Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Portugalci vyřadili Chorvaty, taktickou bitvu rozhodl v prodloužení Quaresma

Sport

  20:30aktualizováno  23:30
LENS/PRAHA - Fotbalisté Portugalska jsou dalším čtvrtfinalistou Eura 2016. Zápas proti Chorvatsku dospěl po bezbrankových 90 minutách do prodloužení, kde nejdřív trefil Perišič tyč, z následného protiútoku rozhodl střídající Quaresma, který na do prázdné sítě dorazil Ronaldovu střelu.

Quaresma slaví vítězný gól foto: Reuters

Plašil běhal s cementem v botách, kvalita chyběla všude. Svět kritizuje Čechy

To byl závěr!

Oba týmy si to nejzajímavější nechaly na 117. minutu utkání. Nejdřív na malém vápně zakončoval Ivan Perišič, jenže bohužel pro Chorvaty jen do tyče. Portugalci vycítili příležitost a vyrazili do brejku. Nani dopravil balon ke Cristianovi Ronaldovi, jenž vypálil - jeho pokus brankář Subašič sice vyrazil, ale jen k dobíhajícímu Quaresmovi.

Střídající záložník z metru doklepl míč do brány a rozjásal portugalské příznivce.

ONLINE ze zápasu sledujte ZDE

Do té doby nebylo osmifinále mezi Chorvaty a Portugalci reklamou na fotbal. Vždyť na střelu mezi tři tyče se čekalo až do zmiňované 117. minuty, do té doby měli fotbalisté na obou stranách neseřízená mířidla.

Chorvatsko - Portugalsko 0:1 po prodloužení (0:0, 0:0)

Branka: 117. Quaresma. Rozhodčí: Velasco Carballo - Alonso, Yuste - Gil Manzano, Del Cerro (všichni Šp.). ŽK: W. Carvalho (Portug.). Diváci: 33.523.

Chorvatsko: Subašič - Srna, Čorluka (120. Kramarič), Vida, Strinič - Modrič, Badelj - Brozovič, Rakitič (110. Pjaca), Perišič - Mandžukič (88. N. Kalinič). Trenér: Čačič.

Portugalsko: Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro - Mário (87. Quaresma), Silva (108. Danilo), W. Carvalho, Gomes (50. Sanchez) - Nani, Ronaldo. Trenér: Santos.

Chorvaté sice byli statisticky aktivnější, ale první příležitost v zápase měl portugalský stoper Pepe - po centru Guerreira z volného kopu hlavičkoval nad. Pak o sobě dal - ne poprvé - ranou do boční sítě vědět Perišič, jenž zaujal zejména extravagantním vlasteneckým zjevem.

I druhý poločas se nesl ve znamení nervozity a taktické svázanosti.

Skóre zkoušeli změnit hráči v šachovnicových dresech, konkrétně Brozovič, jenž si naběhl na rychle rozehraný roh. Z rohu malého vápna vysoko přestřelil.

Zbytek šancí patřil chorvatskému obránci Domagoji Vidovi. Vysoký blondýn si ještě v základní hrací době naběhl na skvělý centr Rakitiče, avšak hlavičkoval mimo. V prodloužení se dostal do zřejmě nejvyloženější příležitosti utkání - roh přelétl přes malé vápno až k Vidovi, brankář Patricio špatně vyběhl, před Chorvatem tudíž stála téměř prázdná brána. Jenže přestřelil.

Euro 2016: Chorvatsko - Portugalsko (Quaresma slaví gól)
Euro 2016: Chorvatsko - Portugalsko (Quaresma slaví gól)

Po gólu Quaresmy ze 117. minuty se Chorvaté nadechli k závěrečnému tlaku - a opět mohl rozradostnit fanoušky Vida. Jeho střela z malého vápna však prolétla těsně kolem levé tyče.

Portugalsko se ve čtvrtfinále Eura utká 30. června s Polskem.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...