Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Španělsko v přípravě porazilo Bosnu, Slováci překvapivě vyhráli v Německu

Sport

  21:00aktualizováno  22:16
ST. GALLEN/PRAHA - Fotbalisté Španělska, kteří se ve skupině mistrovství Evropy utkají s českým týmem, porazili v přípravě oslabenou Bosnu a Hercegovinu 3:1. Úřadující evropští šampioni po březnových remízách s Itálií a Rumunskem letos poprvé zvítězili. Plzeňský útočník Michal Ďuriš pomohl Slovensku gólem k senzační výhře 3:1 na hřišti mistrů světa Němců.

Marek Hamšík a Juray Kucka se radují z gólu do sítě Německa foto: ČTK/AP

Limberský konečně promluvil: Neomluvitelná chyba, ale fanoušci si mě démonizují

Španělský trenér Vicente del Bosque postrádal většinu tradičních opor včetně hráčů z madridských celků Realu a Atlética, kteří v sobotu absolvovali finále Ligy mistrů. Reprezentační debut si tak odbyli brankář Sergio Asenjo, obránce Héctor Bellerín či záložník Marco Asensio.

Favoritovi se ve švýcarském St. Gallenu povedl úvod a mezi 11. a 18. minutou vstřelil dvě premiérové branky za národní tým Nolito. Bosna snížila po hlavičce Emira Spahiče, který však byl na konci první půle vyloučen. Španělé využili přesilovku až ve čtvrté minutě nastavení díky střídajícímu Pedrovi.

Další český soupeř na ME Turecko v Antalyi zdolal 1:0 Černou Horu až díky trefě Mehmeta Topala ze čtvrté nastavené minuty. Svěřenci Fatiha Terima v tomto roce zvítězili ve třetím ze čtyř zápasů a nestačili pouze na Anglii.

Češi 13. června proti Španělsku v Toulouse Euro zahájí, pak svěřence Pavla Vrby ve skupině D čeká Chorvatsko (17. června) a Turecko (21. června).

Německo doma zcela selhalo

Německo v Augsburgu poslal do vedení ve 13. minutě z penalty Mario Gómez, ale další šance domácích zlikvidoval plzeňský brankář Matúš Kozáčik. Krátce před pauzou pak nečekaně otočili výsledek Marek Hamšík a Ďuriš. Slováci začali lépe i druhý poločas, jehož start byl odložen kvůli silnému dešti a bouřce, a v 52. minutě zvýšil Juraj Kucka.

„V prvním poločase jsme předvedli pár dobrých akcí, ale v defenzivě jsme měli problémy. Byli jsme příliš otevření v záloze a to byl problém. Pustili jsme Slovensko do několika velkých šancí,“ uvedl německý kouč Joachim Löw, jehož tým prohrál čtvrtý z posledních šesti duelů.

Vedle Ďuriše a Kozáčika nastoupil v základní sestavě Slovenska i třetí fotbalista Viktorie záložník Patrik Hrošovský. Posledních pět minut odehrál jablonecký středopolař Ján Greguš.

Přípravné zápasy

St. Gallen: Španělsko - Bosna a Hercegovina 3:1 (2:1)

Branky: 11. a 18. Nolito, 90.+4 Pedro - 29. Spahič. ČK: 45.+1 Spahič.

Sestava Španělska: Asenjo - Bellerín, San José (83. Fornals), Bartra, Azpilicueta - Fábregas (60. D. Llorente), Bruno - Asensio (60. Williams), Silva (46. Suárez), Nolito (60. Oiarzabal) - Aduriz (46. Pedro). Trenér: Del Bosque.

Augsburg: Německo - Slovensko 1:3 (1:2)

Branky: 13. Gómez - 41. Hamšík, 44. Ďuriš, 52. Kucka.

Antalya: Turecko - Černá Hora 1:0 (0:0)

Branka: 90.+4 Topal.

Sestava Turecka: Babacan - Özbayrakli, Calik, Topal, Erkin (72. Köybasi) - Tufan (83. Potuk), Özyakup (58. Sahin) - Sen (46. Mor), Calhanoglu (58. Yilmaz), Turan - Tosun (70. Malli). Trenér: Terim.

Turín: Rumunsko - Ukrajina 3:4 (1:1)

Branky: 23. Torje, 74. Alibec, 84. Stanciu - 43. Zozulja, 48. Zinčenko, 54. Konopljanka, 59. Jarmolenko.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...