Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nejdříve vtipkoval, pak kouč Brazílie prohlásil: Máme formu, vyhrajeme!

Sport

  11:51
SAO PAULO (Od našeho zpravodaje) - Už jednou tu misi, v níž vítězství je povinnost, zvládl. Druhá ale bude těžší. Doma, kde Brazilci před 64 lety bolestně selhali a kde nálada fotbalu zatím nepřála. Navíc Luiz Felipe Scolari, kouč fotbalové Brazílie, měl starostí víc. I tak bavil přítomné.

Na tiskové konferenci. Luiz Felipe Scolari (vlevo) a hvězdný Brazilec Neymar. foto: Reuters

Mezi Brazilci je tenhle muž s knírkem populární, a to nejen díky zlatému mistrovství světa 2002. "Je správný vůdčí typ," říkají. Ale také zábavný společník, jenž nešetří gesty.

"Mé číslo 10, teď musíš dát gól," obrátil se na Neymara, největší hvězdu týmu.

"Trenére, a řekněte mi, jestli budu hrát, ať můžu klidně spát."

"Jen klidně spi."

Když na tiskové konferenci před úvodním duelem šampionátu proti Chorvatsku společně rozesmáli sál, plácli si. Jindy se Scolari chytal za hlavu nebo se smál.

Doma oceňují jeho lidové vystupování. Žádné nažehlené fráze. Co na srdci, to na jazyku, až také někdy přestřelí.

"Hráči musí být pod tlakem. Brazílie nemůže mít za cíl jen účast na mistrovství světa. Jestli někomu tlak vadí, tak by možná měl jít pracovat do brazilské banky, někam na ulici nebo by si měl jít sednout do kanceláře a nedělat nic," prohlásil Scolari předloni dva dny poté, co se vrátil k reprezentaci. Hned se omlouval.

Co říká Felipao, jak mu v Brazílii přezdívají, v posledních dnech?

"Myslím, že máme formu."

"Vím, že musíme respektovat také ostatní, ale obecně řečeno - my jsme lepší."

"Každým dnem jsem si jistější a jistější, že vyhrajeme."

První test přijde večer. Co je však jisté? Že Brazílie se opravdu nespokojí jen s účastí a tlak bude obrovský. Na hráče, ale také na něj.

"Ano, následujících třicet dnů se musíme obětovat," říká Scolari. "Bude to třicet dnů dřiny. Ale když vyhrajeme, odměnou bude titul mistrů světa, který nám nikdo nevezme dalších 1 430 dnů, než začne nové mistrovství."

Oč přesvědčenější navenek, o to v posledních dnech ustaranější. V úterý před hráče předstoupil zdrcený, při dopravní nehodě zahynul jeho synovec. Pro Scolariho to byla další rána, před dvěma týdny mu zemřel švagr.

V Portugalsku, kde v letech 2003 až 2008 také trénoval národní mužstvo, zase vyšetřují jeho účetnictví a podezřívají ho z úniků. "Daňová přiznání jsou v pořádku," brání se.

Brazilský kouč Luiz Felipe Scolari.

Sportovní reportéři připomínají Maracanazo, palčivou porážku s Uruguayí, jež Brazilcům v roce 1950 právě doma vyfoukla zlato.

Ani nálada v zemi dosud fotbalu nepřála. Demonstrovalo se a stávkovalo kvůli korupci či situaci ve zdravotnictví, s podtextem masivních investic do mistrovství.

"Lidi chápu, ale obávám se, aby demonstrace neovlivnily výsledky," říkal Scolari. Přece jen: s blížícím se výkopem jsou samotné pořádání šampionátu a podpora týmu dvě různé věci, a tak fanoušky uslyší.

Brazílie vyhrála patnáct z posledních šestnácti zápasů včetně pěti vítězství za sebou na Konfederačním poháru. Scolari vsadí na Julia Cesara v brance, na Davida Luize v obraně, na Paulinha či Oscara a samozřejmě na Neymara.

Je mu 65, je zkušený. Trénoval doma, ale třeba také v Arábii, Japonsku a vedl i Chelsea. Když před dvanácti lety vyhrál s Brazílií zlato, slyšel pouze chválu: "Vybudoval královský tým. Zaslouží si uznání." Dočká se ho za měsíc znovu?

Autor: