Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Rosický: Fábregas mi gratuloval, jak to Španělé měli proti nám těžké

Sport

  8:00
TOULOUSE - Kapitána Tomáše Rosického bolí, že čeští fotbalisté dostali rozhodující gól v úvodním utkání evropského šampionátu proti Španělsku až tři minuty před koncem. Tým by si ale podle něj měl vzít ze zápasu hlavně to, že dokázal favorita tak dlouho trápit. Po duelu mu k tomu gratuloval i jeho bývalý spoluhráč z Arsenalu Cesc Fábregas.

V souboji dvou mozků týmů byl úspěšnější Andrés Iniesta (vpravo) foto: Reuters

„Před zápasem jsem říkal, že nás to bude bolet. My jsme podstoupili, co jsme museli, věděli jsme, že to tak bude. Nejvíc nás bolí, že ten gól přišel takhle pozdě. Skvěle jsme to odpracovali a dostat takhle pozdě gól, to nás bude mrzet,“ řekl novinářům Rosický.

Věří, že mužstvo prohra 0:1 gólem v závěru nepoznamená.

„Musíme se držet toho, že oni to proti nám měli strašně těžké. Já jsem mluvil se zápase s Cescem a on mi gratuloval, že jsme jim to ztížili strašně a že to měli strašně těžké proti nám. My se toho musíme držet, že to všichni budou mít nepříjemné proti nám,“ podotkl pětatřicetiletý záložník.

Těsně před obdrženým gólem Rosický odvrátil balon, ale akce Španělů pokračovala a Gerard Piqué hlavou po centru rozhodl.

„Bylo to těžké, já jsem se musel otáčet. Proti mně přicházel spoluhráč, já to kopal jen na blind, kam jsem mohl. Ale bohužel jsme to nekopl dost daleko. Ale bylo to těžké, otáčel jsem se k tomu, kopal jsem to z voleje,“ podotkl Rosický.

Litoval, že český celek několikrát zbytečně chyboval při snaze o protiútok.

„Na konci se asi ukázala ta kvalita, co oni mají, a ten gól dali. My jsme tam nechali vše, co jsme mohli. Přechodová fáze nám ale nešla, jak jsme si představovali. Měli jsme tam situace, které se daly vyřešit líp. V tom se musíme zlepšit,“ prohlásil Rosický.

V dalším utkání skupiny čeká národní tým Chorvatsko. „Bude to podobné, hlavně v záloze, i když ne až tak. Busquets z role defenzivního záložníka, co Španělsku nabízí, to je top. Podobné to bude, ale budou tam větší okna proti Chorvatům,“ mínil Rosický.

Tomáš Rosický
Zklamaný Vladimír Darida v závěru odmítl vyrovnání.

Během zápasu se několikrát zlobil na polského rozhodčího Szymona Marciniaka, že na něj nepísknul faul.

„Já se vždy dostal před hráče a stáhli mě. Nepískal to ani jednou. Když jsem tam pak na něj vylítl, on mi říkal, že to nemám dělat, že i rozhodčí se někdy splete. Já mu říkal, že se na mě plete nějak moc často,“ podotkl Rosický.

Za reprezentaci odehrál první soutěžní zápas od loňského června. Poté měl vleklé zdravotní problémy a do pořádku se dal až během jara. „Cítil jsem se docela v pohodě. Samozřejmě jsem toho měl na konci plné zuby, ale to měli všichni kluci,“ doplnil.

Na hře některých českých hráčů podle něj bylo vidět, že je to pro ně první Euro. „Tohle je obrovská akce a když na ní jste poprvé, to váš vždy poznamená. Já to znám od sebe. Pro ně je to obrovská škola, uvidíte, budou se lepšit, jak ten turnaj jde dál,“ dodal.

Autor: