Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Tým ukázal vnitřní sílu. Lotyši upletli z h**** bič, ale za vyloučení jsme si mohli sami, říká Ujčík

Sport

  0:03
BRATISLAVA - Zápas s Lotyšskem, v němž museli čeští hokejisté otáčet stav 0:2 po první třetině, aby nakonec dokráčeli k důležitému vítězství 6:3, pro server Lidovky.cz okomentoval bývalý hvězdný útočník a trojnásobný mistr světa Viktor Ujčík.

Česká lavička slaví Vránův gól. foto: Reuters

„Tým ukázal, že má vnitřní sílu, a to je hodně důležité,“ říká v rozhovoru po Lotyšsku Viktor Ujčík a zdůvodňuje, proč by podle něj měl Patrik Bartošák zůstat jako česká brankářská jednička.

Nejdřív trápení, pak parádní obrat. Hokejisté na MS zdolali Lotyšsko 6:3 i díky čtyřem bodům Voráčka

Lidovky.cz: Co se stalo na začátku zápasu, který našim nevyšel?
Já bych úplně neřekl, že jim to nevyšlo. Myslím si spíš, že nebyla koncovka v takové pohodě, jak měla být. Asi nás zápas s Rusy poznamenal. Cpali jsme se dopředu, ale bohužel jsme dostali dva góly. Ty nás na chvíli paralyzovaly. 

Myslím si ale, že i tohle je dobře, taky jsme si potřebovali zkusit situaci, kdy se ten zápas nevyvíjí ideálně. Kluci se s tím popasovali slušně a ukázali, že mají vnitřní sílu. A to je v turnaji hodně důležité.

Lidovky.cz: První dva góly Lotyšů padly v našem oslabení. Jak jste viděl ty dvě situace?
Byla to z naší strany spíše nešikovnost. Od Moravčíka a Zohorny to byly nesmyslné zákroky. Říkal jsem to už doma klukům, buď mu dej takovou ránu, že padne na zem, nebo do něj nestrkej. Tady naši hráči ničemu nepomohli a dostali dvě minuty, byla to jen vybitá frustrace. Hráč na mistrovství světa by to měl skousnout.

Viktor Ujčík se v roce 2014 oficiálně loučí s hráčskou kariérou.

Lidovky.cz: Takže ve vašich očích zbytečná vyloučení?
Ano, Lotyši evidentně provokovali. Jedna nedisciplinovanost a v druhém případě nešikovnost. Ale musím smeknout před Lotyši, jak tu přesilovku moc hezky sehráli. Když 5 na 3 sehrají takhle v pohybu, tak se to hrozně těžko brání. Vynikající naznačení Darzinše, který s námi sehrál skvělý zápas, ten to dával Indrašisovi defakto do prázdné brány. Tady byla i trochu smůla Bartošáka, nestačil se přesunout.

Jak jsem říkal, trochu nás to zamrazilo, ale bylo vidět, že ten tým ví, o co v tom zápase jde, a šel si postupně za svým. Lotyše držel od začátku gólman, při gólu Hronka do šibenice nemohl nic, ale při Voráčkově a Kovářově brance už úplně čisté svědomí neměl.

Lidovky.cz: Co říkáte na výkon našeho brankáře Bartošáka?
Právě Bartošák klukům dodává velký klid, protože oni vědí, že i když se něco takového stane, tak ho mají za zády. Myslím, že měl vynikající sezónu, sebevědomí si přenesl i do národního týmu a je jeho oporou. Tým, který chce na MS uspět, potřebuje právě takového gólmana, jakým je Bartošák.

Rihards Bukarts v souboji s Petrem Zámorským.

Lidovky.cz: Takže Vy jako trenér byste jej měl jako jasnou jedničku?
Je to samozřejmě na zvážení trenéra gólmanů, protože potřebujeme gólmany dva. Hned zítra hrajeme s Itálií, kde si myslím, že Bartošáka potřeba s veškerým respektem k soupeři nebude. Potřebujeme si osahat dalšího gólmana a jednička si taky musí odpočinout. Turnaj je dlouhý a pak jdou zápasy rychle za sebou, takže si myslím, že zítra dostane příležitost jiný gólman. Ale Bartošák si vydobyl pozici jedničky a muže pro chvíle, kdy půjde do tuhého.

VIDEO: Jejich tým prohrával 1:9, Rakušané ale udělali mašinku a projížděli ochozy hokejové arény

Lidovky.cz: Jak se Vám líbil přínos kapitána Jakuba Voráčka, který zaznamenal čtyři body?
Voras je ideální typ kapitána, který bojuje, hecuje a strhává mužstvo. A dneska byl navíc produktivní, takže týmu hrozně pomohl, ale i když třeba někdy to nevyjádří body, tak je na ledě pořád velmi platným hráčem.

Lidovky.cz: Kdo Vás dnes osobně nejvíce zaujal z českého týmu?
Mile mě překvapil Faksa, druhá lajna se po jeho příchodu zvedla. Myslím, že ještě určitě není v ideálním stavu po přesunu a poté, co dlouho nebyl na ledě. Pořád mě nepřestává překvapovat obránce Hronek, který hraje skvělý turnaj. Jeho první gól byl dnes hodně důležitý a jen smekám, jak dobře to trefil.

Elvis Merzlikins zasahoval i hlavou.
Český trenér Miloš Říha divoce gestikuluje směrem k sudím.

Lidovky.cz: Co říkáte na taktickou variantou lotyšské střídačky odvolat gólmana více než 5 minut před koncem?
Bylo to 2:5 z jejich pohledu a nebylo co ztratit. Tam to bylo hop nebo trop, takže úplně tomu rozumím. Na druhou stranu naši, i když ve čtyřech, můžou riskovat a házet to na bránu přes celý led. Při té brance Lotyšů opět skvělá práce před bránou, Bartošák vůbec nic neviděl a kapitán jim to trefil pod víko. Naštěstí naši kluci nezpanikařili a pohlídali si to.

Lidovky.cz: Byl zápas i otázkou kondice? V druhé polovině jakoby Lotyši odpadli.
Oni na začátku, jak se říká, upletli „z h**** bič“. Byli pod tlakem, ale najednou vedli o dva góly a začali si věřit. Ale my se naštěstí rychle oklepali a šli si za svým. Tam už se pak rozdíl v kvalitě hráčů prokáže. Když se jim vyrovnáme bojovností, tak jsme určitě šikovnější hokejisti než oni.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...