Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Šest německých hrozeb, se kterými se Češi musí vypořádat. Bude řádit hvězdný Draisaitl?

Sport

  6:00
Bratislava - Čtvrtfinálovými zápasy mistrovství světa teprve začíná. Tak zní mantra většiny českých hokejových fanoušků, kteří dychtivě vyhlížejí večerní utkání s Německem. To je podle názoru řady příznivců nejschůdnější soupeř ve vyřazovací části. Jenže i západní sousedé Česka mají hráče, kteří jsou hodně nebezpeční.

Leon Draisaitl a Patrick Hager oslavují branku do finské sítě. foto: ČTK

Leon Draisaitl

Leon Draisaitl se raduje z gólu do slovenské branky.

Věk: 23 let
Klub: Edmonton Oilers
Výška: 188 cm
Váha: 98 kg
Produktivita v klubu: 105 bodů – 50 branek, 55 asistencí
Produktivita na šampionátu: 8 bodů - 5 branek, 3 asistence

Největší hvězda německého výběru. Od Leona Draisaitla, tedy hráče, jehož otec Peter pochází z Karviné, si v kanadském Edmontonu hodně slibují. Letos nasbíral 105 kanadských bodů, jenže ani to Olejářům nepomohlo postoupit do play-off. Navíc Edmonton vstřelil celkem 232 branek, Draisaitl tak měl podíl na skoro polovině klubových gólů. Ještě o trochu lépe na tom byl týmový spoluhráč Conor McDavid, ten měl rovných 116 bodů. I tak je Draisaitlův bodový přínos mimořádný.

Dominik Kahun

Němec Dominik Kahun se raduje.

Věk: 23 let
Klub: Chicago Blackhawks (NHL)
Výška: 180 cm
Váha: 79 kg
Produktivita v klubu: 37 bodů – 13 branek, 24 asistencí
Produktivita na šampionátu: 5 bodů – 1 branka, 4 asistence

Mladý a agilní. Tak působí rodák z Plané, městečka 11 kilometrů severovýchodně od Tachova. Po jeho asistenci skóroval v duelu se Slovenskem Leon Draisaitl a prakticky tak rozhodl o postupu Německa na úkor hostitelské země. Letos odehrál svůj první ročník v NHL a nevedl si špatně, od nováčka se 37 bodů v 82 zápasech určitě nečekalo. Ve svém mladém věku je už na čtvrtém mistrovství světa, hrál navíc i na olympijských hrách v Pchjongčchangu, kde německá reprezentace skončila druhá. V přesilovkách spolu s Draisaitlem jsou mimořádně nebezpečnou dvojicí.

Matthias Plachta

Německý útočník Matthias Plachta.

Věk: 28 let
Klub: Mannheim (Německo)
Výška: 188 cm
Váha: 93 kg
Produktivita v klubu: 46 bodů – 21 branek, 25 asistencí
Produktivita na šampionátu: 5 bodů - 2 branky, 3 asistence

Po dvou německých reprezentantech s českými kořeny následuje hráč pro změnu s polskými předky. Jeho otec Jacek Plachta hrával za polskou reprezentaci. Matthias je současným mistrem Německa s Mannheimem, kde upoutal 34 body v základní části, dalších 12 přidal v play-off a mohl slavit titul. V NHL patří Pittsburghu, nicméně zatím své herní schopnosti vylepšuje v domovském Německu. Byl členem stříbrného kádru z olympijských her v Pchjongčchangu.

Philipp Grubauer

Brankář německé reprezentace Philipp Grubauer.

Věk: 27 let
Klub: Colorado Avalanche (NHL)
Výška: 185 cm
Váha: 83 kg
Brankářské statistiky v klubu: 37 zápasů, průměrně 2,64 obdržené branky na zápas, úspěšnost zákroků 91,7 %
Brankářské statistiky na šampionátu: 2 zápasy, průměrně 1 obdržená branka na zápas, úspěšnost zákroků 94,4 %

Jistota v brance. Tak by se dal označit Philipp Grubauer, jediný gólman Němců, který hraje v NHL. Za Colorado ještě 9. května chytal sedmý zápas čtvrtfinále play-off proti San José. Bohužel pro něj to bylo také poslední klubové utkání v sezoně, Grubauer a spol. Žralokům podlehli. I proto mohl německý brankář (i Pavel Francouz, trojka Colorada) odjet na světový šampionát na Slovensko.

Nastoupil do dvou zápasů, přičemž v tom prvním s Francií si způsobil svalové zranění a musel střídat. To bylo 14. května. Druhé utkání už zvládl celé, v úterý s Finskem dostal dva góly, nicméně Německo nakonec zvítězilo 4:2.

Markus Eisenschmid

Slavící německý forvard Markus Eisenschmid.

Věk: 24 let
Klub: Mannheim (Německo)
Výška: 183 cm
Váha: 88 kg
Produktivita v klubu: 55 bodů - 28 branek, 27 asistencí
Produktivita na šampionátu: 7 bodů - 1 branka, 6 asistencí

Další z úřadujících mistrů Německa. Teprve čtyřiadvacetiletý útočník, který má zkušenost s americkými nižšími soutěžemi, debutoval v národním týmu v dubnu loňského roku a hned odjel na světový šampionát, kde ale němečtí hráči příliš nezazářili. I přesto mu německý kouč Toni Söderholm nepřestal věřit a do národního týmu jej opět povolal.

Eisenschmid je z hokejové rodiny, má dvě sestry a obě hrají hokej. Dokonce obě působí v německém národním týmu. Jeho starší bratr Michael hraje pozemní hokej.

Korbinian Holzer

Obránce Korbinian Holzer v rozpravě s rozhodčím.

Věk: 31 let
Klub: Anaheim Ducks (NHL)
Výška: 190 cm
Váha: 97 kg
Produktivita v klubu: 4 body - 1 branka, 3 asistence
Produktivita na šampionátu: 1 bod - 1 branka, 0 asistencí

Zkušený obránce je velkou hrozbou pro útočníky soupeře, protože má rád tvrdou a nekompromisní hru. Jeho hity jsou opravdu obávané. V letošním ročníku NHL toho kvůli zranění moc neodehrál, dohromady stihl jen 22 zápasů. Jeho přednosti jsou hlavně v defenzivní činnosti, dopředu už to tak dobré není.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...