Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko vs. Slovensko 3:2. Jaškin dokonal obrat v prodloužení

Sport

  20:00
Kodaň - Hokejová reprezentace v čele s trenérem Josefem Jandačem si pořádně oddechla. Na úvod mistrovství světa totiž zvládla s velkou dávkou štěstí udolat Slováky 3:2 po prodloužení. Vyrovnávací gól Martina Nečase totiž padl deset vteřin před koncem při power play a rozhodnutí zařídil další debutant v seniorském týmu Dmitrij Jaškin.

Zleva Dmitrij Jaškin z Česka, Ladislav Nagy ze Slovenska při utkání skupiny A mistrovství světa v hokeji: ČR - Slovensko v Kodani. foto: Reuters

Ne, takhle si to trenér Josef Jandač a jeho početný realizační tým přes konečné vítězství rozhodně nepředstavoval. Český tým nepůsobil kompaktním dojmem, spíše by se dalo hovořit o rozháranosti. Živelní Slováci dělali mladému výběru, v němž dostala příležitost řada mladíků včetně extraligové komety Nečase, velké problémy. 

Dlouho vítězila obětavost a nasazení. A také efektivita - Češi vypálili za první dvě třetiny téměř dvojnásobek střel na bránu, ale góly nepřicházely.

Slováci spoléhali na zajištěnou obranu, hráli spořádaně a především se dokázali prosazovat v klíčových okamžicích. Tak například první gól trefili čtyři vteřiny poté, co na trestnou lavici doputoval obránce Radko Gudas: Andrej Sekera chytře vypálil a jeho parťák Krištof kotouč tečoval do protipohybu gólmana Francouze.

A druhý úder načasovali chvíli po vyrovnání Kubalíka, opět v početní výhodě. Znovu to byl zkušený bek Sekera, který se tentokrát prosadil krásnou střelou od modré. Francouz vůbec nestačil reagovat, jelikož ránu zřejmě neviděl.

To Češi byli v přesilovkách mnohem horší, často se nedokázali ani usadit v útočném pásmu. Na vině byly nepřesnosti, zbrklost a možná až moc velká touha. Nedá se totiž říci, že národní tým nebojoval. Borci v červeném se snažili, bruslili, jenže výsledkem byla platonie.

A když už přišla vyložená šance, tak ji Hyka po chytré přihrávce Červenky nedokázal využít: tváří v tvář brankáři Čiliakovi nedokázal dotáhnout kličku do dokonalosti.

Je třeba říct, že se více čekalo od zkušených. Nevyčnívala první lajna s centrem Faksou, výrazně se neprosazovala ani ta třetí s Plekancem a Řepíkem, byť právě ona zařídila v úvodu druhé třetiny vyrovnání.

Na druhou stranu je pravda, že měl český tým v některých okamžicích trochu smůlu. Chvíli před druhou sirénou třeba Šulákova střela, kterou Čiliak nezkrotil, nedoklouzala do sítě, Nečas po změně stran nedokázal trefit branku po šikovném vysunutí Jaškina a Hyka chvíli poté opět selhal v samostatném úniku. V 57. minutě zaváhal i Řepík, jenž trestuhodně minul odkrytou branku.

Zleva Dominik Kubalík z Česka, Marek Ďaloga ze Slovenska při Utkání skupiny A...
Zleva český brankář Pavel Francouz dostává druhý gól, Tomáš Jurčina se raduje...

Trpěliví Slováci se nepouštěli do riskantního hokeje a sázka na jistotu jim vycházela, byť byli ve třetí části stále pod větším tlakem. Ten vyvrcholil při power play, když už fanoušci skoro ani nedoufali - deset vteřin před koncem skóroval Nečas, jenž dokázal procedit puk mezi betony jinak výtečného parťáka z mistrovské Komety.

A v prodloužení rozhodl po individuální akci Jaškin, který dotlačil poskakující kotouč bekhendem přes Čiliakův beton.

Mistrovství světa v hokeji: Skupina A (Kodaň): ČR - Slovensko 3:2 v prodl. (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 22. D. Kubalík (Nestrašil, Jaškin), 60. Nečas (D. Kubalík), 63. Jaškin (Polášek, Nestrašil) - 8. Krištof (Sekera, Nagy), 26. Sekera (Nagy). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Mayer (USA) - Malmqvist (Švéd.), McCrank (Kan.). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:2. Diváci: 12.490. 

Sestavy: ČR: Francouz - Gudas, Jordán, Sklenička, Moravčík, Šulák, Polášek, Hronek - Hyka, Faksa, Červenka - Nestrašil, Nečas, Jaškin - Řepík, Plekanec, D. Kubalík - Chytil, Horák, Kousal. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Slovensko: Čiliak - Čajkovský, Sekera, Ďaloga, Graňák, Jaroš, Jánošík, Fehérváry - Jurčo, Krištof, Nagy - Bakoš, J. Mikúš, Haščák - Svitana, Buc, D. Bondra - Skalický, Marcinko, Cingel. Trenéři: Craig Ramsay, Vladimír Országh a Róbert Petrovický.

Autor: