Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Pelta s Vrbou vysvětlovali propadák směšně aneb letní festival alibismu

Sport

  6:00
PRAHA - Tak si to shrňme: dát první gól Turecku, vyhrálo by se, národní tým by se chystal na osmifinále a všechno by bylo v pořádku. Tohle je hlavní poselství z hodnotící tiskové konference, při níž včera za stůl zasedli fotbalový boss Miroslav Pelta a trenér Pavel Vrba.

Miroslav Pelta a Pavel Vrba nulovou sebereflexí novináře nepřekvapili. foto: ČTK

„Chci, aby nejdřív opadly emoce, potřebujeme vydechnout. Nedívejme se dozadu, ale dopředu,“ prohlásil Pelta, který fotbalovou terminologií na Strahově plnil roli štítového záložníka.

V defenzivě bravurně rozrážel náznaky nepříjemných kontrů ze strany novinářů. „Všechno, co bylo spojené s fotbalem, bylo v pořádku. Jediné, co jsme nezvládli, byl zápas s Tureckem.“

Takže úspěch českého fotbalu visel jen na prvním gólu s Tureckem? Fakticky asi ano. Ale přeci jen je namístě, i přes Peltovy apely, podívat se zpátky, aby se mohlo jít dál.

Česko vs. Turecko (loučící se Plašil).

Beton se Španěly. Budiž...

Tragických 70 minut s Chorvatskem a bod po výkonu, který rozhodně neměl evropské parametry.

Nadějné zlepšení s Turky, ale dvě chyby, dva inkasované góly a pak už jen těžká křeč.

Nepostoupilo se, je to neúspěch, stane se. Ale je třeba si říct, že dojem zanechala česká reprezentace ve Francii bídný. Třeba albánský trpaslík prohrál s Francií 0:2 góly v závěru, ale po strhujícím výkonu!

Trenér Vrba naznačoval, že s takovou hráčskou (ne)kvalitou je už postup na Euro úspěch.

Česko vs. Turecko (české zklamání).
Česko vs. Turecko (Pudil).

Ano, český fotbal nezažívá zlaté časy, ale přece nemáme horší hráče než Albánie, přece česká liga není horší než ta maďarská nebo nižší anglické soutěže, v nichž působí Severní Irové.

Jen tak mimochodem: Slováci mají v kádru pět hráčů z české ligy a těší se na osmifinále.

Letní festivalová sezona začala na Strahově festivalem alibismu. Vrba s Peltou propásli velkou šanci, jak zbabrané Euro aspoň částečně napravit. Škoda. Sebereflexi a přijetí zodpovědnosti by veřejnost jistě ocenila. Nic takového ale nepřišlo.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...