Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Švédové v závěru odmítli senzaci proti Lotyšsku, Italové se zachránili na úkor Rakouska

Sport

  18:45aktualizováno  23:58
bratislava - Hokejisté Švédska se stali posledními čtvrtfinalisty mistrovství světa na Slovensku. V dramatickém utkání skupiny B porazili Lotyšsko 5:4. Právě Lotyši mohli ještě za určitých okolností Seveřany o postup do play off připravit a v úvodu třetí třetiny vedli 3:2, obhájci zlata ale výsledek otočili. Vítězný gól dal Dennis Rasmussen v čase 59:26 při hře Lotyšů bez gólmana. Hattrickem se v dresu poražených blýskl útočník Roberts Bukarts.

Švédové rozhodli o své výhře gólem do prázdné brány. foto: ČTK

Úvodní šance měli Ekman-Larsson a na druhé straně Balcers, jako první ale pohnul stavem až v polovině první třetiny Elias Pettersson, který parádní ranou využil přesilovku při vyloučení Batny. Vzápětí vychytal Blugerse výborným zákrokem Lundqvist.

Na další gól se čekalo až takřka do poloviny zápasu, kdy Roberts Bukarts načal svoji show a skvělou střelou v početní výhodě vyrovnal. 

Ekholm mohl vrátit vedení na stranu favorita, jenže Gudlevskis byl proti. Ve 34. minutě už ale uspěl Adrian Kempe. Vyrovnání měl na holi před druhou přestávkou Indrašis, Lundqvist ho ale vychytal.

Třetí dějství přineslo pořádné drama a také příval šesti gólů. Lotyši po 71 sekundách využili přesilovku, ale Švédové jim k tomu výrazně pomohli: 

Ekholm se snažil od brankoviště odpálit z otočky kotouč do bezpečí, jenže trefil dojíždějícího Louie Erikssona a puk skončil v prázdné brance. Za autora gólu byl označen Roberts Bukarts.

Švédsko - Lotyšsko 5:4

Branky a nahrávky: 11. E. Pettersson (Landeskog, E. Lindholm), 34. A. Kempe (W. Nylander, J. Klingberg), 49. Lander (A. Kempe), 51. Hörnqvist (Ekholm, W. Nylander), 60. Rasmussen - 30. Roberts Bukarts (Rihards Bukarts, Freibergs), 42. Roberts Bukarts, 44. Jaks (Rihards Bukarts, Darzinš), 57. Roberts Bukarts (Indrašis, Sotnieks). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Romasko (Rus.) - Jensen (Dán.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:2. Diváci: 9085.Švédsko: H. Lundqvist - A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, Ekholm, M. Pettersson, E. Gustafsson, Hägg - Hörnqvist, W. Nylander, Wennberg - E. Lindholm, Landeskog, E. Pettersson - A. Kempe, Lander, L. Eriksson - O. Lindblom, Krüger, Rasmussen - Bratt.Lotyšsko: Gudlevskis (58:07-58:32 Merzlikins) - Cibulskis, Freibergs, A. Kulda, Sotnieks, Balinskis, Jaks, Zile - Darzinš, Indrašis, Roberts Bukarts - Balcers, Keninš, Blugers - Meija, Rihards Bukarts, Batna - Dzierkals, Gegeris, Bičevskis - Marenis.

Rakousko - Itálie 3:4 po sam. nájezdech (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Ganahl (Unterweger), 17. M. Raffl (F. Hofer, Unterweger), 42. M. Raffl (F. Hofer) - 10. Bardaro (Trivellato), 35. S. Kostner (Miceli), 39. Rosa (Ramoser), rozhodující sam. nájezd McMonagle. Rozhodčí: Hribik (ČR), Tufts (USA) - Lazarev (Rus.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 9085.
Rakousko: Kickert - Heinrich, Pallestrang, Unterweger, Schumnig, Schlacher, Strong, Peter - P. Schneider, Herburger, T. Raffl - F. Hofer, M. Raffl, Komarek - Zwerger, Rauchenwald, Haudum - Ganahl, Hundertpfund, Obrist. Trenéři: Roger Bader, Alexander Mellitzer, Markus Peintner.
Itálie: Andreas Bernard - Trivellato, A. Hofer, McMonagle, Helfer, L. Zanatta, Tauferer, Marchetti - Gander, Andergassen, Traversa - Miceli, S. Kostner, Bardaro - Insam, Rosa, Ramoser - Deluca, Lambacher, Hochkofler.

O dvě a půl minuty později dokonal obrat Jaks. Obhájcům zlata, kteří touží na Slovensku dovršit zlatý hattrick, v tu chvíli reálně hrozilo, že by také nemuseli mezi nejlepší osmičku proklouznout. O potřebný bod by bojovali v úterý proti dosud stoprocentnímu Rusku. Nakonec si ale vše uhráli již dnes.

Přesně po 49 minutách vyrovnal Lander. Za dalších 69 sekund dokonal další obrat Hörnqvist. Lotyši se ale nevzdali. 

V 57. minutě dovršil povedenou tečí hattrick Roberts Bukarts, jehož gól byl uznán až po kontrole na videu. Lotyši měli tři a půl minuty na rozhodující úder. Své šance ale nevyužili a při jejich power play rozhodl Rasmussen.

Drama až do nájezdů

Hokejisté Rakouska prohráli na mistrovství světa v Bratislavě v přímém souboji o udržení s nováčkem Itálií 3:4 po samostatných nájezdech a po dvou letech opouštějí elitní kategorii. V souboji dvou celků, které až v posledním vystoupení na turnaji poprvé bodovaly, o tom rozhodl v sedmé sérii nájezdů obránce Sean McMonagle.

Italové, kteří v dosavadních šesti zápasech dali jediný gól, se ujali v polovině úvodní třetiny vedení. Bardaro se zbavil kličkou Heinricha a z pozice mezi kruhy prostřelil Kickerta na lapačku. Za 86 sekund vyrovnal Ganahl, který překonal Bernarda bekhendovým pokusem z dorážky po střele Unterwegera.

Stav otočil v 17. minutě Michael Raffl. Útočník Philadelphie byl sice tísněn, ale dokázal blafákem do forhendu zakončit vedle pravého betonu italského gólmana. Vzápětí po individuální akci udělal kličku i Bernardovi Rauchenwald, ale bekhendem minul.

Ve druhé třetině nejdříve zahrozil Thomas Raffl a Italové odpověděli zásluhou McMonagleho. V 35. minutě po akci Miceliho z mezikruží vyrovnal Simon Kostner. Italové se 63 sekund před koncem druhé části ujali vedení. Rosa v rohu vybojoval puk, vybruslil na pravý kruh a Kickert nestihl levou rukou puk vytěsnit.

Po 105 vteřinách Rakušané ztrátu smazali. Michaela Raffla neubránil bez hokejky Simon Kostner a útočník Flyers si díky úspěšnému bekhendovému blafáku připsal druhý gól na turnaji.

Další šance na obou stranách změnu stavu nepřinesly. Největší možnost měl v druhé minutě nastavení Komarek, ale bekhendový blafák nedokázat dotáhnout do odkryté branky. V nájezdech se za Rakousko prosadili jen Komarek a Rauchenwald, za Italy skórovali Miceli, Rosa a McMonagle.

Tabulka
1.Rusko6600029:318
2.ČESKO6500134:1015
3.Švédsko6500137:1415
4.Švýcarsko6400223:912
5.Lotyšsko6200417:196
6.Norsko6200418:296
7.Itálie701065:482
8.Rakousko700169:401
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...