Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Mandela na závěrečném ceremoniálu MS pozdravil fanoušky

Sport

  19:48
JOHANNESBURG - Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela pozdravil fotbalové fanoušky na stadionu v Johannesburgu před večerním finále mistrovství světa. Podle serveru CNN bude jednadevadesátiletý nositel Nobelovy ceny míru sledovat část zápasu na stadionu.

Nelson Mandela a jeho žena zdraví fotbalové fanoušky foto: Reuters

 "Jeho přáním je na stadionu pozdravit diváky a pak jít domů. Víme ale, že se jeho rozhodnutí mohou změnit. Záleží, jak se bude cítit a co řeknou lékaři," oznámil během dne Mandelův vnuk Mandla. Ten zároveň v rozhovoru pro BBC kritizoval vedení FIFA, které prý na Mandelu vyvíjelo extrémní tlak, aby se finálového zápasu zúčastnil.

Čtěte více

Jihoafričané se nakonec své ikony dočkali. Mandela na trávník dojel v golfovém vozíku se svou manželkou Grace Machel a pokynul davům vyvolávajícím jeho klanové jméno Madiba. Odpovědí mu byl hlučný zvuk tisíců vuvuzel.

Nelson Mandela a jeho žena zdraví fotbalové fanoušky

Hlavní postava boje proti apartheidu se v posledních letech objevuje na veřejnosti minimálně a nejinak tomu bylo na probíhajícím světovém šampionátu. Kvůli úmrtí pravnučky Zenani odřekl Mandela před měsícem účast na zahajovacím ceremoniálu.

Nelson Mandela a jeho žena zdraví fotbalové fanoušky

V rámci slavnostního zakončení zazpívala vyprodanému stadionu kolumbijská zpěvačka Shakira oficiální píseň turnaje "Waka, Waka". Stejná píseň zazněla z jejích úst i před měsícem v rámci zahajovacího koncertu.

Autoři: ,