Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Má nejvíc bodů, přesto se Jágr na ledě vzteká. Na sebe i spoluhráče

Sport

  10:00
MINSK/PRAHA - Tenhle turnaj si plánoval jako velké reprezentační loučení. Jaromír Jágr sice sbírá góly i přihrávky, ale také zbytečné fauly a minusové body. Česká legenda se na velkém běloruském ledě většinu času trápí a působí podrážděně.

Jaromír Jágr přichází na trénink foto: ČTK

Anketa

Je pro vás dosavadní herní výkon Jaromíra Jágra na MS spíše zklamáním?

ANO 276
NE 1170

V NHL vyhrál klubové bodování, ani jeho příspěvek však nestačil New Jersey na postup do bojů o Stanley Cup. Fanoušci zajásali – hladový a rozjetý Jágr přijede spasit národní tým na mistrovství světa. Marně krotil jejich očekávání prohlášeními o problematickém přechodu na široké kluziště, o náročné olympijské sezoně. Teď se ukazuje, že měl pravdu.

V Minsku si sice drží solidní průměr bodu na zápas, vévodí českým statistikám, ale k rozdávání tradičních úsměvů má hodně daleko.

Přihrávku potřebuje do jízdy

Čtyři minuty před koncem klíčového zápasu s Norskem vystartoval ve středním pásmu na soupeře, který ho snadno objel. Ale Jágr ho ještě ze zoufalství sekl a nabídl Norům za stavu 1:0 jedinečnou možnost k vyrovnání. Naštěstí si na trestné lavici protrpěl celé dvě minuty a Češi hubenou výhru uhájili.

Stále častěji si Jaromír Jágr pomáhá fauly holí, tak jako v tomto případě.

Jágr to neudělal proto, že mu ujel neznámý Nor. Spíše proto, že byl frustrovaný z české hry. A také ze své. Na svůj vkus hraje málo s pukem, přihrávky mu od nezkušených obránců chodí na brusle, někdy nedorazí vůbec. V takovou chvíli neváhá vztekle klepat hokejkou o led a cestou na střídačku kroutit nad výkony svých spoluhráčů hlavou.

"Tohle může být problém. Jarda potřebuje dostat puk do plné jízdy, pak může být nebezpečný. Soupeři si ho ale všímají, takže je na takovou nahrávku třeba jen vteřina dvě. A když se ten krátký moment propásne, on tam nemůže kroužit donekonečna," popisuje pro LN Jágrovu hru Martin Straka, dlouholetý parťák z Pittsburghu i z reprezentace.

Nejdůležitější podle Straky je, aby měl český veterán z hokeje radost. "A když tam pořád jezdíte a nedotknete se puku, tak co si budeme povídat, to pak nebaví nikoho."

Naštvaně gestikuloval už v NHL

Snad ještě lépe vidí Jágrovi do hlavy Marian Jelínek, jeho bývalý osobní sportovní i mentální kouč. "Jardova frustrace pramení i z toho, že na sebe bere velkou zodpovědnost za celé mužstvo a vnímá to velmi intenzivně. Když někoho z těch slabších týmů porazíme 1:0, v prodloužení nebo prohrajeme s Dánskem, tak si to hodně vztahuje na sebe." Jágrova gesta by prý ale nepřeceňoval. "On tohle dělával už dřív a poměrně často. Když v NHL nedostal nahrávku, klidně jenom mávnul rukou a odjel naštvaně střídat," připomíná Jelínek.

Jágrovy statistiky na MS

  • zápasy: 6
  • kanadské body: 6 (3+3)
  • trestné minuty: 8
  • hodnocení plus/minus: 0
  • střely na bránu: 21
  • průměrný čas na ledě: 15:51
  • průměrná délka střídání: 0:43

Při pohledu na tabulku kanadského bodování přitom Jágr k výrazu mrzouta důvod nemá. V šesti zápasech nasbíral za tři góly a stejný počet asistencí šest bodů, z Růžičkova výběru se takovým příspěvkem může pochlubit jen ofenzivní obránce Ondřej Němec (1+5). "Právě on je zřejmě jediný bek, který dokáže Jardovi ten puk do jízdy dát," tvrdí Jelínek. Mimo něj je totiž česká defenziva složena jen z nováčků velkých světových turnajů. "Proto od nich nelze očekávat divy a nechci je za to nějak kárat."

Jágr je s 21 střelami rovněž nejpilnějším českým střelcem, ale zároveň hokejistou, který je u mnoha inkasovaných gólů. Ve statistice +/- mu svítí nula, při sobotní historické prohře byl u obou gólů Dánska při hře pět na pět. Zvláště první branka soupeře padá po pomalém návratu do obranného pásma i na Jágrův vrub. "Únava se stupňuje, na tohle se fanoušci Jardy budou muset připravit. Přece jen věk se zastavit nedá," připomíná Jelínek Jágrův velmi pokročilý věk (42).

Centra zatím na MS dělal nejčastěji Vladimír Sobotka (vpravo).

Úkol č. 1: najít centra

Podle něj však má i přes defenzivní nedostatky mužstvu stále co nabídnout. K tomu však potřebuje spoluhráče, se kterými si porozumí. Najít k Jágrovi vhodného centra, to byl klíčový otazník před každou mezinárodní akcí, na které "osmašedesátka" startovala. "Možná to bude znít trochu divně, ale on je tak geniální, že potřebuje k sobě hráče na stejné vlně. A často se mu ti centři snažili tak křečovitě přizpůsobit, až ztratili svoji identitu, a to taky nefungovalo," říká Jelínek.

Nejkritičtější pohled z oslovených odborníků má reprezentační obránce ze zlaté éry 70. let Jan Suchý. Podle něj byla už samotná Jágrova nominace chybou. "Je to náš nejlepší hokejista všech dob, ale měl by se věnovat už jenom NHL. V nároďáku by měl dát prostor mladším, už jim zkrátka nestačí."

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.