Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Čtvrtfinálovým soupeřem Česka bude Německo. Rozhodly o tom výhry Kanady a Ruska

Sport

  19:47aktualizováno  23:06
KOŠICE - Až v úterý pozdě večer byly definitivně jasné dvojice pro čtvrtfinále hokejového mistrovství světa. Česká republika narazí ve čtvrtek večer (20:15) v Bratislavě na Německo, Kanada se utká se Švýcarskem, Rusko s USA a Finsko v severském derby s obhájcem titulu ze Švédska.

Ruský kanonýr Alexandr Ovečkin. foto: ČTK

V oslabení hrajeme lépe než v pěti proti pěti. A víc bych střílel, říká Hadamczik

Rozhodnutí přinesly poslední zápasy základních skupiny, v nichž Rusko porazilo Švédsko 7:4 a Kanada nedala šanci USA - 3:0. 

Kanaďané v úterý podruhé za sebou a potřetí na turnaji neinkasovali, čisté konto udržel brankář Matt Murray.

Utkání Kanada - USA jsme sledovali ŽIVĚ

Kanadě se stejně jako v předešlých dvou zápasech proti Německu a Dánsku vydařil začátek a již po 109 sekundách se dostala do vedení, když gólmana Schneidera překonal po chytré a nečekané Stoneově přihrávce zpoza branky Dubois.

Kanada - USA 3:0

Branky a nahrávky: 2. Dubois (Stone), 9. Turris (Mantha), 36. McCann (Turris, Fabbro). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Fraňo - Lhotský (oba ČR), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 2:2, navíc Mantha (Kan.) 10 min. Bez využití. Diváci: 7440.

Hráči Javorových listů byli aktivnější a v 9. minutě vedení navýšili. Po přečíslení dva na jednoho se prosadil Turris. Kanaďané v brance se spolehlivým Murrayem pak už zápas kontrolovali.

V polovině utkání mohl snížit z brejku Vatrano, ale trefil tyč. Ve 36. minutě se už Kanada radovala z třetího gólu, rozhodčí však Stoneovu trefu neuznali pro hru vysokou holí. Již o 33 sekund později Kanaďané skórovali znovu a tentokrát v souladu s pravidly.

Vyprodaná Steel arena další gól neviděla, Murray potřeboval k čistému kontu 28 zákroků.

Rusové zůstávají stoprocentní

Hokejisté Ruska porazili v posledním utkání skupiny B v Bratislavě Švédsko vysoko 7:4. Obhájci titulu utrpěli debakl i přesto, že po první třetině vedli. 

Ve druhém dějství ale šestkrát inkasovali, z toho tři góly vstřelila sborná během 188 vteřin mezi 35. a 38. minutou.

Zleva Jevgenij Dadonov z Ruska a Gabriel Landeskog ze Švédska.

Rusové zůstali ve skupině stoprocentní a vyhráli ji s oslnivým skóre 36:7. Ve čtvrtfinále se střetnou s USA, čtvrtým celkem košické skupiny A. 

Právě na východ Slovenska se musí výběr Tre kronor přesunout za bitvou o nejlepší čtyřku. V severském derby vyzvou Finsko.

Švédsko - Rusko 4:7

Branky a nahrávky: 8. Landeskog (M. Pettersson, E. Pettersson), 53. W. Nylander (Wennberg), 57. Ekman-Larsson (E. Pettersson), 59. J. Klingberg (Ekman-Larsson, W. Nylander) - 21. Anisimov (Gusev, Kučerov), 25. Dadonov (Sergačov, Kuzněcov), 29. Ovečkin (Malkin, Chafizullin), 35. Kaprizov, 38. Grigorenko, 38. Malkin (Zadorov, Dadonov), 53. Orlov (Barabanov, Tělegin). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Hribik - Ondráček (oba ČR), McCrank (Kan.). Vyloučení: 1:3, navíc Hörnqvist (Švédsko) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 9085.

