Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Angličané řádili v Lille, 16 lidí skončilo v nemocnici. Šlo o střety s Rusy?

Sport

  19:30aktualizováno  16. června 8:30
LILLE - Francouzská policie musela na fotbalovém mistrovství Evropy opět použít proti anglickým fanouškům slzný plyn. Tentokrát rozháněla nezvladatelné hooligans v Lille, kam dorazili před čtvrtečním zápasem Anglie s Walesem v nedalekém Lens.

Francouzská policie v Lille. foto: ČTK/AP

Nepokoje vypukly poblíž nádraží v Lille, kde fandové poničili jedno ze zaparkovaných aut. Následně vybuchla pyrotechnika, což způsobilo paniku. Podle agentury AFP si střet opilých fandů s policií vyžádal minimálně jedno vážné zranění.

Opilí angličtí fanoušci v Lille.
Opilí angličtí fanoušci v Lille.

Policie musí být obezřetná kvůli tomu, že dnes se v Lille hrál duel Ruska se Slovenskem, které zvítězilo 2:1. A právě angličtí a ruští příznivci měli konflikt při minulém vzájemném duelu v Marseille. Tehdy přímo na stadionu Rusové zaútočili na anglický sektor.

Dle videa na stránkách Hooligans Fighting v Lille skutečně na konfikt anglických a ruských rowdies došlo. A to už v noci na středu.

Právě v Marseille musela policie dvakrát rozhánět anglické fanoušky slzným plynem poté, co řádili v přístavu. Nejprve se ve čtvrtek poprali s místními a v pátek s ruskými fandy. Jeden muž byl vážně zraněn. Pět Britů poslal francouzský soud do vězení na jeden až tři měsíce.

V Lille v noci řádili jen Angličané

V noci na čtvrtek pak policie v Lille na severu země zadržela 36 lidí při střetech s opilými anglickými fanoušky. Oznámilo to místní policejní ředitelství. Šestnáct lidí bylo při incidentu převezeno do nemocnice.

Policisté proti davu asi dvou set anglických útočníků použili slzný plyn. Několik Britů se střetlo i s francouzskými fanoušky, kteří tou dobou opouštěli fanzónu, kde na velkoplošných obrazovkách sledovali zápas francouzského týmu s Albánií.

Angličtí fanoušci přijeli do Lille na utkání svého týmu s Walesem, který je na pořadu dnes. Policistům, posíleným o oddíly četnictva, se podařilo skupiny opilých a hlučných Angličanů rozptýlit.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...