Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Velšané porazili Severní Irsko díky vlastnímu gólu

Sport

  17:30aktualizováno  20:06
PAŘÍŽ/PRAHA - Druhým čtvrtfinalistou fotbalového Eura je Wales. V britském souboji zdolal Severní Irsko díky vlastnímu gólu obránce McAuleyho, který si ve druhé půli srazil do sítě ostrý centr Garetha Balea.

Vlastní gól do branky Severního Irska foto: ČTK

Francie vs. Irsko, čas odvety! Nebo že by Henry nabídl pomocnou ruku?

Běžela 75. minuta vyrovnaného, leč nepříliš pohledného zápasu, když na levé straně vápna převzal přihrávku velšan Bale. Nejlepší střelec turnaje vyslal do pokutového území prudký centr, ve skluzu byli hned tři hráči, ale ten poslední - Baleův spoluhráč Robson-Kanu - na míč nedosáhl.

ONLINE ze zápasu sledujte ZDE

Těsně před ním ho totiž za záda vlastního brankáře nešťastně srazil obránce Gareth McAuley.

Wales - Severní Irsko 1:0 (0:0)

Branka: 75. vlastní McAuley. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child - Oliver, Pawson (všichni Angl.). ŽK: Taylor, Ramsey - Dallas, Davis. Diváci: 44.342.

Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, Davies - Gunter, Allen, Ledley (63. J. Williams), Ramsey, Taylor - Bale, Vokes (55. Robson-Kanu). Trenér: Coleman.

Severní Irsko: McGovern - Hughes, McAuley (84. Magennis), Cathcart, J. Evans - Ward (69. Washington), C. Evans, Davis, Norwood (79. McGinn), Dallas - Lafferty. Trenér: O'Neill.

Byl to rekordní třetí vlastenec na mistrovství Evropy, na žádném předchozím šampionátu jich nepadlo více.

Do role favorita byl před zápasem pasován Wales, ale předpoklady dlouho nenaplňoval - první příležitost měli Severoirové, Dallas pálil v šestnáctce levačkou na přední tyč, ale gólman Hennessey předvedl skvělý zákrok.

Bale a spol. v první půli nevystřelili na bránu - jaký to rozdíl oproti utkání s Ruskem, kdy za úvodních 45 minut vypálili hned devětkrát!

Do statistik se totiž nemohl počítat pokus Aarona Ramseyho z 19. minuty - blonďatý záložník prodloužil Vokesovu hlavičku do sítě z ofsajdového postavení, které postřehli rozhodčí a gólové oslavy správně ukončili.

Jenže Wales se nakonec raduje - při své první účasti na Euru dosáhl na čtvrtfinále, kde narazí na vítěze zápasu Maďarsko - Belgie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!