Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sázkaři málem porazili sázkové kanceláře. Finové notně pomohli bookmakerům

Sport

  13:50
PRAHA - Sázky na hokejové mistrovství světa na Slovensku dosáhly u domácích sázkových kanceláří 1,8 miliardy korun. O půl miliardy tak překonaly loňský rekord ze šampionátu v Dánsku. Po úvodních úspěších sázkařů se v závěru jejich bilance s bookmakery zhruba vyrovnala, hlavně kvůli překvapivým výsledkům finských mistrů světa. Vyplývá to z odpovědí zástupců sázkových kanceláří, které v pondělí ČTK oslovila. Turnaj skončil v neděli, český tým na něm obsadil čtvrté místo.

Finové se radují ze zisku titulu mistrů světa. foto: Reuters

Tipsport přijal sázky zhruba za 900 milionů korun. „Mistrovství světa pobláznilo bývalé Československo a projevilo se to i na zájmu sázkařů. Největší byl zájem jako tradičně o zápasy české reprezentace. Nejvíce sázkaři věřili našim v utkání s Lotyšskem. V den zápasu jsme přijali sázky za 63 milionů korun. Český tým byl favoritem, zvítězil (6:3) a sázkaři brali výhru,“ uvedl bookmaker Tipsportu Miroslav Hora.

Zájem o sázky podle něj rostl tím, jak se sázkařům v úvodu dařilo. Prakticky jediným týmem, který sázkaře pozlobil, byli Finové. „V play off nebyli ani v jednom zápase favority, přesto se nakonec radovali ze zlata. Švédsko, Rusko i Kanadu jsme v zápasech s nimi favorizovali a podobný pohled měli i sázkaři,“ doplnil Hora. Před semifinále byli Finové s kurzem 10:1 největšími outsidery.

Michael Raffl slaví gól do italské sítě.
Ben Davies střílí branku do sítě Francie.

Podle mluvčího Fortuny Petra Šraina měli sázkaři po celou dobu mistrovství před bookmakery náskok, v některých chvílích i dost výrazný. „Až díky senzační jízdě Finska se bookmakerům podařilo bilanci alespoň srovnat, sportovní terminologií utkání mezi sázkaři a bookmakery skončilo 1:1,“ uvedl Šrain.

Nejsázenější duel se různil

Ve Fortuně klienti během MS prosázeli 570 milionů korun. Nejvyšší výhra, která souvisela pouze se šampionátem, padla hned první den. Klient dal na jeden tiket vítězství Česka nad Švédskem (5:2) a Slovenska nad USA (4:1). Vsadil 50.000 korun a při kurzu 30:1 vyhrál téměř 1,5 milionu čistého. „Jiný sázkař zase sestavil tiket, na kterém bylo 31 zápasů, z toho 11 z hokejového šampionátu. Vsadil 5000 korun a při kurzu 362:1 vyhrál přes 1,8 milionu korun,“ podotkl Šrain.

Chance přijala sázky za 180 milionů korun. „Nejziskovějším utkáním z našeho pohledu byl semifinálový zápas Rusko - Finsko (0:1). Finové přihráli bookmakerům přes tři miliony korun. Naopak sázkaři nejvíce vydělali na úvodním zápase české reprezentace se Švédskem, kdy jsme jim na výhrách vyplatili o pět milionů víc, než si vsadili,“ sdělila mluvčí Chance Markéta Světlíková.

SazkaBet podle mluvčího Václava Friedmanna přijala sázky přes 100 milionů korun, proti loňskému šampionátu dvakrát více. Nejvíce klienti sázeli na semifinále Česko - Kanada (1:5). „Zatímco v základních skupinách byli úspěšnější sázející, vyřazovací boje vyšly mnohem lépe bookmakerům. Prvenství Finska věřila před začátkem mistrovství jen čtyři procenta sázejících,“ dodal Friedmann.

Tipsport, Fortuna a Chance přijaly dohromady sázky za 1,65 miliardy korun. Podíl těchto firem na trhu kurzových sázek loni podle odhadů činil 92 procent. Ostatní společnosti přijaté částky většinou nezveřejňují, dá se však předpokládat, že celkové sázky dosáhly asi 1,8 miliardy korun. Hokejový rekord dosud držel loňský šampionát v Dánsku (1,3 miliardy korun). Na celkově rekordním fotbalovém MS 2018 v Rusku to bylo 2,5 miliardy korun.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...