Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Finské překvapení, nebo švédské zklamání? Hodnocení šampionátu očima webu Lidovky.cz

Sport

  12:14
PRAHA - Kdo na mistrovství světa překvapil, a kdo naopak zklamal? Redakce Lidovky.cz vám přináší přehled všech týmů šampionátu. Nejvíce pochopitelně překvapili Finové, zklamaní naopak odjíždějí Rusové a Američané.

Dominik Kubalík (uprostřed) se raduje z gólu na 2:2. foto: Reuters

Finsko

Fin Marko Anttila slaví branku do ruské sítě.

Pořadí: 1. místo
Bilance: 10 utkání, 7 výher, 1 výhra po prodloužení, 1 prohra po prodloužení, 1 prohra v základní hrací době.
Skóre: 31:16
Nejdůležitější hráč: Marko Anttila

Opravdu nečekaný vítěz mistrovství světa. Finové, kteří měli v sestavě pouze čtyři hráče z NHL, z toho dva působili jen na farmách, neměli mít v konkurenci kádrů Ruska, Švédska či Kanady žádnou šanci. Jenže všechny tři jmenované dokázali ve vyřazovacích bojích porazit. Hvězdou se stal kapitán Marko Anttila, který se v sedmi zápasech základních skupin netrefil ani jednou, dokonce nezapsal ani jednu asistenci.

Ale v době, kdy o něco šlo, vstřelil vyrovnávací gól Švédům (dvě minuty před koncem hrací doby), dal jedinou branku zápasu s Ruskem a na finále s Kanadou si přichystal rovné dva zásahy. 203 cm vysoký útočník Jokeritu Helsinky tak prožil opravdu snový turnaj.

Kanada

Mark Stone slaví branku.

Pořadí: 2. místo
Bilance: 10 utkání, 7 výher, 1 výhra po prodloužení, 2 prohry.
Skóre: 47:15
Nejdůležitější hráč: Mark Stone

Češi se do finále nepodívají. S Kanadou padli 1:5 a čeká je závěrečná bitva s Ruskem

Zámořští hráči prohráli na šampionátu jen dvakrát. V prvním a posledním zápase. A pokaždé byli strůjci jejich porážky Finové. Kanada je sice tradičně považována za aspiranta na medaile, nicméně její letošní finále bylo velkým překvapením. Podstatné bylo semifinále, kde dokázali hráči javorového listu vytěžit z minima maximum a ač nebyli v prvních třiceti minutách lepší, vstřelili české reprezentaci tři branky a postoupili na její úkor do finále. Fanoušky soupeřů deptal zejména křídelník Mark Stone, který se stal nejužitečnějším hráčem turnaje.

Rusko

Andrej Vasilevskij inkasuje gól z hole Dominika Kubalíka.

Pořadí: 3. místo
Bilance: 10 utkání, 8 výher, 1 výhra po samostatných nájezdech, 1 prohra.
Skóre: 43:13
Nejdůležitější hráč: Andrej Vasilevskij

Rusko - Finsko 0:1. Seveřané šokovali Bratislavu, sborná si zahraje jen o bronz

Zklamání. To je hlavní pocit sborné po slovenském šampionátu. Ač Rusové prohráli jen jednou za celý turnaj, berou „jen“ bronzové medaile. Tým plný hvězd zámořské NHL i kontinentální KHL měl cíl jediný, tedy zlato. Jenže v semifinálovém duelu s Finskem výběr okolo trenéra Ilji Vorobjova padl 0:1 a zavřel si tak cestu ke zlaté bráně. V zápase o třetí místo ruský celek neskutečně podržel brankář Andrej Vasilevskij, který měl ze všech brankářů turnaje nejlepší statistiky.

Česko

Leon Draisaitl z Německa a Filip Hronek v souboji.

Pořadí: 4. místo
Bilance: 10 utkání, 7 výher, 1 prohra po samostatných nájezdech, 2 prohry.
Skóre: 47:23
Nejdůležitější hráč: Filip Hronek

Snaha prolomit medailové sucho opět neskončila úspěchem, nicméně k cennému kovu bylo letos opravdu blízko. V zápase o bronz rozhodovaly nájezdy, v nichž bylo šťastnější Rusko. Jinak ale českému týmu (až na skupinový zápas s Ruskem a druhou půlku semifinále s Kanadou) turnaj vcelku vyšel, v dobrém světle se předvedl kapitán Jakub Voráček, dařilo se i Michaelu Frolíkovi a Dominikům Kubalíkovi a Simonovi. V obraně působil dobře i třinecký David Musil. Kometou se ale stal jiný bek Filip Hronek, který okouzlil i direktoriát turnaje a zaslouženě se dostal do ideální sestavy mistrovství.

Švédsko

Vincent Praplan ze Švýcarska a William Nylander ze Švédska.

