Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nejdřív trápení, pak parádní obrat. Hokejisté na MS zdolali Lotyšsko 6:3 i díky čtyřem bodům Voráčka

Sport

  19:51aktualizováno  23:11
BRATISLAVA - Čeští hokejisté zvládli otočit nepříznivě se vyvíjející utkání s Lotyšskem a nakonec se radují z vítězství 6:3. Výrazně se prosadil kapitán Jakub Voráček, jenž vstřelil dvě branky a na další dvě asistoval. Češi jsou po čtyřech zápasech MS s devíti body na čtvrtém místě bratislavské skupiny B.

Jakub Voráček střílí gól, k oslavě spěchá David Musil. foto: Reuters

Tým ukázal vnitřní sílu. Lotyši upletli z h**** bič, ale za vyloučení jsme si mohli sami, říká Ujčík

Do zápasu naskočily nové posily Radek Faksa a Petr Zámorský, tým se mohl spolehnout i na kapitána Jakuba Voráčka, jenž si ve čtvrtek „odskočil“ do Uherského Hradiště k porodu syna.

ČR - Lotyšsko 6:3 (0:2, 4:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 26. Hronek (Voráček), 32. Jan Kovář (Palát, Zámorský), 38. Voráček (Simon, Hronek), 39. Vrána (Faksa, Gudas), 46. Simon (Voráček, Frolík), 59. Voráček (Frolík, Simon) - 7. Indrašis (Darzinš, Cibulskis), 14. Darzinš (Balcers, Cibulskis), 56. Darzinš (Cibulskis). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Tufts - Oliver (oba USA), Goljak (Běl.). Vyloučení: 7:2, navíc Bičevskis a Darzinš (oba Lotyšsko) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:3. Diváci: 9084.

Plán zlomit papírově slabšího soupeře rychlým gólem se ale nepovedl. Právě naopak: v 6. minutě šli Češi kvůli prohřeškům Tomáše Zohorny a Michala Moravčíka do třech a po pár vteřinách dvojité přesilovky vstřelil gól Lotyšů Indrašis.

Uběhlo dalších šest minut a bylo to 0:2. Zámorský byl vyloučen za hru vysokou holí a kapitán lotyšského týmu Darzinš svou povedenou individuální akcí potrestal hrubku v české obraně. Za tohoto stavu se šlo poprvé do šaten.

Ráz druhé třetiny určil trest pro Bičevskise, jenž po zásahu do Frolíkovy hlavy u mantinelu odešel z ledu s trestem 5+20. Téměř na konci této dlouhé přesilovky se Hronek opřel do zpětné přihrávky Voráčka a bombou od modré poprvé překonal Merzlikinse.

Češi ožili a lačnili po vyrovnání. Dočkali se ho ve 32. minutě díky Janu Kovářovi, jenž zužitkoval dlouhou převahu českého týmu povedenou střelou přes obránce.

Závěr druhé třetiny byl z českého pohledu snový. Nejprve kapitán Jakub Voráček svým prvním gólem na turnaji strhl vedení na naši stranu střelou z kruhu, přesně za minutu pak obrat dokonal Jakub Vrána. 

Ten zase jednou ukázal své šikovné ruce, když si našel nehlídaný puk před Merzlikinsem a kličkou zasunul.

Čeští fanoušci v závěru utkání měli důvod k radosti.
Český trenér Miloš Říha divoce gestikuluje směrem k sudím.

Češi chtěli své vedení ještě pojistit a vymýšleli jednu originální kombinaci za druhou, Lotyši se ke střele dostávali ojediněle. Tlak týmu v červenobílých dresech v další gól přetavil v šestačtyřicáté minutě Dominik Simon, který zakončil pohlednou kombinaci s Voráčkem. Pro Simona šlo o čtvrtý bod na turnaji.

Pět minut před koncem zkusili Lotyši hru bez brankáře a riskantní tah vyšel. Dalekonosná střela Darzinše si našla cestu až do pravého horního růžku brány Patrika Bartošáka, který vůbec nic před sebou neviděl. Lauris Darzinš si připisuje už šestý bod na šampionátu (2+4)!

Závěr zápasu se přiostřil. Tvrďák Radko Gudas zůstal po nevybíravém zákroku Freibergse otřesen a v nastalém závaru Michael Frolík s Jakubem Voráčkem vyšachovali lotyšskou obranu. Do prázdné brány - Lotyši hráli opět bez Merzlinskise - kapitán vrátil Čechům vedení o tři branky.

Tento stav zůstal až do konce zápasu, po siréně ještě došlo na drobné pěstní souboje. Česko zůstává s devíti body na čtvrtém místě bratislavské skupiny B a hned v pátek se utká s nejslabším týmem dosavadního průběhu turnaje Itálií.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!