Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Češi jsou v semifinále, Němce po nervózním začátku deklasovali 5:1. Dvakrát se trefil Kovář

Sport

  19:42aktualizováno  22:58
BRATISLAVA - Zápas pravdy čeští hokejisté zvládli. Ve čtvrtfinále mistrovství světa v Bratislavě si po nervózním začátku poradili s Německem poměrem 5:1 a postoupili po čtyřech letech do semifinále. Dvěma góly řídil zápas Jan Kovář. Česko se v sobotu utká s Kanadou, která porazila Švýcarsko 3:2 po prodloužení.

Je dobojováno! Čeští hráči se radují z vítězství a postupu do semifinále. foto: ČTK

Čtvrtfinále Česko-Německo jsme sledovali online

Druhou semifinálovou dvojici vytvoří Rusové a Finsko, které v druhém večerním zápase porazilo Švédsko 5:4 rovněž až po prodloužení.

V brance českého týmu se podle očekávání ocitl Patrik Bartošák, jenž dostal důvěru i v „generálce“ proti Švýcarsku (5:4). Mimo sestavu pro čtvrtfinále zůstal Petr Zámorský a také Jakub Vrána, naopak šanci dostal opět mladíček z NHL Filip Chytil.

Češi začali aktivně a snažili se o rychlý gól, střílel Chytil i Kovář, německý gólman Grubauer se ale brzy rozchytal a úvodnímu tlaku odolal. V polovině první třetiny pak jako kdyby Říhova parta přestala bruslit a ke slovu se dostali Němci.

Zleva Jan Kovář, Dominik Kahun z Německa a Dominik Kubalík.

V samostatném úniku zahrozil hvězdný Draisaitl a přibyly i další šance na německé straně. Vyloučení Paláta, jenž se snažil tlak Němců mírnit, ale naštěstí brzy kompenzoval Hager a síly na ledě se vyrovnaly. Tentýž hráč fauloval i o několik minut později, Čechům se však v přesilovce otevřít skóre nepodařilo. 

Do šaten se tak po nervózní třetině šlo za stavu 0:0.

Po vyloučení Radka Gudase na začátku druhého dějství sehráli skvělé střídání bratři Zohornové, kteří ubránili německé ataky a sami se dostali do velké šance. Jinak ale vyložené gólovky chyběly. 

Český útočník Jan Kovář se raduje z prvního gólu.

Přesně v polovině zápasu se k odraženému puku dostal Palát, Grubauer ale jeho pokus zblízka instinktivně vyrazil mimo. Opatrný průběh zápasu zlomil až Jan Kovář, jenž v 34. minutě překvapil Grubauera střelou na vyrážečku. Pro českého útočníka šlo o čtvrtou branku na turnaji a určitě tu nejdůležitější.

České vedení bohužel netrvalo ani pět minut. Bartošák špatně vyhodnotil rozehrávku za brankou a „namazal“ Frederiku Tiffelsovi, jenž jenom posunul na najíždějícího Franka Mauera. Ten se nemýlil a bylo vyrovnáno.

Vzápětí mohli vedení na českou stranu strhnout Frolík s Voráčkem, rána kapitána z první ale minula Grubauerovu branku o pár desítek centimetrů.

Nejproduktivnější hráč českého týmu si ale svůj moment schoval na později. Po čtyřech minutách třetí třetiny se Voráček utrhl spolu s Frolíkem i Simonem a byl to právě český kapitán, kdo vzal situaci na sebe a nadvakrát překonal Grubauera. 2:1!

Jakub Voráček a Dominik Simon se radují z gólu.
Zleva Jan Kovář, Dominik Kahun z Německa a Dominik Kubalík.

Český tým přestál obrovské šance Hagera a Ehlitze a v 52. minutě opět udeřil. Puk získal Dominik Kubalík, jenž se vůbec nerozpakoval a golfákem vymetl růžek Grubauerovy brány. Česká střídačka vybuchla radostí - úspěch byl blízko.

O to víc, když o dvě minuty později využil velké chyby německého gólmana Ondřej Palát, jemuž stačilo jen doklepnout do odkryté brány. Tato hrubka Němce srazila. Tři minuty před koncem byl Grubauer odvolán, hra 6 na 5 ale Němcům nevyšla. Naopak pátý gól vstřelili Češi, konkrétně opět Jan Kovář. Před tím nevyšly ještě dvě tutovky Gulaše.

Třetí třetinu opanovali Češi 4:0! Výběr Miloše Říhy se tak může těšit z postupu do semifinále, kde se česká vlajka objeví po čtyřech letech. Soupeřem bude velmoc z Kanady.

Kanaďané ve čtvrtečním odpoledním čtvrtfinále se Švýcarskem ještě 0,4 vteřiny před koncem prohrávali, ale nakonec zápas otočili a po vítězství 3:2 v prodloužení si i oni zahrají o medaile.

ČR - Německo 5:1 (0:0, 1:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 34. Jan Kovář, 45. J. Voráček (Simon), 52. D. Kubalík (Jan Kovář, Hronek), 54. Palát (Kolář), 60. Jan Kovář (Moravčík) - 38. Mauer (Tiffels). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Tufts (USA) - Goljak (Běl.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 9085.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!