Pořadí: 5. místo
Bilance: 8 utkání, 5 výher, 1 prohra po prodloužení, 2 prohry.
Skóre: 45:26
Nejdůležitější hráč: William Nylander

Zlatý český hattrick je v bezpečí. Švédové padli po prodloužení s Finy a jedou domů

Švédové měli také plný kádr hvězd z NHL. Právě oni byli, kromě ruské sborné, nejčastěji pasováni do role favoritů šampionátu. Ve skupině ale vyhořeli v úvodním zápase s Českem, padli i proti Rusku a ve čtvrtfinále byly Tři korunky šokovány severským rivalem z Finska. I oni jsou tedy výsledkem zklamaní. Působivý byl výkon útočníka Williama Nylandera, který za 8 zápasů nasbíral 18 kanadských bodů a ovládl produktivitu turnaje. Kdo naopak tým nepodržel v důležitých chvílích, byl brankář Henrik Lundqvist.

Německo

Slavící Leon Draisaitl.

Pořadí: 6. místo
Bilance: 8 utkání, 5 výher, 3 prohry.
Skóre: 19:23
Nejdůležitější hráč: Leon Draisaitl

Německý nároďák? Má šanci jen když hraje týmově, říká otec Leona Draisaitla

Německá reprezentace odehrála nejdůležitější zápas turnaje se Slováky. V boji o čtvrtfinále ještě dvě minuty před koncem prohrávala a zdálo se, že do vyřazovací části proklouzne domácí výběr. Jenže… Nejprve Markus Eisenschmid vyrovnal na 2:2 a minutu před koncem šokoval košickou halu Leon Draisaitl.

Německý výběr dokonale využil příznivý los, kdy v úvodu turnaje porazil všechny outsidery skupiny a následně v klíčovém střetu porazil Slovensko. Navíc v závěrečném klání skupiny dokázali Němci, jako jediný tým turnaje, porazit v základní hrací době mistry světa z Finska. Ve čtvrtfinále se naši západní sousedé potkali s Českem, přičemž dvě třetiny favoritovi komplikovali život. Se svým působením na turnaji mohou být spokojení.

USA

Alex Debrincat, Patrick Kane a Colin White se radují z branky do sítě Dánska

Pořadí: 7. místo
Bilance: 8 utkání, 4 výhry, 1 výhra po prodloužení, 3 prohry.
Skóre: 30:19
Nejdůležitější hráč: Patrick Kane

Čtvrtfinálovým soupeřem Česka bude Německo. Rozhodly o tom výhry Kanady a Ruska

Kdo naopak spokojený být nemůže, to jsou Američané. Ve skupině skončili až čtvrtí, prohráli se Slováky i Kanadou, naopak v prodloužení dokázali porazit Finy. Z posledního postupového místa skupiny A je čekal vítěz skupiny B, tedy Rusko. Američané předvedli srdnatý výkon a jejich těsná porážka 3:4 zanechala dobrý dojem. Nicméně americká soupiska byla na papíře lepší než ta kanadská, přesto hráči USA skončili už ve čtvrtfinále. Lídrem produktivity týmu byl Patrick Kane s 12 kanadskými body za osm zápasů.

Švýcarsko

Kevin Fiala ze Švýcarska (vpravo) se raduje z gólu. Vlevo jeho spoluhráč Nico Hischier.

Pořadí: 8. místo
Bilance: 8 utkání, 4 výhry, 1 výhra po prodloužení, 3 prohry.
Skóre: 29:17
Nejdůležitější hráč: Nino Hischier

Švýcaři byli od semifinále 0,4 sekundy. Nakonec ale slaví v prodloužení Kanada

Švýcaři byli podle rozhodcovské časomíry ani ne vteřinu od semifinále MS. Jenže potom kotouč po střele obránce Seversona propadl do té doby skvělému brankáři Genonimu a došoural se za brankovou čáru. V prodloužení Kanaďané zlomené Švýcary dorazili. Hráči ze země helvétského kříže jinak potřebovali zvládnout duel s Lotyši, kteří byli jejich hlavním konkurentem v boji o vyřazovací část. Nervozní střet nakonec vyhráli 3:1, přičemž rozhodujícím faktorem byl právě mladík Nino Hischier.

Slovensko

Slovenský kapitán Andrej Sekera vstřelil první gól svého týmu.

Pořadí: 9. místo
Bilance: 7 utkání, 3 výhry, 1 výhra po samostatných nájezdech, 3 prohry.
Skóre: 28:19
Nejdůležitější hráč: Andrej Sekera

‚Na Slovensku panuje velký smutek. Ve finále MS vidím Čechy a Rusko,‘ říká Rusnák

Slovenská reprezentace odehrála s favority výborné duely. Porazila USA, vyrovnaný byl její duel s Finskem. Ale dvě ztráty opravdu mrzí. Zápas s Kanadou ztracený dvě vteřiny před koncem, kdy Slováci sahali minimálně po bodu. Klíčová byla ztráta s Německem, pokud by Slováci německý výběr porazili, do vyřazovacích bojů by se s velkou pravděpodobností dostali. Skvělou kulisu v košické aréně pokazila nechutná reakce domácích fanoušků po duelu s Kanadou, kdy slovenští příznivci vypískali kanadskou hymnu.

Lotyšsko

Střeleckou smůlu proti Itálii prolomil až Roberts Bukarts.

Pořadí: 10. místo
Bilance: 7 utkání, 3 výhry, 4 prohry.
Skóre: 21:20
Nejdůležitější hráč: Roberts Bukarts

Ve vyhecovaném duelu podlehli Rusku. Lepší výkon jsem ale chtít nemohl, řekl trenér Lotyšů

Družina trenéra Boba Hartleyho předvedla jeden z nejlepších herních výkonů v posledních letech. Do čtvrtfinále sice neproklouzla, ale zejména přesilovky pobaltského týmu patřily k nejpohlednějším na turnaji. Generační obměna týmu se poměrně povedla, v zámořské NHL hrají útočníci Balcers a Blugers. Nejlepším hráčem týmu byl ale bezesporu forvard pražské Sparty Roberts Bukarts, který na šampionátu předvedl pozoruhodný výkon. Nejlepší představení si schoval na zápas se Švédy, v němž vsítil hattrick.

Dánsko

Zákrok Sebastiana Dahma.

Pořadí: 11. místo
Bilance: 7 utkání, 1 výhra, 1 výhra po prodloužení, 1 prohra po prodloužení, 4 prohry.
Skóre: 18:23
Nejdůležitější hráč: Sebastian Dahm

Bezpečná záchrana, a pokud by se náhodou zadařilo, boj o čtvrtfinále. Bod a) byl bezesporu splněn, bod b) už ne. A to v úvodním duelu jen těsně padli s Němci, budoucím čtvrtfinalistou. Jinak Dánové nenadchli ani nezklamali, jen jejich debakl 1:7 s USA nevypadal dobře.

Norsko

Norská střídačka slaví branku Tobiase Lindstroma.

Pořadí: 12. místo
Bilance: 7 utkání, 2 výhry, 5 proher.
Skóre: 19:33
Nejdůležitější hráč: Tobias Lindstrom

Podobné ambice jako měli Dánové. Stačí se zachránit, případně potrápit favority. Čtvrtfinále by byl sen. Ve skupině si Norové připsali dvě výhry s outsidery, tedy Italy a Rakušany. Jinak jejich výkon nestál za moc.

Velká Británie

Ben Davies střílí branku do sítě Francie.

Pořadí: 13. místo
Bilance: 7 utkání, 1 výhra po prodloužení, 6 proher.
Skóre: 9:41
Nejdůležitější hráč: Ben Davies

VIDEO: Oslavy Britů po neuvěřitelném obratu. Jsme s****y, ale my to víme, zpívali po udržení

Následují dvě obrovská překvapení. Britové se na šampionát kvalifikovali brankou v posledních vteřinách do maďarské sítě, letos měli na MS hrát roli otloukánka a rychle sestoupit. V zápase dvou aspirantů na sestup prohrávala Velká Británie 0:3 s Francií a zdálo se, že pád nic neodvrátí. Jenže Britové duel otočili a nakonec zvítězili v prodloužení, čímž dali razítko na své setrvání v nejvyšší divizi.

Itálie

Italský brankář Andreas Bernard.

Pořadí: 14. místo
Bilance: 7 utkání, 1 výhra po samostatných nájezdech, 6 proher.
Skóre: 5:48
Nejdůležitější hráč: Andreas Bernard

Švédové v závěru odmítli senzaci proti Lotyšsku, Italové se zachránili na úkor Rakouska

Italové uchvátili dvěma momenty. Prvním byl výkon brankáře Bernarda v duelu s Lotyši, kdy gólman z Apeninského poloostrova chytil 62 střel pobaltského týmu. Druhým bylo vítězství na samostatné nájezdy proti Rakušanům, kterým si zajistili setrvání v nejvyšší divizi i pro příští rok.

Francie

Damien Fleury a jeho ostrý hit na Patrika Kocha

Pořadí: 15. místo
Bilance: 7 utkání, 2 prohry po prodloužení, 5 proher.
Skóre: 14:34
Nejdůležitější hráč: Damien Fleury

Porážka od Britů bude patřit mezi nejčernější momenty francouzského hokeje. Vedení 3:0 se zdálo jasné a nezvratitelné, jenže opak byl pravdou a Francouzi, kteří v předchozích letech dokázali trápit favority a občas porazit i týmy jako Rusko, sestupují. Místo nich bude v příštím roce hrát nejvyšší divizi Kazachstán.

Rakousko

Michael Raffl slaví gól do italské sítě.

Pořadí: 16. místo
Bilance: 7 utkání, 1 prohra po samostatných nájezdech, 6 proher.
Skóre: 9:40
Nejdůležitější hráč: Michael Raffl

Podobně jako Francouzi, tak i Rakušané nebudou mít klidné spaní. S Itálií měli jednoznačně zvítězit, ale nakonec to nedopadlo. V samostatných nájezdech je to většinou loterie, což zápas s Italy jednoznačně ukázal. Rakušané tak budou v příštím roce bojovat o návrat zpět, místo nich se na vrcholné scéně představí Bělorusové.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!