Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Finové na šampionátu ztratili s Američany, Švédové zničili devíti brankami Norsko

Sport

  18:49aktualizováno  23:15
Košice / Bratislava - Hokejisté Spojených států amerických porazili na mistrovství světa v Košicích Finsko 3:2 v prodloužení. Utkání základní skupiny A rozhodl v čase 63:47 Dylan Larkin. Finové dokázali ve třetím zápase na turnaji smazat dvoubrankové manko, nakonec si ale připsali první porážku. I nadále ale se sedmi body vedou tabulku skupiny.

Veli-Matti Savinainen se snaží prostřelit Coryho Schneidera z USA, zatímco obránce Brady Skjei se jej snaží zblokovat. foto: Reuters

USA - Finsko 3:2 v prodl. (2:1, 0:1, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Skjei (DeBrincat, Eichel), 11. J. Gaudreau (Eichel), 64. D. Larkin (Q. Hughes, Keller) - 20. Pesonen (Manninen, M. Koivisto), 40. Ojamäki (Manninen, Kaski). Rozhodčí: Hribik (ČR), Romasko - Lazarev (oba Rus.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 7060.

Američanům se ideálně vydařil vstup do utkání. Již po 50 sekundách hry překonal brankáře Vehviläinena, který dostal šanci poprvé na turnaji, střelou od modré čáry obránce Skjei.

Finové poté měli několik šancí vyrovnat, ale gólmana Schneidera nepřekonali. A v 11. minutě sami podruhé inkasovali, když se nečekanou střelou zpoza brankové čáry prosadil Gaudreau.

Seveřané ale dokázali dvoubrankové manko smazat. V čase 19:05 snížil Pesonen a 32 sekund před koncem druhé části v přesilovce vyrovnal Ojamäki. Mezitím navíc nevyužili několik slibných příležitostí.

Ve vyrovnaném duelu poté mohly oba celky strhnout výhru na svou stranu, oba brankáři ale chytali spolehlivě a duel dospěl do prodloužení. Po sérii šancí se hrdinou stal Larkin, který se rozhodl zakončit sám a prostřelil Vehviläinena.

V zápase se představili i dva adepti na pozici letošní jedničky draftu NHL, Američan Jack Hughes a Fin Kakko. Ani jeden z nich se však bodově neprosadil.

Švédové neměli s Nory těžkou práci

Norsko - Švédsko 1:9 (0:3, 0:5, 1:1)

Branky a nahrávky: 52. Trettenes (Valkvae Olsen) - 1. Wennberg (W. Nylander), 7. Hörnqvist (Ekman-Larsson, W. Nylander), 19. W. Nylander (Wennberg), 23. A. Kempe (Lander), 26. Hörnqvist (Ekman-Larsson, A. Larsson), 27. M. Kempe (Lander, E. Gustafsson), 30. Wennberg (W. Nylander), 39. L. Eriksson (E. Lindholm, E. Pettersson), 58. Lindblom (W. Nylander, Lander). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Schukies (Něm.) - Hancock (USA), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 4:3, navíc Lindblom (Švéd.) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 8850.

Švédové za to vzali hned od úvodního buly. Uběhlo jen 39 vteřin a Wennberg otevřel skóre. Krügerova teč krátce poté skončila těsně mimo, další možnost spálil Gustafsson, jenže v sedmé minutě sklepl kotouč ze vzduchu Hörnqvist a bylo to 2:0.

Norové pak hráli v 15. minutě pár sekund pět na tři a Olden protáhl Markströma. Místo snížení kontroval hrdina zápasu Nylander a v 19. minutě přidal po dvou nahrávkách i gól.

Ve druhé třetině Švédové ještě přidali a na ledě zcela dominovali, což dokumentoval i poměr střel mezi tyče 22:5. Gólovou smršť brzy odstartoval bekhendem Adrian Kempe. Haukelund pak sice vychytal Hägga, ale Hörnqvist ho na konci 26. minuty vyhnal na střídačku a do hry naskočil Holm.

O 46 sekund později se mezi střelce zapsal i Mario Kempe, když trpělivě počkal se zakončením a kolem Holmova betonu zakončil do prázdné branky. Před polovinou zápasu vytáhl Holm fantastický zákrok po Wennbergově ráně, jenže lapačku i s pukem už měl za brankovou čárou, takže sudí přiznali Švédům další gól. V 39. minutě využil přesilovkou Eriksson.

Alexander Wennberg překonává norského brankáře Henrika Haukelanda.
Patrick Hornqvist překonává norského brankáře

Na třetí dějství už favorit takřka vypnul. Na střely na branku v něm vyhrál jen 7:5. První šanci spálil Nylander, ale jinak si hráči Tre kronor spíše hráli s pukem a šetřili síly. V 45. minutě se i díky tomu mohl blýsknout individuální akcí Haga, strážce švédské branky Markström však sklapl betony včas.

Čisté konto ale Markström nakonec neudržel. Za obrovského jásotu hlediště, o který se postarali nejen norští, ale také švédští fanoušci, se prosadil v 52. minutě Trettenes. Alespoň třetinu ale Norové přesto nevyhráli, neboť v 58. minutě odpověděl zdařilou tečí Lindblom.

Autor: