Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Máme sílu, kvůli faulům nebudeme fňukat, říká kouč Růžička

Sport

  13:23
MINSK (Od našeho zpravodaje) - Další dobrý výkon, ale další porážka. Hokejová reprezentace neprožívá ideální vstup do mistrovství světa. "Doplácíme na fauly a oslabení. Při hře pět na pět hrajeme dobře," řekl po prohře s Kanadou kouč Vladimír Růžička.

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička. foto: ČTK

Vstup do zápasu jste měli dobrý, pak vás začala Kanada přehrávat. Proč?
První třetina byla celá dobrá, jenže jsme dostali gól na 1:1. Byl to remízový zápas, ale chybu jsme udělali i ve druhé části. Řekněme si na rovinu, že v obraně máme mladé a nezkušené kluky. Pracují, makají, ale přijde mi, že si to potom moc berou. Mužstvo má i přesto obrovský charakter i sílu dopředu. Ale bohužel, ty fauly...

Co jste říkal na ten Jana Kováře, za který dostal pět minut plus do konce utkání?
Koukal jsem na něj a hokejkou ho asi píchnul do obličeje. Překvapilo mě ale, že nebyl vyloučený za vysokou hůl, ale za sekání. A pak jsme šli do tří, přitom my si nemůžeme dovolit mít tolik vyloučených. Stojí nás to hodně sil a soupeři hrajou přesilovky dobře.

ČTĚTE TAKÉ

Do tří jste šli za faul brankáře Saláka. Nebyl zbytečný? A co ten Jágrův či Hudlerův v závěru?
Od Saši to bylo asi zbytečné. V závěru jsme se ale cpali hodně do brány a z toho ty fauly vyplynou. Kluci to chtěli hrát jako Kanada. Dravost nám nechybí, emoce jsou obrovské a my v těchto chvílích potřebujeme zachovat chladnou hlavu. Navíc mi přišlo, že rozhodčí fauly Kanaďanů přehlížel.

Jako třeba?
V závěru tam Jarda Jágr podle mě dostal sekeru, jenže byl vyloučený jenom on. Nebudeme fňukat, prostě nesmíme faulovat, musíme hrát v pěti. Máme sílu, máme obrovskou sílu, když soupeře zmáčkneme. Za posledních pět minut jsme mohli dát další dva nebo tři góly. Navíc si cením toho, že to mužstvo za stavu 1:4 nezabalilo a rvalo se do poslední vteřiny.

Takže poučení zní?
Zjednodušit hru, beci musí dávat puky rychle dopředu. To je právě ono: takhle musíme hrát pořád. Někdy to obránci moc přidržují.

Zleva Nazem Kadri z Kanady, český reprezentant Martin Zaťovič a kanadský brankář James Reimer.

To je ta nezkušenost?
Ano, jejich chyby vyplývají právě z ní. Nechci tady říkat - chraň Bůh, že se na to vymlouvám. Taková je ale realita, kluci hrajou nad své možnosti. V zápasech na MS rozhodují maličkosti a my ty chybičky zkrátka děláme. Je potřeba, abychom to hodili za hlavu a připravili se na další čtyři zápasy, které musíme uhrát.

Autor: