Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kdo projde až do konečné nominace? Češi musí hlavně zpevnit defenzivu

Petr Čech

  9:05
PRAHA - Dostat v jednom utkání tři góly, to není žádná tragédie. Ovšem čekat na čisté konto dva roky, to zavání vážným problémem, který by se měl před mistrovstvím Evropy vyřešit. Fotbalová reprezentace se musí naučit bránit líp! Do šampionátu zbývá 204 dní.

Čeští fotbalisté před utkáním s Tureckem. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Národní tým má přitom docela zajímavé schopnosti a kurážný styl. I bez kapitána Rosického, jehož příliš často limitují zdravotní trable.

Jak se skládá Vrbův puzzle

Už před zápasy se s českým mužstvem obvykle nenudíte, protože můžete jen tipovat, jaký výběr se zrovna protočí.

Ještě nikdy nenastoupila totožná sestava dvakrát za sebou. Trenér Pavel Vrba rád zkouší, za zraněné zve neokoukané, kteří mu zapadají do jeho fotbalového puzzlu.

Hráči jako Skalák, Šural nebo Pavelka by o tom mohli vyprávět. I díky nim Češi zvládli náročnou kvalifikační skupinu a s nečekaným předstihem prošli na Euro.

Jaké jsou šance hráčů na Euro?

Mají (téměř) jistotu
Brankáři: Čech, Vaclík
Obránci: Sivok, M. Kadlec, Suchý*, Limberský, Kadeřábek, Gebre Selassie
Záložníci: Rosický, Dočkal, Darida, Plašil, Krejčí, Pavelka, Šural, Skalák
Útočníci: Lafata, Necid, Škoda

Jsou na hraně/musí přidat
B: Koubek
O: Procházka, Kalas, Pudil, Novák, Holek, Bartošák
Z: Vacek, Petržela, Kolář, Vácha, Zahustel, Pospíšil, Kopic
Ú: Vydra

Ještě mají šanci/musí zazářit
B: Bičík
O: Hloušek, Rajtoral
Z: Hušbauer, Hořava, Jiráček, Vaněk
Ú: V. Kadlec

Žolík/překvapení
B: Drobný
O: Hübschman
Z: Pilař
Ú: Baroš, Kozák
* Suchý kvůli trestu nesmí hrát první zápas na Euru

Dá se snadno poznat, že Vrba má hlavně útočné choutky. Klidně na úkor obrany.

Jenže poslední letošní příprava (úterní porážka 1:3 v Polsku) umocnila obavy, které se kolem reprezentace už dva roky plíží.

Problém by se dal pojmenovat jednoduše: prostupná defenziva. Vždyť poslední zápas s čistým kontem zažilo Česko v listopadu 2013, ještě pod provizorním koučem Josefem Pešicem. Vrbovo čekání na nulu se prodloužilo na 17 zápasů.

„Někteří hráči z defenzivy nesplnili naše očekávání, ti pak můžou mít problém s nominací na Euro,“ prohlásil Vrba, když se ve Vratislavi dohrálo.

Už i trenérovi došla trpělivost. Poprvé cítil, že by měl hráče veřejně pokárat a hlavně varovat. Ledabylost, kiksy v rozehrávce a malý zápal nehodlá tolerovat: „A nemusí se to týkat jen obránců, ale obecně hráčů, kteří mají na starosti defenzivu.“

Upřímně, čistá konta nejsou až tak důležitá, když se vyhrává, ale český tým by rozhodně potřeboval obrannou práci vylepšit. Vesměs nechává soupeře příliš snadno skórovat.

Zahrává si Procházka s Eurem?

Uvědomte si, jak padaly polské góly. Trestuhodně! První po Suchého chybě v rozehrávce, druhý po centru ze zbytečného rohového kopu, který Vacek neuhlídal u vzdálenější tyče.

Třetí gól, to bylo totální fotbalové harakiri, které pokazilo rekordní 118. start brankáře Petra Čecha. Češi v 70. minutě kopali roh, natlačili se před branku soupeře tak naivně, že Polákům stačil jeden odkop, aby běželi tři na jednoho a stříleli do prázdné branky.

Česko bude při losování EURA až ve třetím koši, hrozí mu ‚skupina smrti’

To se prostě neodpouští. Zvlášť ne na mistrovství Evropy, kde bude rozhodovat každý detail.

Nikdo to neřekl nahlas, ale přípravný neúspěch s Polskem, které nechalo odpočívat nenasytného bombarďáka Lewandowského, může mít bolestné důsledky pro plzeňského kapitána Procházku, které v utkání vyhořel.

Moc si nepomohl ani liberecký debutant Bartošák na kraji obrany nebo boleslavský univerzál Zahustel. Naopak si pozici polepšil zkušený záložník Plašil, o jehož (ne)vlivu se spekulovalo.

Jen 23 míst. To bude síto!

Nejsou to jen slova do větru, protože už se samozřejmě bojuje o závěrečnou nominaci. Je volných pouze 23 míst, přičemž se nabízí 47 jmen. K takovém číslu došly Lidové noviny, která zmapovaly Vrbovy možnosti.

Do výběru jsme zahrnuli třeba návrat slavného útočníka Baroše, křídelníka Pilaře nebo štítového záložníka Hübschmana.

Příprava proti Polsku nevyšla. Fotbalisté po hrozivém začátku prohráli 1:3

Ožehavé téma má však mnoho otazníků. Uzdraví se Rosický, Pilař nebo Vácha?

Nepřestoupí v zimě Krejčí, Šural nebo Škoda? Nakolik budou během jara zářit Vydra, Vacek nebo Václav Kadlec?

Než se rozhodne, kdo v létě poletí do Francie, čekají národní tým dva přípravné zápasy (březen, červen). Už 12. prosince se losují základní skupiny Eura.

Vzhledem k tomu, že Česko na poslední chvíli propadlo do třetího výkonnostního koše, mělo by na defenzivě zapracovat tuplem. Dostane totiž dva silné soupeře.

Autor: