Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

KOMENTÁŘ: Smiřme se s realitou, na špičku ještě čeští hokejisté nemají

Sport

  5:00
Bratislava (Od našeho zpravodaje) - Byl to jeden z nejpovedenějších šampionátů posledních let. Minimálně herně. Hokejisté dobré výkony sice nepodtrhli medailovou tečkou, ale v duši fanouška musí převládat pocit naděje, že bude líp.

Český fanoušek foto: Reuters

Růžička: Velká škoda, měli jsme na zlato. V klíčových zápasech nás ale trápí koncovka

Ano, nejhorší roky českého hokeje jsou zřejmě pryč, předpovídaný sešup, který už řadu let zažívají naši bývalí federální sousedé ze Slovenska, se nedostavil. Stále se rodí hráči, na kterých je možné stavět.

V NHL počty českých zástupců ubývají, ale pořád existují.

V obraně začíná vyčnívat Filip Hronek, v útoku na sebe kromě tradičního lídra Voráčka upozornil i extrémně produktivní Frolík. Stavět se dá na Vránovi s Chytilem, byť oba čelili během šampionátu kritice. Jejich čas ještě přijde.

Dominik Kubalík (uprostřed) se raduje z gólu na 2:1.

A slyšet bude také o Dominiku Kubalíkovi, jenž na turnaji ukázal nejen vynikající gólový čich, ale také velký herní progres. Není divu, že má namířeno do NHL, kde by měl podepsat smlouvu s Chicagem.

Přitom se o něm škodolibě říkalo, že neumí nic jiného než vystřelit. Že z něj nadprůměrný až hvězdný hráč nevyroste.

Přesně na jeho příkladu se ukázalo, že je potřeba tvrdě pracovat a neposlouchat uštěpačné poznámky hledající pouze negativa.

Přesto je třeba říct, že na úplnou špičku Česko ještě pořád nemá. Až neskutečným způsobem sice zvládlo na turnaji úvodní duel se Švédskem, srdce při pohledu na nasazení, odhodlání a um celého týmu plesalo, ovšem opravdu top tým musí toto umět předvádět opakovaně.

Především pak v důležitých zápasech.

A to se nedařilo. Nic na tom nemění velice sympatický výkon v bitvě o bronz proti Rusům, v němž hokejisté předvedli řadu pozitiv: nasazení, touhu, srdce. Dokonce zlomili i gólové prokletí, které národní tým v bojích o medaile v uplynulých letech hodně trápil.

Ruští hokejisté se radují z bronzových medailí.
Jakub Voráček si kryje puk před Jevgenijem Malkinem

Ano, chybělo možná trochu štěstí, ovšem stejně by mohli naříkat i Rusové. I oni hromadu šancí nevyužili. Navíc český tým vyučili v základní skupině, tehdy byli jasně lepší.

Nesmí se zapomenout ani na duel se Švýcary, v němž národní tým sice zvítězil, ale rozhodující gól dal při power play soupeře, jenž se chtěl vyhnout stěhování na čtvrtfinále do Košic. Švýcarsko v utkání potvrdilo, že už je Čechům skutečně rovnocenným partnerem.

A hlavně na semifinálovou lekci od Kanady.

Proto platí, že je pořád na čem pracovat. Bez poctivého přístupu to prostě nepůjde. Pozitivní je, že každý podobný turnaj, jako byl ten bratislavský 2019, dodá všem elán a energii zdokonalovat se.