dobře; je to až hlavolam, koho dát do brány. Ondra poslední dvě utkání nechytal, přijel sem a já si řekl, že když se Kovář se Salákem jeví tak dobře, dáme Ondrovi tři čtyři dny pauzu a bude trénovat. Další utkání by měl být v bráně.

Jak se po dvou trénincích jeví pohyb hokejistů z NHL na výrazně širším kluzišti?
Těžko říct, ukáže až samotné utkání. V tréninku jsme dělali spíš drobné pohybové věci, přesilovku. Všichni jsou hráči vysokých kvalit, věřím, že se dají dohromady a bude to dobré.

Dá se říct, v čem je největší síla Švédů?
Je dost těžké něco vypíchnout. Lundqvist je zkušený gólman, dlouhodobě drží Rangers. Mají výborné a hlavně důrazné obránce, k tomu na beku Karlssona, který dělá víc bodů než útočníci. Ofenziva je pak zkušenost sama.

Sami hráči zmiňovali, že jste rozebírali brankáře soupeře. V čem přesně?
Ukazovali jsme klukům posledních asi 30 inkasovaných gólů Lundqvista. Jeho pohyb, jestli jde nahoru, nebo dolů. Je jasné, že nás čeká zápas, v němž musí každý podat více než stoprocentní výkon. Jinak nemůžeme vyhrát.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!