Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rusko - Finsko 0:1. Seveřané šokovali Bratislavu, sborná si zahraje jen o bronz

Sport

  14:43aktualizováno  22:35
Bratislava - Hokejisté Finska senzačně zvítězili v semifinále mistrovství světa nad Ruskem 1:0 a postupují do finále. Seveřané hru postavili na týmovém výkonu a obětavosti. Zářil hlavně finský brankář Lankinen. Na svého soupeře si bílomodří musí počkat do večera, kdy jejich finálový protivník vzejde z duelu Česko - Kanada.

Ruský brankář Andrej Vasilevskij šokovaně hledí za sebe, zatímco střelec gólu Marko Antilla jásá. foto: ČTK/AP

Šok. Tak by se dal popsat pocit, jaký měli všichni ruští hokejisté. Hlavní aspirant na medaili nedokázal za šedesát minut dostat puk za brankáře Finska Kevina Lankinena a sborná se tak nedokázala ani probít do finále.

Soupeřem týmu kouče Jukky Jalonena, který má v kádru pouze dvě posily z NHL, bude ve finále v neděli od 20:15 Kanada.

Finové budou útočit na třetí triumf v historii a opět v Bratislavě, kde v roce 2011 získali své druhé zlato. Předtím ovládli světový šampionát jen v roce 1995 ve Stockholmu.

Úřadující olympijští vítězové Rusové čekají na postup do finále od roku 2015, kdy brali v Praze stříbro. V neděli budou bojovat od 15:45 o třetí bronz za poslední čtyři roky, loni v Dánsku skončili až šestí.

Rusové se v úvodu ubránili 30 sekund v oslabení tří proti čtyřem. Potom si v deváté minutě při tlaku Finů poradil Vasilevskij s ránou Lehtonena. Vzápětí se dostal přes Kaskiho do šance Ovečkin, ale na Lankinenovi ztroskotal.

V 15. minutě osmnáctiletý finský talent Kakko dorážel u pravé tyče a Vasilevskij stihl vleže udržet puk pravým betonem na brankové čáře. Lankinena prověřili Kuzněcov a Kučerov.

Pesonen se snažil dorážet, Vasilevskij vyrazil.
Finský brankář Kevin Lankinen sleduje kotouč.

V úvodu druhé třetiny se Rusové ubránili při Andronovově vyloučení. Finové byli blízko vedoucí branky ve 24. minutě, kdy Ojamäki vypálil z pozice za levým kruhem a trefil bližší tyč. Na druhé straně musel Lankinen krýt Grigorenkův pokus.

Vasilevskij si poradil s nebezpečným pokusem Anttily, zatímco finský gólman kryl nebezpečné střely Kaprizova a Kučerova. Větší možnost ale měli opět Finové. V přečíslení našel Tyrväinen Hakanpääho, který ale přestřelil a i po druhé třetině zůstal bezbrankový stav.

Ve 46. minutě se dočkala první přesilovky v utkání sborná a při Kaskiho trestu za sekání měl po kombinaci Kuzněcova a Malkina velkou možnost Dadonov, ale Lankinen zůstal neprůstřelný. Za Finsko zahrozil po objetí branky Ohtamaa.

V 51. minutě výběr Suomi udeřil, kapitán Anttila poslal odražený puk mezi betony Vasilevského. Rusové se snažili o vyrovnání marně. Finský gólman si poradil s pokusy Ovečkina, Grigorenka i s dorážkou Dadonova. Ruský tým sáhl 118 sekund před koncem k power play, ale finského gólmana nepřekonal. Nejdůležitější zákrok předvedl Lankinen, který v této sezoně chytal na farmách Chicaga v nižších zámořských soutěžích, proti nejproduktivnějšímu hráči NHL Kučerovovi.

Rusko - Finsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branka a nahrávky: 51. Anttila (Jokiharju, Kiviranta). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Fraňo (ČR) - Oliver (USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 9085.

Rusko: Vasilevskij - Něstěrov, Sergačov, Orlov, Zajcev, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov - Dadonov, Malkin, M. Grigorenko - Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin - Kučerov, Anisimov, Gusev - Tělegin, Andronov, Kovalčuk - Barabanov.

Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Pesonen, S. Manninen, Kakko - Savinainen, J. Sallinen, Kuusela - Kiviranta, Lammikko, Anttila.

Autoři: ,