Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kostarika uzemnila i Itálii a je v osmifinále, Anglie definitivně končí

Sport

  20:00
RECIFE - Šokovali celý fotbalový svět. Kostarika si na mistrovství světa zajistila s předstihem postup do osmifinále: po úvodním vítězství nad Uruguayí porazila i Itálii - rozhodující moment přišel těsně před půlí, kdy se hlavou trefil kapitán Bryan Ruíz.

Trenér Kostariky Jorge Luis Pinto slaví výhru nad Itálií. foto: ČTK/AP

Tento výsledek znamená konec Anglie, která před posledním duelem v základní skupině už nemá šanci postoupit. Kostarika si ve vyřazovací části zahraje po 24 letech, Itálie o ni bude muset ještě bojovat s Uruguayí.

V italské brance na rozdíl od úvodního utkání s Anglií nechyběl uzdravený kapitán Buffon, který tak nastoupil na svém čtvrtém světovém šampionátu. První šanci si v sedmé minutě vypracovala Kostarika: na roh nejvýše vyskočil Borges a hlavičkoval nad břevno.

Italové se trápili a nedokázali překonávat houževnatou obranu soupeře. Podařilo se jim to až po půlhodině hry. Balotelli si naběhl na Pirlovu dlouhou přihrávku, ale jeho lob skončil vedle.

Za okamžik se situace opakovala, italský útočník s ghanskými kořeny tentokrát trefil jen brankáře Navase.

Další minuty už však patřily hráčům Kostariky. Nejprve Bolaňosovu nepříjemnou střelu vytáhl Buffon, poté středoamerický tým neúspěšně požadoval penaltu za souboj Chielliniho s Campbellem.

Kostaričané se minutu před pauzou přece jen dostali do vedení. Díaz našel povedeným centrem z levé strany před brankou Ruíze a ten hlavou i s pomocí břevna překonal Buffona.

Červené moře. Tribuny stadionu opět zaplavily tisíce fanoušků z Kostariky.

Trenér Itálie Cesare Prandelli do druhého poločasu nasadil druhého útočníka Cassana. Dobrou možnost na vyrovnání měl v 53. minutě Pirlo, jehož dalekonosný přímý kop zneškodnil Navas.

Jihoevropskému týmu se však v dalším průběhu hry hrubě nedařilo a vůbec se nedostával k brance soupeře, natož do souvislejšího tlaku.

Kostarika si tak v závěru bez větších obtíží náskok pohlídala a poprvé v historii MS vyhrála dvě utkání za sebou. Naopak "Azzurri" po 15 zápasech na světových šampionátech neskórovali.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina D:

  • Itálie - Kostarika 0:1 (0:1)

Branka: 44. Ruíz. Rozhodčí: Osses - Astroza, Roman (všichni Chile). ŽK: Balotelli - Cubero. Diváci: 40.285.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.