Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Britové se senzačně zachránili na úkor Francie, Kanada smetla Dánsko

Sport

  18:40aktualizováno  23:51
košice - Hokejisté Velké Británie otočili ve svém posledním zápase na mistrovství světa v Košicích souboj s Francií ze stavu 0:3 a po vítězství 4:3 v prodloužení se udrželi mezi elitou.

Hokejisté Velké Británie se radují ze záchrany v elitní skupině. foto: Reuters

Francie naopak po dvanácti letech sestupuje, v nejvyšší kategorii hrála od roku 2008. Dramatické utkání rozhodl v čase 62:03 útočník Ben Davies.

Do první šance se dostal již v první minutě Davies, samostatný nájezd na brankáře Hardyho ale zakončil nečekaně nepřesnou přihrávkou. 

Obránce Německa Marco Nowak v zakončení. Jeho střela však brankou neskončila.
Momentka ze zápasu Finsko-Velká Británie.

Následně mohl otevřít skóre Fleury, obránce Billingsley ale stihl puk směřující do odkryté branky tělem zastavit.

Bezbrankový stav se změnil až ve 24. minutě, kdy našel Manavian přesnou přihrávkou Recha, který prostřelil Bownse. Pak byl vyloučen O’Connor a Francie první početní výhodu v zápase využila. 

Francie - V. Británie 3:4 PP

Branky a nahrávky: 24. Rech (Manavian, T. Bozon), 28. Treille (Chakiachvili, Texier), 28. Rech (Claireaux) - 35. Dowd (O’Connor), 39. Hammond (O’Connor, D. Phillips), 46. Farmer (D. Phillips), 63. Davies (J. Phillips). Rozhodčí: Staňo (SR), Kaukokari (Fin.) - Kaderli (Švýc.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 7440.Francie: Hardy - Hecquefeuille, Gallet, Janil, Manavian, Chakiachvili, Thiry, Dame-Malka - Rech, Claireaux, T. Bozon - Fleury, Guttig, Texier - Bertrand, Valier, Treille - Berthon, Ritz, LeClerc - Perret.
Velká Británie: Bowns - Richardson, Lee, O’Connor, D. Phillips, Ehrhardt, Mosey, Billingsley - Betteridge, Davies, Lake - Dowd, Hammond, Farmer - Shields, Perlini, Kirk - J. Phillips, Myers, Lachowicz.

Kanada - Dánsko 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky:
1. Dubois (Marchessault, Stone), 7. McCann (Turris), 9. Marchessault (Severson, Stone), 34. Reinhart (Couturier, Chabot), 45. Reinhart (Myers, Cirelli). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Schukies (Něm.) - Dalton (Brit.), Hancock (USA). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. Diváci: 4665.
Kanada: Hart (51. Blackwood) - Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Theodore, Fabbro, Myers - Stone, Dubois, Marchessault - Reinhart, Couturier, Cirelli - Mantha, Turris, McCann - Joseph, Strome, Henrique - Bertuzzi. Trenér: Alain Vigneault.
Dánsko: Galbraith - M. Lauridsen, O. Lauridsen, S. Lassen, Jensen Aabo, Larsen, Nicholas Jensen, Bruggisser - Patrick Russell, Regin, Boedker - Storm, J. Jensen, Nicklas Jensen - From, Madsen, Bau - Olesen, Jakobsen, Poulsen - Meyer. Trenér: Heinz Ehlers.

První gól na turnaji si připsal Treille, který tečoval Chakiachviliho střelu. A to nebylo vše. Již o šest sekund později se podruhé v zápase a popáté v Košicích trefil Rech.

Britové ale za stavu 0:3 nerezignovali. Trenér Russell si vzal oddechový čas a jeho svěřencům se podařilo ještě ve druhé části zápas zdramatizovat. 

Nejprve snížil Dowd, jenž si poradil se samostatným nájezdem na Hardyho, a poté v čase 38:04 zadělal na drama čtvrtým gólem na šampionátu Hammond.

Ve 46. minutě se jeho spoluhráčům navíc podařilo i vyrovnat. Farmer vybruslil od mantinelu před Hardyho a smazal tříbrankové manko. Oba celky mohly poté rozhodnout v početních výhodách, ale nestalo se tak.

Sestupujícího nakonec určilo prodloužení, ve kterém měli nejprve dvě velké šance Francouzi, Bownse ale nepřekonali. 

A hrdinou se tak stal Davies, jenž využil skvělou přihrávku Jonathana Phillipse a rozhodl o tom, že si Britové i příští rok zahrají mezi elitou, kam se letos vrátili po 25 letech.

Jednoznačná záležitost Kanady

Hokejisté Kanady porazili ve svém šestém zápase na mistrovství světa v Košicích Dánsko 5:0 a posunuli se na druhé místo tabulky skupiny A. 

Favorit rozhodl o své výhře již v první třetině, kdy si rychle vypracoval tříbrankový náskok. Dvěma góly se na výhře podílel útočník Sam Reinhart. O čisté konto se podělili Carter Hart a Mackenzie Blackwood.

Kanaďané se poprvé prosadili již po 60 sekundách hry, kdy rychlý protiútok zakončil osamocený Dubois. 

Dánové měli ze soupeře viditelný respekt a v 7. minutě inkasoval brankář Galbraith podruhé. Postaral se o to přesnou střelou McCann. V 9. minutě chytře usměrnil Seversonovu střelu Marchessault a bylo rozhodnuto.

Zámořští hráči následně polevili, ale i tak měli zápas pevně ve své režii. Další dvě branky jim rozhodčí neuznali, neboť Cirelli zakončoval nohou a Manthově trefě předcházel faul. Ve 34. minutě se ale krásně v přesilovce prosadil Reinhart.

Dánové mohli duel zdramatizovat v početních výhodách, krátce hráli dokonce v pěti proti třem, Harta ale překonat nedokázali. 

Na přelomu druhé a třetí třetiny nevyužili dvouminutovou dvojnásobnou početní výhodu ani Kanaďané, dlouho je to ale mrzet nemuselo. Ve 45. minutě se o pátý gól postaral Reinhart.

Kanada nakonec podruhé na turnaji udržela čisté konto, Hart si však druhou nulu nepřipsal. V 51. minutě jej nahradil Blackwood, jenž dostal šanci poprvé na šampionátu.

Tabulka
1.Finsko6501020:716
2.Kanada6500133:1115
3.USA6410127:1214
4.Německo6400214:1612
5.Slovensko6300326:189
6.Dánsko6110417:215
7.Velká Británie701069:412
8.Francie7002514:342

Poznámka: o umístění Velké Británie a Francie rozhoduje vzájemný zápas.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...