Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Pudil si na třetí pokus zahraje na Euru. ‚Nebyla by ale tragédie, kdybych zase nejel‘

Sport

  10:00
PRAHA - Fotbalový obránce Daniel Pudil se na třetí pokus dočkal a může se těšit na mistrovství Evropy. Šampionáty v letech 2008 a 2012 mu těsně unikly, protože se nevešel do konečné nominace. Nebyla by pro něj ale žádná tragédie, kdyby i tentokrát zůstal při výběru trenéra Pavla Vrby pod čarou.

Daniel Pudil se konečně dočká účasti ne evropském šampionátu. foto: Reuters

„Do třetice všeho dobrého. Každý fotbalista se chce na takový turnaj dostat. Jsem rád, že se mi to konečně podařilo. Trenérovi Vrbovi jsem vděčný, že tu mohu být,“ řekl Pudil při dnešním rozhovoru s novináři.

„Ale pokud by se to opět nepovedlo, tak bych to tragicky nebral. Od té doby, co mám rodinu, jsem vše přehodnotil,“ dodal.

Prohra ve finále? Život jde dál

I proto prý příliš neprožíval oznámení konečné nominace. „Já se soustředil jen na klub. Už to tak neprožívám. Kdyby mi trenér Vrba zavolal s tím, že nejedu, tak bych to bral. S tím by se nedalo nic dělat,“ prohlásil levý bek Sheffieldu Wednesday.

S anglickým klubem postoupil do sobotního finále play off o postup do Premier League, ale prohra s Hullem mu už podruhé v kariéře postupové dveře zavřela.

„Nebyl jsem zas až tak moc zklamaný. Jen první den. Ten zápas nám prostě nevyšel. Zpětně to ale musíme hodnotit úspěšně. Taková sezona v Sheffieldu nebyla 26 let, prostě nám nevyšel jen ten poslední krok. Takový je sport,“ uvedl Pudil.

„Je to jak teď na hokejovém šampionátu, kde Češi hráli skvěle, ale pak jim prostě nevyšlo čtvrtfinále,“ dodal.

„Život jde prostě dál. Za čtyři roky v Anglii jsem jednou postoupil a dvakrát byl ve finále play off. Jsem rád za takovou kariéru,“ doplnil.

Jestli budu na hřišti, je mi jedno

Více zklamaný byl Jiří Skalák, který s Brightonem vypadl v semifinále právě se Sheffieldem. Pudil ho pak musel utěšovat.

„Snažil jsem se Jirku zvednout. Brighton měl skvělou sezonu, nepostoupil přímo kvůli dvěma gólům, což je hrozné. Pak se jim zranili čtyři hráči, u nás prohráli, v odvetě nás přehrávali, ale my to zvládli. Proto jsem se ho snažil utěšit. On zas pak po finále psal mně,“ řekl Pudil.

Rosický: Že jsem ve formě? Těší mě to, asi je na mně vidět, že mám obrovskou chuť

Kvůli finále musel vynechat reprezentační soustředění. Za problém to však nepovažuje. „Problém to není vůbec. Kluky znám, filozofii trenéra také. Teď mám pár tréninků, abych se dostal do rytmu a vstřebal jsem taktiku, na které kluci v Rakousku pracovali,“ dodal.

Věří, že bude mít i možnost zabojovat o sestavu, i když osobní zájmy dává stranou.

„Jsem rád, že jsem tady. A jestli budu na hřišti, to mi je celkem jedno. Samozřejmě bych si rád zahrál, ale prioritou je týmový úspěch. K tomu musíme táhnout za jeden provaz, ať už bude na hřišti kdokoli z nás. Je nás tu třiadvacet a všichni nemůžeme hrát,“ prohlásil třicetiletý bek.

Věřím minimálně ve čtvrtfinále

Doufá, že tým má na to, aby udělal dobrý výsledek. „Věřím minimálně ve čtvrtfinále. I v kvalifikaci jsme měli těžkou skupinu a vyhráli jsme ji. Teď mohou k postupu stačit i tři body. Musíme jít krok po kroku,“ řekl.

Soustředit se chce nyní jen na reprezentaci, přestože zatím nemá vyřešenou budoucnost, jelikož v Sheffieldu jen hostoval z Watfordu.

Petr Čech si v závěru po střele Rusů do tyče hlasitě oddechl.
Dres Česka

„Jasno nemám. Sheffield mě chce udržet, ale je tam nějaká výkupní klauzule. Na tom se musí domluvit kluby. Já se soustředím na nároďák a budu čekat na telefon, jestli nějaký přijde.“

„Uvidíme, jaká bude situace během příštích pár týdnů. Kdo ví, co se stane během mistrovství Evropy. Mohou přijít jiné nabídky. Pořád mám sen si zahrát Premier League,“ dodal bývalý hráč Blšan, Liberce, Slavie, Genku, Granady či Ceseny.

Autor: