Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Lewandowskiho rychlý gól Portugalce nezlomil. Penalty rozhodl náhradník Quaresma

Sport

  20:45aktualizováno  1. července 0:15
MARSEILLE - Fotbalisté Portugalska postoupili jako první do semifinále letošního Eura, když dokázali porazit Poláky až po penaltovém rozstřelu. Za Polsko otevřel skóre ve 2. minutě Lewandowski, za soupeře vyrovnal ve 33. minutě Renato Sanches. V penaltové loterii selhal ve čtvrté sérii jediný muž - Błaszczykowski. Quaresma následně poslal Portugalsko dál.

Portugalci slaví. foto: Reuters

Portugalci si zahrají semifinále na čtvrtém z posledních pěti evropských šampionátů, přestože ve Francii ještě v základní hrací době ani jednou nevyhráli. Čeká je vítěz pátečního zápasu mezi Walesem a Belgií.

REPORTÁŽ ZE ZÁPASU POLSKO VS. PORTUGALSKO SI PŘEČTĚTE ZDE!

Poláci po osmifinálové výhře na penalty nad Švýcarskem tentokrát střelbu pokutových kopů nezvládli a na premiérové semifinále Eura nedosáhli.

Polsko - Portugalsko 1:1 (1:1, 1:1), na penalty 3:5

(mistrovství Evropy ve fotbale - čtvrtfinále, Marseille)

Branky: 2. Lewandowski - 33. Sanches. Penalty proměnili: Lewandowski, Milik, Glik - Ronaldo, Sanches, Moutinho, Nani, Quaresma. Neproměnil: Blaszczykowski. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Dankert, Fritz (všichni Něm.). ŽK: Jedrzejczyk, Glik, Kapustka - Silva, W. Carvalho. Diváci: 62.940.

Polsko: Fabiaňski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczyňski (98. Jodlowiec), Grosicki (82. Kapustka) - Milik, Lewandowski. Trenér: Nawalka.

Portugalsko: Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Eliseu - W. Carvalho (96. Danilo) - Mário (80. Quaresma), Sanches, Silva (73. Moutinho) - Nani, Ronaldo. Trenér: Santos.

Utkání předcházela minuta ticha za oběti teroristických útoků na istanbulském letišti, při které diváci tleskali. Poláci začali souboj do dnešního dne neporažených týmů letošního Eura ještě lépe než osmifinále proti Švýcarům, v němž otevřeli skóre v 39. minutě. Tentokrát se dostali do vedení už v druhé minutě.

Grosicki po zaváhání portugalského beka Cédrica postupoval ze strany k brance a jeho přízemní centr uklidil z pozice okolo penalty z první k tyči kanonýr Lewandowski.

Útočník Bayernu Mnichov svým premiérovým gólem na turnaji ukončil střelecké trápení v reprezentaci, které trvalo sedm utkání. Zároveň se v čase 1:40 postaral o druhou nejrychlejší branku v historii Eura po Rusovi Dmitriji Kiričenkovi, jenž se v roce 2004 trefil proti Řecku po 67 sekundách hry.

Polsko vs. Portugalsko (Ronaldo).
Polsko vs. Portugalsko (Ronaldo při hymnách).

Portugalcům se ještě do přestávky povedlo srovnat. Ronaldo se nejprve marně dožadoval po přistrčení od Pazdana penalty, ale ve 33. minutě už se se spoluhráči mohl radovat.

Penaltový zákrok na Ronalda?

Mladík Sanches si narazil před vápnem s Nanim a s pomocí jemné Krychowiakovy teče umístil balon přesně k tyči. Při devátém startu za portugalskou reprezentaci oslavil první gól a zároveň se v 18 letech a 317 dnech stal třetím nejmladším autorem branky na Euru.

Po změně stran byli Portugalci v ofenzivě nebezpečnější, ale žádný z náznaků šancí nedotáhli. I jejich pátý zápas na letošním Euru tak po 90 minutách skočil nerozhodně a celkem po základní hrací době remizovali na evropských šampionátech pošesté za sebou. Druhé prodloužení za sebou čekalo i Polsko, které minule vyřadilo Švýcary až na penalty.

A pokutové kopy musely rozhodnout i tentokrát. Střelci byli bezchybní až do čtvrté série, v níž Polák Blaszczykowski nechal vyniknout brankáře Patrícia a následně zpečetil portugalský postup Quaresma. V historii Eura tak stále žádný tým nedokázal dvakrát vyhrát penaltové rozstřely po sobě.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...