Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jeho posledním přáním bylo, abych v turnaji pokračoval, řekl Srna po pohřbu otce

Sport

  10:00
SAINT-ETIENNE (OD NAŠEHO ZPRAVODAJE) - Po prvním zápase na Euru proti Turecku se sbalil a odletěl domů pochovat zesnulého otce. Páteční utkání proti Česku však kapitán chorvatských fotbalistů Darijo Srna nezmešká: „Bylo to tátovo poslední přání.“

Kouč Čačič sleduje kouzla Srny. foto: Reuters

Kdyby se do Francie nevrátil a spolu s nejbližšími držel smutek, nikdo by mu to nemohl vyčítat.

Srna se však rychle připojil zpět k chorvatskému týmu. Dokonce v sobě našel sílu a o svých pocitech promluvil na tiskové konferenci, která se tak odehrávala v pochmurné atmosféře.

„Po zápase s Tureckem jsem se vrátil domů do malého města v Chorvatsku, odkud pocházím. Tam mi rodina řekla, že posledním přáním otce bylo, abych hrál dál. Všichni budou rádi, až mě uvidí na hřišti,“ vysvětloval.

A pokračoval: „Všichni mě v těchto těžkých chvílích podporují - rodina, přátelé, spoluhráči, fanoušci... Dostal jsem spoustu povzbuzujících vzkazů, za které chci poděkovat. Všichni také vědí, že v pátek večer budu připravený nastoupit.“

Čtyřiatřicetiletý obránce možná nemá takové jméno jako Luka Modrič nebo Ivan Rakitič, ale právě on je srdcem chorvatské reprezentace. Za národní mužstvo nastupuje od roku 2002 a odehrál za něj už 131 zápasů.

„Jsem kapitán a mám za tým zodpovědnost. Když jsem se ženil, tak jsem se taky hned po svatbě připojil k týmu. Jsem tady pro svou reprezentaci.“

SLEDUJTE PODROBNOU ON-LINE REPORTÁŽ ZE ZÁPASU ČESKO VS. CHORVATSKO ZDE!


Chorvatsko v úvodním zápase porazilo Turky 1:0. V pátek se tedy může přiblížit k postupu do osmifinále a za určitých okolností si ho dokonce může zajistit. Zápas proti Česku začíná v St. Étienne v 18:00.

„Chceme postoupit nejlépe s plným počtem bodů, čili se třemi výhrami. Ale stejně je na tom Česko, které také touží vyhrát oba zbývající zápasy. Já můžu slíbit, že se budeme snažit hrát co nejlépe,“ poznamenal Srna.

Co řekl na adresu české reprezentace?

„Neměl jsem čas podívat se na první český zápas. Ale spoluhráči mi říkali, že proti Španělsku hráli dobře. Prý je to to disciplinovaný a skvěle organizovaný tým s velmi silnou obranou. Navíc mají Tomáše Rosického, který je takový jejich Luka Modrič. Čekám těžký zápas.“

Anketa

Jak dopadne zápas Česko vs. Chorvatsko?

Výhra Česko 481
Remíza 253
Výhra Chorvatsko 949

Chorvatsko má na šampionátu silný výběr, který v lecčem připomíná „zlatou generaci“. Ta na mistrovství světa 1998 vybojovala bronz. Současný tým by na tento úspěch ráda navázala.

„Hraju za reprezentaci už patnáct let a myslím, že teď jsme možná ještě lepší než ta generace z roku 1998. Ale nevím, jestli dosáhneme na stejný úspěch. Nevím, jestli dojdeme až do semifinále, nebo dokonce finále. Každopádně naším cílem je hrát pěkný fotbal a v každém zápase odevzdat maximum,“ dodal Srna.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!