Švédové mohli ještě pomýšlet na prvenství ve skupině, jenže k tomu potřebovali vysokou výhru nad sbornou. Zároveň měli v rukách další osud českého týmu. 

Výhra 3:0 by Čechům přihrála první místo, přesně tříbrankový rozdíl od skóre 5:2 a vyšší by je naopak dostal na třetí místo a ve slovenské metropoli by mohli zůstat Seveřané.

Ti rozehráli zápas dobře, když v polovině osmé minuty otevřel skóre úspěšnou tečí Landeskog. Do první přestávky hráli Švédové ještě dvě přesilovky, vedení se jim ale navýšit nepodařilo.

Ve druhém dějství přišel velký obrat. Už po 57 sekundách ho načal Anisimov. 

Markström se chvilku nato vyznamenal proti Kovalčukovi, ale ve 25. minutě dokonal obrat Dadonov, a když se pak před polovinou zápasu prosadil střelou z mezikruží ještě Ovečkin, bylo jasno.

Ne snad s ohledem na rozdíl ve skóre, ale proto, jak se Švédové sesypali. 

Kanadský brankář Matt Murray.
Švédové se radují po úvodní brance Rusku.

V čase 34:39 až 37:47 inkasovali během ruské smršti další góly od Kaprizova, Grigorenka a Malkina, přičemž poslední dva zásahy dělilo jen půl minuty.

Alespoň kosmetickou úpravu ostudného debaklu zařídili ve třetí dvacetiminutovce Nylander, Ekman-Larsson a Klingberg, sedmý gól sborné vstřelil Orlov.

Češi s Německem budou hrát večer

Čeští hokejisté budou hrát ve čtvrtfinále mistrovství světa s Německem ve čtvrtek od 20:15 v Bratislavě. Ve slovenské metropoli se o semifinále utkají také Rusko se Spojenými státy americkými (16:15) a v Košicích Kanada se Švýcarskem (16:15) a Finsko se Švédskem (20:15).

Českému týmu zajistila druhé místo v základní skupině B dnešní výhra 5:4 nad Švýcarskem a také vítězství Ruska nad Švédskem 7:4. Svěřenci Miloše Říhy setrvají v metropoli, kde hrají od začátku turnaje. Naposledy se s Němci na velké mezinárodní akci utkali v play off na mistrovství světa v roce 1996 ve Vídni, kde Češi vyhráli 6:1.

Se stříbrnými medailisty z loňských olympijských her v Pchjongčchangu se tým kouče Říhy utkal naposledy 17. a 18. dubna v Euro Hockey Tour v Karlových Varech a vyhrál shodně 5:4. Na mistrovství světa se Češi s Německem utkali naposledy v roce 2015 v Praze a zvítězili 4:2.

O nasazení pro semifinále rozhodne postavení po základních skupinách, o čemž rozhodl direktoriát turnaje krátce před jeho začátkem, což odsouhlasili zástupci všech 16 účastníků.

V praxi to znamená, že tým s nejlepší bilancí po základních skupinách nastoupí proti tomu, jehož bilance byla mezi poslední čtveřicí nejhorší. Druhou dvojici v boji o finále pak vytvoří druhý nejlepší celek po základních skupinách se třetím.

Pořadí podle umístění po skupinách pro semifinále je následující: 

1. Rusko, 2. Kanada, 3. Česko, 4. Finsko, 5. Švédsko, 6. Německo, 7. USA, 8. Švýcarsko. 

Program play off MS: 

Čtvrtek 23. května - čtvrtfinále: 16:15 Rusko - USA (Bratislava), Kanada - Švýcarsko (Košice), 20:15 ČR - Německo (Bratislava), Finsko - Švédsko (Košice).

Sobota 25. května - Bratislava: 15:15 semifinále, 19:15 semifinále.

Neděle 26. května - Bratislava: 15:45 o 3. místo, 20:15 finále.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!