Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Další německý šok. Po Slovácích si na MS vyšlápli i na Finy

Sport

  14:35aktualizováno  18:41
košice - Hokejisté Německa si na své konto připsali na mistrovství světa další cenný skalp. Po výhře nad domácími Slováky porazili ve svém závěrečném zápase v košické skupině A Finsko 4:2. O vítězi skupiny i o soupeři českého týmu ve čtvrtfinále se tak rozhodne ve večerním šlágru mezi Kanadou a USA.

Leon Draisaitl a Patrick Hager oslavují branku do finské sítě. foto: ČTK

Němci se posunuli se na průběžně třetí místo tabulky. Finsko, které poprvé na turnaji nebodovalo, obsadí druhou příčku. 

Hrdinou zápasu se stal útočník Leon Draisaitl, který ve třetí třetině nejprve v přesilové hře posunul Německo do vedení a při power play upravil na konečných 4:2.

„Myslím si, že jsme odehráli velmi dobré utkání. Všichni podali takový výkon, že jsme dokázali porazit Finsko,“ pochvaloval si Draisaitl po utkání.

 „Jsem hrdý na to, jak jsme hráli. Odvedli jsme skvělou práci a dokázali jsme, že můžeme hrát proti nejlepším,“ doplnil jej Dominik Kahun.

Marian Studenič (vpravo) v souboji s Mathiasem Bauem z Dánska.
Momentka ze zápasu Finsko-Německo.

Do první šance se dostal v úvodní přesilové hře Jokiharju, trefil ale jen tyč. Seveřané byli výrazně střelecky aktivnější, do vedení šli v 16. minutě, kdy Lehtonenovu střelu od modré čáry tečoval Pesonen.

Němci vyslali v úvodní dvacetiminutovce na brankáře Lankinena jen tři střely, přesto se jim podařilo za dvě minuty vyrovnat.

Finsko - Německo 2:4

Branky a nahrávky: 16. Pesonen (M. Lehtonen, Jokiharju), 25. Tyrväinen (Ojamäki) - 18. Michaelis (Plachta, Eisenschmid), 34. Kahun (Draisaitl), 45. Draisaitl (Pföderl), 59. Draisaitl. Rozhodčí: Gofman (Rus.), Reneau - Hancock (oba USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 6685.
Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Pesonen, Manninen, Kakko - Savinainen, Sallinen, Kuusela - Kiviranta, Lammikko, Anttila.
Německo: Grubauer - M. Müller, Holzer, Seidenberg, Nowak, J. Müller, Reul, Schopper - Hager, Draisaitl, Ehliz - Eisenschmid, Michaelis, Plachta - Mauer, Kahun, Tiffels - Pföderl, Noebels, Loibl - Fauser.

A zasloužil se o to po rychlém protiútoku a přečíslení dva na jednoho Michaelis. Následně mohl otočit skóre Draisaitl, Lankinen si ale s jeho zakončením poradil. 

Do vedení se tak opět dostali Finové, ve 25. minutě se prosadil Tyrväinen, který se dnes posunul do středu elitního útoku Seveřanů.

Němci byli ale po přestávce mnohem aktivnější a Lankinen si na nedostatek práce nemohl stěžovat. Finská jednička si poradila s první šancí Kahuna, útočník Chicaga se ale o pár sekund později přece jen prosadil.

A ve třetí třetině se Německu podařilo výsledek otočit. Draisaitl nejprve v přesilové hře překonal Lankinena potřetí. 

Tým kouče Söderholma pak několikrát podržel na šampionátu podruhé chytající brankář Grubauer a při power play svým pátým gólem na turnaji podtrhla nečekanou výhru znovu hlavní hvězda německé sestavy Draisaitl.

Slováci zakončili turnaj výhrou na nájezdy

Útočník Ladislav Nagy rozhodl v posledním utkání své hokejové kariéry o vítězství Slovenska na mistrovství světa v Košicích nad Dánskem 2:1 po samostatných nájezdech. 

Devětatřicetiletý hráč se nejprve asistencí podílel na slovenském gólu v normální hrací době, v nájezdech pak byl jedním ze dvou úspěšných exekutorů domácího týmu.

Slovensko - Dánsko 2:1 SN

Branky a nahrávky: 40. Marinčin (Studenič, Nagy), rozhodující nájezd Nagy - 47. Boedker (Patrick Russell, Jensen Aabo). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Öhlund (Švéd.) - Leermakers (Niz.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 7440.
Slovensko: Godla - Černák, Sekera, Čajkovský, Marinčin, Fehérváry, Koch - Daňo, L. Hudáček, Tatar - Nagy, Krištof, Studenič - Lantoši, Sukel, Bondra - Liška, Buc, Lunter - Zigo.
Dánsko: Dahm - M. Lauridsen, O. Lauridsen, Bruggisser, Jensen Aabo, Larsen, Nicholas Jensen, S. Lassen - Patrick Russell, Regin, Boedker - Storm, J. Jensen, Nicklas Jensen - Meyer, Madsen, Bau - Olesen, Jakobsen, Poulsen.

Již před utkáním bylo jasné, že slovenská reprezentace skončí v tabulce skupiny A pátá a Dánsko šesté.

Zápas týmů, které již nemohly postoupit do čtvrtfinále, moc atraktivní hokej nenabídl. 

Vyprodaná Steel arena si musela počkat na gól až do 40. minuty, kdy se 56 sekund před koncem druhé třetiny odrazil puk od útočníka Jespera Jensena za záda brankáře Dahma.

Slováci, kteří si krátce předtím ve 38. minutě symbolicky připomněli před osmi lety tragicky zesnulého útočníka Demitru, proměnili ve vedení svou mírnou převahu. 

Před gólem trefil Daňo tyč a šanci otevřít skóre měl po přihrávce Nagye, který do utkání nastoupil s kapitánským „céčkem“ na dresu, Krištof.

Ve 47. minuty byli v rychlém sledu vyloučeni Daňo se Sekerou a Dánové přesilovku pět na tři bleskově využili. 

Po 19 sekundách výhody překonal Godlu ve slovenské brance Boedker. Další gól již nepadl a vítěze určily až nájezdy. Zatímco Dahma překonali Nagy a Krištof, Godla si se všemi čtyřmi pokusy soupeřů poradil.

Tabulka: 

1.Finsko7501122:1116
2.Kanada6500133:1115
3.Německo7500218:1815
4.USA6410127:1214
5.Slovensko7400328:1911
6.Dánsko7111418:236
7.Velká Británie701069:412
8.Francie7002514:342

Pozn.: o umístění Velké Británie a Francie rozhoduje vzájemný zápas.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!